Uluslararası Yönetim, İktisat ve İşletme Kongresi ZBEÜ’de başladı - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mayıs, 2024 00:24 tarihinde yayınlandı
0
0

Uluslararası Yönetim, İktisat ve İşletme Kongresi ZBEÜ’de başladı

Uluslararası Yönetim, İktisat ve İşletme Kongresi’nin ikincisi Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.
ZBEÜ Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde başlayan kongrenin açılış töreni gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunduğu törenin açılış konuşmasını İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ferda Çakmak yaptı. Kongrede 137 bildirinin yer aldığını 55’ten fazla üniversiteden katılım sağlandığını aktaran Çakmak, şöyle dedi:
“Güncel akademik dünyada uluslararası platformda var olabilmenin en önemli kriterlerinden biri olan kolaborasyon felsefesiyle oluşturduğumuz ekip ruhlu vizyonumuzun en önemli katılımı olan uluslararası yönetim, iktisat ve işletme kongremizde iktisat, yönetim, pazarlama, finans, muhasebe, mali, çalışma ekonomisi, endüstriyel ilişkiler, siyaset bilimi ve kamu yönetimi bilim alanlarında mentor konumunda akademisyenlerin yer aldığı multidisipliner çok sayıda oturum gerçekleştirmeyi planladık. Kongremizde 32’si yüz yüze 105’i çevrim içi olmak üzere 137 bildiri bulunmaktadır. Bu bildirilere yazar olarak katılan toplam kişi sayısı 183 olup kongremize 55’ten fazla üniversiteden Ticaret Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın teveccühü ile farklı kurumlardan katılım sağlanmıştır. Kabul edilen 137 bildirinin 36’sı üniversitemizden olması ayrıca kongremizin üniversitemiz bazlı ne denli sahiplenildiğinin kanıtıdır.”
ZBEÜ Rektör Vekili Hakan Kutoğlu da üniversitede son dönemde çok sayıda kongre düzenlendiğini, Zonguldak’ta adeta bir kongre turizmi yaşandığına dikkat çekti. Kutoğlu, “Üniversitemiz rektörümüz göreve geldikten buyana sayısız kongre gerçekleştirdi. Bugün İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin düzenlemiş olduğu kongrede birlikteyiz. Zonguldak adeta bir kongre turizmi yaşıyor bu dönemde. Çok sayıda kongre gerçekleştirildi. Bu kongreleri gerçekleştiren dekanlarımıza, yüksekokul müdürlerimize, kongrelerde görev alan tüm arkadaşlarımız ve öğrencilerimize içten teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.
Ekonomistlerin İkinci Dünya Savaşı sonrasında türev ürünleri çıkarttığını bu sürecin aynı zamanda bir canavar oluşturduğunu ve canavarın sürekli büyümek istediğine vurgu yapan Kutoğlu, dünyayı aslında ekonomistlerin yönettiğini söyledi.
Plastiklerin geri dönüşümü gibi döngüsel ekonomi yöntemlerinin konuşulduğuna vurgu yapan Kutoğlu, “Lütfen bu canavarı dizginleyin. Yoksa torunlarımıza bırakabileceğimiz bir dünya kalmayacak” dedi.
Kutoğlu şöyle devam etti:
“İnsanlıkta çeşitli dönemlerden bahsedilir. Çeşitli devrimlerden bahsedilir. Sanayi devrimi, teknoloji devrimi, internet devrimi gibi. Ama ben kendi okumalarımdan son dönemleri şu şekilde özetlemeyi tercih ediyorum. Sanayi ve ekonomi devrimi diye özetlemeyi düşünüyorum. Sanayi devrimini mühendisler, ekonomi devrimini de ekonomistler yaptı. Sanayi devrimi için çok fazla finansman gerekliydi. Ama finansman kısıtlıydı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ekonomistler çok zekice bir şekilde türev ürünleri çıkarttılar. Para piyasalarını oluşturdular. Şu anda dünyada karşılığı olmayan bir sürü türev ürünü var. Bir ürün elli defa satılıyor. Tabi bu bir canavar oluşturdu. Hakikaten büyük ilerlemeler, yatırımlar sağladı. Ama aynı zamanda da bir canavar oluşturdu. Bu canavar sürekli büyümek istiyor. Ama dünyadaki kaynaklar kısıtlı. Eğer siz sürekli büyürseniz sonunuza çok daha hızlı erişirsiniz. İnsanlık tarihi yüz binlerce yıl son yüz yılda doğal kaynaklar noktasında, iklim krizi gibi çevre krizleri yaşamaya başladık. Bunun farkındayız. Yeni birtakım öneriler ortaya atılıyor. Döngüsel ekonomi gibi öneriler ortaya atılıyor. Ama maalesef kanımıza girmiş bir şey var. Alışkanlıklarımız var. Bunların hiçbir tanesi bugüne kadar işe yaramış değil. Mesela döngüsel ekonomi diyoruz. Dünyada dönüştürmek amacıyla toplanan plastiklerin sadece yüzde 9’u dönüştürülebiliyormuş. Şimdi tıpçılar, mühendisler çok havalıdır. Dünyayı kendileri yönetiyor zannediyorlar ama aslında dünyayı ekonomistler yönetiyor. Onlar idare ediyor. Çıkarttıkları finansal araçlarla dünya sizin parmaklarınızın ucunda. Bu canavarı siz ürettiniz, bu canavarı siz dizginlemek, yeni metotlar, yeni ekonomik modeller bulmak sizin göreviniz. Lütfen bu canavarı dizginleyin. Yoksa torunlarımıza bırakabileceğimiz bir dünya kalmayacak. İnşallah bu kongremizde yeni arayışlara, alışkanlıklarımızı değiştirecek dünyada sürdürülebilir bir ekonomi üretebilecek yeni yöntemler geliştirirsiniz. Çünkü dünyayı siz yönetiyorsunuz.”
Kongrenin açılış töreni davetli konuşmacılar olan Prof. Dr. Kemal Yıldırım’ın “Tarihsel Gelişim Süreci İçerisinde Makro Ekonomik Modeller”, Prof. Dr. Mehmet Erçek’in “Türkiye’de İnovasyon ve Girişimcilik Ekosistemi: Durum Tespiti ve Öneriler” konulu sunumlarıyla devam etti.
(OA

