Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
04 Eylül, 2023 08:48
blank
İhlas Haber A.

Ulusal Mücadele’nin simgesi İnebolu Denk Kayığı deniz şenliklerinde göz doldurdu

A+ A-

Ulusal Uğraş periyodunda Anadolu’nun lojistik merkezlerinden İnebolu Limanı’na getirilen mühimmatın tahliyesini üstlenen İnebolulu kayıkçıların kullandığı "denk kayığı", İnebolu Deniz Şenliklerinde yaptığı şov ile büyük alkış topladı.
Kurtuluş Savaşı’nda düşman işgaline uğramamasına karşın, cephe gerisindeki hizmetleriyle İnebolu’ya "İstiklal Madalyalı tek ilçe" unvanını kazandıran kayıkçılar, tarihe isimlerini altın harflerle yazdırdı.
Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla başlayan ulusal gayretin lojistik merkezlerinden İnebolu Limanı, 3 yıl boyunca silah ve cephanenin Anadolu’ya giriş kapısı oldu. İstanbul’dan getirilen binlerce ton silah ve cephane ile öteki askeri gereçler, inançlı görüldüğü için İnebolu’ya ulaştırıldı. İskelenin düzgün olmaması nedeniyle limana yanaşamadıkları için açıkta demirleyen gemilerden cephane dolu sandıkların tahliye işini İnebolulu kayıkçılar üstlendi. Yörede "denk kayığı" diye bilinen tekneleriyle, fırtınalı havalarda dev dalgalara göğüs gererek gemilerdeki binlerce ton cephaneyi karaya çıkaran İnebolulu kayıkçılar, 3 yıl boyunca çaba verdi.
İnebolu Kaymakamlığı vakitle yok olan denk kayıklarının bir örneğini yaptırmak için çalışma başlattı. İnebolu Limanı’nda ahşap tekne ustası Mehmet Aksoy tarafından özgününe uygun olarak büsbütün kestane ağacından inşa edilen 11 metrelik denk kayığı 100 yıl aradın sonra geçtiğimiz hafta düzenlenen merasimle denize indirildi.
Bugün ise İnebolu Deniz Şenliklerinde “İnebolu Denk Kayağı” şov yaptı. İnebolulu kayıkçılar tarafından 100 yıl evvel Karadeniz açıklarına gelen mühimmatın İnebolu Limanına getirilmesinin canlandırıldı. "Gazi İnebolu" isimli ve 2 ikili kürekli İnebolu Denk Kayağının gösterisi, İnebolu Limanında izleyen vatandaşlardan büyük alkış aldı.
Ayrıca şenliklerde Türkiye şampiyonu Uğur Piro tarafından flyboard gösterisi de yapıldı. Programda ayrıyeten yüzme yarışları, motor yarışları, denk kayığı gösterisi, tabak ve ördek kapma, Kıyı Güvenlik gösterisi ve yağlı direk müsabakası yapılacak.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

03 Kasım, 2024 00:22
blank
İhlas Haber A.

Meyve, sebze ve tarla bitkileri üretiminde öncü şehir ‘Samsun’

A+ A-

Samsun, meyve, sebze ve tarla bitkileri üretiminde Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyor.
Türkiye’nin gıda ambarı olarak kabul edilen Samsun’un Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü Ovalarında yetiştirilen meyve, sebze ve tarla bitkileri yurtiçi ve yurtdışı birçok yere ihraç gönderiliyor. Soya, çeltik, tütün, ayçiçeği, lahana, karnabahar, brokoli, barbunya, pırasa, turp, biber, fasulye, fındık, kızılcık, kivi, muşmula ve dut üretiminde Türkiye ortalamasının başını çeken Samsun, gıda ambarı olarak başı çekiyor.

Türkiye’den en çok lahana ve karnabahar Samsun’da üretiliyor
TÜİK verilerine göre yılda 416 bin ton lahana üretilen Samsun, ülkedeki lahana üretim payının yüzde 43’üne tek başına sahip. Samsun ayrıca karnabahar üretiminde da yüzde 28 üretim payı ve yıllık 70 bin ton üretimle ilk sırada yer alıyor. Brokoli, barbunya, pırasa, turp, biber ve taze fasulye üretiminde de ilk 10 sırada yer alan Samsun, sebze üretimi konusunda öne çıkıyor.

Fındık, kızılcık, kivi ve muşmulanın üretim adresi Samsun
Sebzede olduğu gibi meyvede de iddialı bir konumda bulunan Samsun, yıllık 112 bin ton fındık üretimi ile ülke genelinde 2. sırada yer alıyor. Samsun ayrıca kızılcık, kivi, muşmula ve dut üretiminde de ilk 10 il arasındaki yerini koruyor.

Kenevir üretim merkezi de Samsun
Samsun, lif ve tohum kenevir üretiminin de merkezi konumunda. Türkiye’deki kenevir lifinin yüzde 71’i tohumunun ise yüzde 18’i Samsun’da üretiliyor. Lif ve tohum kenevir üretiminde 1. sırada olan Samsun’da yılda 315 ton kenevir üretimi gerçekleştiriliyor. Bu kenevirlerin 254 tonu kenevir, 61 tonu da tohumdan üretiliyor.
Çeltik, soya fasulyesi, tütün, ayçiçeği, kuru fasulye, buğday ve şeker pancarı üretiminde de ilk sıralarda yer alan Samsun, tarla bitkileri üretiminde de iddiasını devam ettiriyor.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Şifa Eczanesi
Şifa Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi İnönü Caddesi Sen Is Hanı No:1 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3500

Üniversite Eczanesi
Üniversite Eczanesi
Adres

Üniversite Mahallesi, Efsa Nur Sokak B-Blok No:1-A-B Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-2726

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455