Uluslararası Aksu Festivali kapsamında yöredeki Mayıs 7’si geleneği yaşatıldı - Karabük Haber Postası
uluslararasi aksu festivali kapsaminda yoredeki mayis 7si gelenegi yasatildi PnegDXgM jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Mayıs, 2024 00:24 tarihinde yayınlandı
0
0

Uluslararası Aksu Festivali kapsamında yöredeki Mayıs 7’si geleneği yaşatıldı

Giresun’da 47. Uluslararası Aksu Festivali katılan vatandaşlar, dilek tutup dereye yedi çift, bir tek taş attı, sac ayaktan geçti.

Giresun’da bazı geleneklerin yaşatılması amacıyla bu yıl 47.’si düzenlenen ’Uluslararası Giresun Aksu Festivali’ne katılan vatandaşlar, dilek tutup dereye yedi çift, bir tek taş atıp, sac ayaktan geçme gibi ritüellerin gerçekleştirildiği 3 bin yıllık gelenek sembolize edilerek yaşatıldı.

Yöre halkı tarafından hicri takvime göre 7 Mayıs yaz mevsiminin müjdecisi olarak kabul edilerek bu tarihte uzun yıllardır kutlama yapılıyor.

Giresun Belediyesi tarafından bu çerçevede yöreye özgü birtakım geleneklerin yaşatılması amacıyla organize edilen Uluslararası Giresun Aksu Festivali’nin bu yıl 47.’si düzenlendi.

Aksu Deresi’nin denizle buluştuğu yerde düzenlenen festivalde vatandaşlar, bu yıl da yerden topladıkları yedi çift, bir tek taşı sırtları dereye dönük olacak şekilde dilek tutarak fırlattı.

Vatandaşlar, bir başka geleneği yaşatmak adına da üç ayaklı sacın içinden üç kez dilek tutup geçti.

Belediye Başkanı Fuat Köse, festivalde yaptığı konuşmada, “Festivalimizi eski günlerde olduğu gibi coşkuyla kutlamaya devam ediyoruz. Şehrimizin sosyal ve kültürel geçmişini tekrar canlandırarak yaşamaya ve yaşatmaya devam edeceğiz. Topluklar kültürlerini hiçbir zaman kaybetmemelidir. Toplumlar sosyal yapılarını ve kültürlerini kaybettiklerinde dejenere olurlar, yozlaşırlar. Biz sosyal ve kültürel faaliyetlerimizi yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti ise “Atalarımızdan bizlere miras kalan gelenekleri yaşatmak, kültürleri unutmamak adına bu festivaller bir fırsattır. Bu festivalin uluslararası olması da ayrı bir kazanımdır. Böylelikle geçmişten gelen kültürlerimizin paylaşılarak gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlanmış olacaktır. Ayrıca bu uluslararası festival turizm alanında da ilimize ayrı bir değer kattığını ifade etmek gerekir” diye konuştu.

Etkinlikte Slovakya ve Gürcistan ile yurtiçinden katılan halk dansları topluluklarının gösterileri ile sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
222222
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
16 Nisan, 2026 13:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Başkan Çetinkaya, öğrencileri belediyede ağırladı

Yerel yönetimler dersi kapsamında Belediye Başkanı ile söyleşi yapmak isteyen öğrenciler, Başkan Özkan Çetinkaya’nın konuğu oldu. Samimi bir ortamda gerçekleşen buluşma, Başkan Çetinkaya’nın kendini tanıtmasıyla başladı.

Başkan Çetinkaya, iki çocuğu olduğunu, yoğun iş temposu nedeniyle onları çok özlediğini ve çocuklarıyla vakit geçirmenin kendisi için en büyük mutluluk olduğunu belirtti. “Sizler de onlar gibi bizim evlatlarımızsınız. Sizlerin geleceği için çalışmaktan gurur duyuyoruz” diyen Çetinkaya, öğrencilerin belediye çalışmaları, sunulan hizmetler, hobileri ve hayalleri gibi merak ettikleri tüm soruları içtenlikle yanıtladı.

Karabük Belediyesi’nin çocuklara yönelik hizmetlerini hatırlatan Başkan Çetinkaya, kayak ve yüzme kursları, Sanatevi etkinlikleri ve tema parklar hakkında bilgi verdi. Ayrıca Aqua Park projesinin de bulunduğunu söyleyen Çetinkaya, öğrencilerden tam not aldı. Bir hobi edinmenin önemini vurgulayan Başkan, “Anne ve babalarınızı, öğretmenlerinizi üzmeyin; onlar sizin için her zaman en doğrusunu bilir” ifadelerini kullandı.

Programın sonunda öğrencilerin belediye başkanlığı makamını da görmek istemesi üzerine Başkan Çetinkaya, minik konuklarını makamında ağırladı. Öğrencilerle yakından ilgilenen Çetinkaya, onlarla sohbet ederek hediyeler verdi. Ziyaret, sıcak ve samimi anların ardından hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin