UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve halk ortasında ‘Çivisiz Cami’ olarak bilinen Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii için Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından hatıra parası bastırıldı. Vali Meftun Kollu, hatıra parasının Cuma günü satışa sunulacağını belirtti.
Kastamonu Valiliği himayelerinde, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) uyumunda yaklaşık 4 yıl süren çalışmalar sonucunda, Kastamonu Merkez ilçesindeki Kasaba köyünde bulunan ve halk ortasında ‘Çivisiz Cami’ olarak da bilinen Mahmut Bey Camii, 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alarak “Anadolu’nun Ortaçağ Devri Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri” kategorisinde tescil edildi. UNESCO Dünya Mirası Listesine girdikten sonra Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii ile ilgili çeşitli projeler ve çalışmalar yürütülmeye başlandı.
Bu kapsamda 1366 yılında inşa edilen Mahmut Bey Mescidiyle ilgili yürütülen çalışmalar çerçevesinde Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından hatıra parası bastırıldı. Bastırılan hatıra parasının 17 Ocak Cuma Günü saat 11.00’da satışa sunulacağı belirtildi. Satışa sunulacak olan hatıra parasının UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Mahmut Bey Mescidinin tanıtımı içinde büyük kıymet taşıyor.
Konuyla ilgili toplumsal medya hesabından açıklamada bulunan Vali Meftun Kısımlı, Kastamonu’nun en değerli tarihi yapıtlarından olan ve 2023 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Mahmut Bey Camii için, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından hatıra parası bastırıldığını kaydetti.
Vali Kısımlı, “Candaroğulları Beyliği devrinde, 1366 yılında, Mahmut Bey tarafından yaptırılan ve Kastamonu’muzun merkez ilçesine bağlı Kasaba köyünde bulunan Mahmutbey Camii, üst örtüsünün bindirme tekniğiyle inşa edilmesi sebebiyle halk ortasında ‘Çivisiz Cami’ olarak da isimlendiriliyor. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü A. Yasir Şahin Bey’e, çalışanına ve emeği geçen herkese, Kastamonu ismine teşekkür ediyorum” dedi.
Mahmut Bey Camii hakkında
Kastamonu’nun Merkez ilçesine bağlı Kasaba köyünde bulunan Mahmut Bey Cami, üst örtüsünün bindirme tekniğiyle inşa edilmesi nedeniyle halk ortasında “Çivisiz Cami” olarak biliniyor. Candaroğulları Beyliği Dönemi’nde 1366 yılında Mahmut Bey tarafından inşa ettirilen Cami, kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı ve 17,9-11,55 metre boyutlarındadır. Dış duvarları moloz taştan inşa edilen caminin iç yerinde büsbütün ahşap tercih edilmiştir. İç yerde mihrapta ve pencere çerçevelerinde alçı, kitabe levhası ve giriş kapısının söve ve lentolarında mermer kullanılmıştır. Anadolu Türk mimarisinde Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii mimari, malzeme-teknik özelliklerinin yanı sıra tüm iç yere yayılan süslemeler dikkat çekiyor.