KASTAMONU İl Sağlık Müdürlüğü tarafından UMKE, AFAD ve JAK ekiplerine yönelik arama kurtarma eğitimleri verildiği kampın sonunda, gerçeğini aratmayan bir tatbikat düzenlendi. Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Kastamonu İl Afet ve Acil Yardım Müdürlüğü (AFAD) ekipleri ile Ilgaz Jandarma Dağ Arama Kurtarma Timi (JAK) ekiplerine yönelik, teorik ve uygulamalı olarak dağcılık, dağda arama kurtarma, dağ hastalıkları, kazazedelere ilk yardım, iple iniş teknikleri gibi konularda eğitimler verilirken, verilen eğitimde gerçekleştirilen tatbikatlar da nefesleri kesti. 27-29 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen teorik eğitimlerinin ardından kampın son gününde UMKE, AFAD ve JAK ekipleri, arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi. Pınarbaşı ilçesine bağlı Ilıca köyünde bir dağlık alanda yapılan arama kurtarma tatbikatında senaryo gereği dengesini kaybederek kayalıklara düşen bir kişi ortak düzenlenen tatbikat sonrası kurtarıldı. Nefes kesen tatbikat gerçeği aratmadı.


UMKE, AFAD ve JAK’tan Nefes Kesen Tatbikat
Karadeniz’in Zeugması Hadrianopolis’te kazı çalışmaları başladı
Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde 2026 yılı kazı sezonu başladı. Kazılarda Dört Nehir Kilisesi’nin doğusunda tespit edilen yeni yapının ortaya çıkarılması hedeflenirken, ortaya çıkarılan sarayın kabul salonundaki mozaikler de bu yıl restore edilerek ziyarete açılacak.
Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerine ait önemli kalıntılarıyla dikkat çeken Hadrianopolis Antik Kenti’nde 2026 yılı kazı sezonu başladı. Bu yıl kazılar, Dört Nehir Kilisesi’nin doğusunda belirlenen yeni bir alanda yoğunlaştırılacak. Kazı Başkanı Prof. Dr. Ersin Çelikbaş, geçmiş yıllarda yapılan jeoradar araştırmalarında tespit edilen yeni yapının gün yüzüne çıkarılması için çalışmalara başladıklarını belirtti. Küçük bir ekiple sezonu açtıklarını ifade eden Çelikbaş, hedeflerinin söz konusu yapının kazısını bu yıl içerisinde tamamlamak olduğunu söyledi. Hadrianopolis’te her yıl yeni bir yapıyı ortaya çıkarıp restorasyonunu tamamlayarak ziyaretçilere açmayı amaçladıklarını dile getiren Çelikbaş, bu yıl da aynı hedef doğrultusunda çalışacaklarını kaydetti. Çelikbaş, “Diğer bir önemli bizim çalışma noktamız ise geçen yıl ortaya çıkarmış olduğumuz saray yapısının bir bölümü olan kabul salonunun zemin mozaiklerinin bu yıl restorasyonunu tamamen bitirip, yine ziyaretçilerimizin hizmetine açmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Son yıllarda tanıtım faaliyetlerinin etkisiyle Hadrianopolis’e olan ilginin önemli ölçüde arttığını vurgulayan Çelikbaş, antik kentin akşam saatlerinde dahi ziyaretçi ağırladığını ifade etti. Çelikbaş, kazı ekibinin önümüzdeki yıllarda da Hadrianopolis’e yeni yapılar ve teşhir alanları kazandırmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.