Bizi sosyal medyadan takip edin
GGGGG
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
13 Nisan, 2026 15:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’te Çelik Sektöründe Yeni Dönem

Sanayi ve teknoloji alanında Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olan Karabük’te, “Yerel Kalkınma Hamlesi” kapsamında çelik sektöründe yüksek katma değerli üretimi hedefleyen yeni bir yatırım süreci başlatıldı.

Uzun çelik tabanlı katma değerli ürünler üretimi çerçevesinde; raylı sistem araç tekerleri, hızlı tren tekerleri, tren aks ve teker setleri, nitelikli bağlantı elemanları, özel geometriye sahip cıvata ve somunlar, elmas kesici uçlar ve ileri metal kesme teknolojileri, tungsten ve karbür kaplama ürünler ile sondaj boruları gibi stratejik ürünlere yönelik yatırımlar desteklenecek.

Karabük, köklü demir-çelik sanayisi, güçlü üretim altyapısı ve yıllara dayanan tecrübesiyle ileri çelik ürünlerinde yüksek katma değerli üretim için önemli bir merkez olarak öne çıkıyor. Başlatılan bu hamle ile birlikte sanayide dönüşümün hızlandırılması, teknoloji yoğun üretimin artırılması ve ulusal ile uluslararası rekabet gücünün güçlendirilmesi hedefleniyor.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, yatırım sürecinin her aşamasında yatırımcılara destek sunarak bölgenin sanayi potansiyelini daha ileri taşımayı amaçlıyor.

Programa başvurular 15 Mayıs 2026 tarihine kadar devam edecek. Detaylı bilgi ve başvuru işlemleri yerelkalkinmahamlesi.sanayi.gov.tr adresi üzerinden gerçekleştirilebilecek.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin