Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Haziran, 2024 00:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Uluslararası Endodonti Sempozyum’da KBÜ’lü akademisyene ödül

Karabük Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olcay Özdemir, katıldığı 10. Türk Uluslararası Endodonti Sempozyumunda sunmuş olduğu poster ile Kongre Bilim Kurulu Jüri Üyeleri tarafından “En İyi Poster” ödülüne layık görüldü.
Türk Endodonti Derneği tarafından 19-22 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen 10. Türk Uluslararası Endodonti Sempozyumuna, endodonti alanında ulusal ve uluslararası çalışma yürüten birçok uzman ve akademisyen katıldı.
Antalya’da gerçekleştirilen sempozyumda katılımcılar, çeşitli bilimsel oturumlarda sunumlar yaparak bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Ayrıca, poster sunumları ve tartışma oturumları ile endodonti alanındaki konular ele alındı.
10. Türk Uluslararası Endodonti Sempozyumunda Karabük Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olcay Özdemir, Karabük Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Koç ve doktora öğrencisi A. Najah Saud yürüttükleri “Farklı Radyo-Opasite Ajanları Kullanılarak Geliştirilen Endodontik Biyosimanların Biyoaktif Karakterizasyonu” projesi çerçevesinde sunmuş oldukları poster ile Kongre Bilim Kurulu Jüri Üyeleri tarafından 150’ye yakın çalışma arasında birincilik elde etti.
Karabük Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olcay Özdemir, “Diş hekimliği uygulamaları için bir hastalığın tedavisinde biyolojik taklit oldukça önem taşımaktadır. Endodonti alanında diş pulpasının canlı tutulmasına yönelik tedaviler ve dokunun yeniden oluşturulmasını hedefleyen rejeneratif tedavilerin başarıya ulaşabilmesi için diş sert dokularının biyolojik yapısını taklit edebilen, temas ettiği yumuşak doku üzerinde harabiyet oluşturmayacak ve yeni doku oluşumunu destekleyecek malzemelerin kullanılması son yıllarda ön plana çıkmıştır. Bu çalışmada, materyal geliştirilmesi sürecinde biyomedikal mühendislik teknolojilerine yenilik sağlanması ile beraber, ortaya çıkan ürün neticesinde endodonti alanında da en iyi tedavi yönetimleri için klinik ihtiyaçların karşılanması adına multidisipliner bir yöntem izlenmiştir. Geliştirilen ürünün yeni doku oluşumu üzerine yapılan testler, elde edilen veriler açısından mevcut uygulamalarda kullanılan materyallerden daha üstün özellik sergilediği kanıtlanmış bulunmaktadır. Üzerine yapılan çalışmalar devam etmekte olup, bilime her iki alanda da oldukça güçlü katkılar sağlayacak deneyler dizisinin bir parçası olma özelliği taşımaktadır” dedi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 16:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ, sanal gerçeklik ile geriatrik bireylerde ilk yardım eğitimi sunacak

Türkiye’de birinci olma özelliği taşıyan projeyle, yaşlı bireyler için sanal gerçeklik dayanaklı 15 farklı birinci yardım senaryosu hazırlandı.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından ‘Artırılmış Gerçeklik ile Geriatrik Bireylerde Birinci Yardım Eğitimi’ projesi çerçevesinde, sanal gerçeklik teknolojisi ile desteklenen uygulamalı bir eğitim modeli geliştirildi.
Projede geliştirilen 15 farklı modül, geriatrik bireylerde en sık karşılaşılan birinci yardım senaryolarını kapsıyor. Temel hayat takviyesi, teneffüs yollarına yabancı cisim kaçması, hipertansiyon, sıcak çarpması ve donma üzere durumların sanal gerçeklik ortamında teğe bir deneyimleme fırsatı sunan proje ile bilhassa öğrenciler ve sıhhat çalışanlarının uygulamalı tecrübeyle birinci yardım marifetlerini geliştirmesi hedefleniyor.
Sanal gerçeklik gözlüğü ve özel sensörlü kollarla desteklenen sistem, öğrencilerin gerçek hayatta uygulama yapma imkanı bulamayacağı senaryoları interaktif biçimde deneyimlemesine katkı sağlıyor.
Projenin yürütücülüğünü Karabük Üniversitesi’nin yaptığını belirten Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Dürdane Yılmaz İtimat, ortaklar ortasında da Gazi Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Almanya’dan iki tane yaşlı bakım merkezi ve Makedonya’dan bir meslek lisesi bulunduğunu tabir etti.
Güven "Toplamda 15 farklı aplikasyon geliştirildi ve bu uygulamaların her biri üç lisanda kullanılabiliyor. Sistem sırf Türkiye’de değil, Almanya’da ve İngilizce konuşulan tüm ülkelerde uygulanabilir" dedi.
Uygulamanın eğitimdeki katkılarına değinen İtimat, "Etkileşimli yapısı sayesinde öğrenciler, gerçek hayatta müsabakaları güç olan durumları sanal ortamda birebir uygulayabiliyor. Bu sistem yaşlı bakım merkezlerinde, huzurevlerinde, klinik eğitimde, hastanelerde ve okullarda rahatlıkla kullanılabilir. Öğrenciler her bir senaryoyu bu sistemle deneyimleyebiliyor ve adeta o anı yaşıyormuş üzere hissediyor. Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki öğrenciler bu uygulamalar sayesinde gerçek hayatta çok daha kolay ve başarılı müdahalelerde bulunabiliyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.