UMKE personeline kurtarma eğitimi

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Mart, 2024 13:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Düzce’de Karabük, Bolu, Zonguldak ve Bartın illerinden gelen Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personellerine yönelik depremde arama kurtarma eğitimi verildi.

Düzce İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen ve 14. Bölge Düzce, Karabük, Bolu, Zonguldak ve Bartın illerinden gelen UMKE personellerine yönelik depremde arama kurtarma eğitimi verildi. Düzce AFAD eğitim sahasında gerçekleştirilen eğitimde katılımcılara, arama kurtarma ekibi oluşumu ve görev dağılımı, enkazda yaralı arama usulleri, enkaz tanıma ve enkaz riskleri, enkaz giriş teknikleri, enkazda dehliz açma ve destekleme, hasta/yaralı taşıma usulleri, kurtarma da kullanılan malzemelerin tanıtımı ve enkazda arama kurtarma tatbikatı konularında bilgiler aktarıldı.
Bizi sosyal medyadan takip edin

‘Çocuklarda tablet kullanımına sınır konulmalı’

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Mecburî durumlar dışında aşikâr kurallar çerçevesinde ve muhakkak mühletlerle çocukların teknolojik aygıtları kullanmasına müsaade verilebileceğini söyleyen Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, "Özellikle okul öncesi devirde, anne-baba etkileşimine açık ve yanlışsız programlarla teknolojik aletlerin çocuklar üzerinde olumlu tesirleri de olabilir. Uygun kullanım kuralları ve sınırlamalar çerçevesinde bu araçların yararlı olabileceği unutulmamalıdır" dedi.
Liv Hospital Samsun Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, çocuklarda teknolojik aygıt kullanımı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, mecburî durumlar dışında aşikâr kurallar çerçevesinde ve belli mühletlerle çocukların teknolojik aygıtları kullanmasına müsaade verilmesinin uygun olabileceğini belirtti.

"2 yaşından küçükler için uygun değil"
2 yaşından küçük çocukların teknolojik aletlerin kullanmasının önerilmediğini vurgulayan Prof. Dr. Aydın, "Çünkü lisan, zihinsel, hareket ve sosyal-duygusal hünerlerin gelişimi için anne-baba ve öbür yetişkinlerle toplumsal etkileşim gereklidir. Okul öncesi devirde, günlük kullanım mühleti 1 saati geçmemelidir. Birinci ve ortaokul periyodunda ise hafta içi okul günlerinde 1 saat, tatil günlerinde ise 2 saati aşmamalıdır" diye konuştu.

"Uykudan evvel kullanılmamalı"
Uykudan evvelki 1 saatlik vakit diliminde dijital elektronik aletlerin kullanımının önerilmediğini belirten Prof. Dr. Aydın, "Ayrıca, kullanılacak mühletin bölünerek birkaç seferde kullanılması uygun olabilir. Fakat eğitim gayeli kullanımlar, manzaralı görüşmeler yahut konuşmalar bunun dışında tutulabilir" tabirlerini kullandı.

"Uygun hudutlar konulmalıdır"
Günümüzde çocuklar ve ergenler ortasında dijital elektronik aletlerin yaygın kullanılmasının, bu araçların cümbüş aracı haline gelmesine ve özel lisanların oluşmasına yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Aydın, "Ayrıca, toplumsal bağlantıda değerli bir rol oynamakta ve teknolojiyle olan temaslarını sağlamaktadır. Bilhassa okul öncesi periyotta, anne-baba etkileşimine açık ve hakikat programlarla teknolojik aletlerin çocuklar üzerinde olumlu tesirleri olabilir. Uygun kullanım kuralları ve sınırlamalar çerçevesinde bu araçların yararlı olabileceği unutulmamalıdır" halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.