Ulusal Uğraş periyodunda Anadolu’nun lojistik merkezlerinden İnebolu Limanı’na getirilen mühimmatın tahliyesini üstlenen İnebolulu kayıkçıların kullandığı "denk kayığı", İnebolu Deniz Şenliklerinde yaptığı şov ile büyük alkış topladı.
Kurtuluş Savaşı’nda düşman işgaline uğramamasına karşın, cephe gerisindeki hizmetleriyle İnebolu’ya "İstiklal Madalyalı tek ilçe" unvanını kazandıran kayıkçılar, tarihe isimlerini altın harflerle yazdırdı.
Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla başlayan ulusal gayretin lojistik merkezlerinden İnebolu Limanı, 3 yıl boyunca silah ve cephanenin Anadolu’ya giriş kapısı oldu. İstanbul’dan getirilen binlerce ton silah ve cephane ile öteki askeri gereçler, inançlı görüldüğü için İnebolu’ya ulaştırıldı. İskelenin düzgün olmaması nedeniyle limana yanaşamadıkları için açıkta demirleyen gemilerden cephane dolu sandıkların tahliye işini İnebolulu kayıkçılar üstlendi. Yörede "denk kayığı" diye bilinen tekneleriyle, fırtınalı havalarda dev dalgalara göğüs gererek gemilerdeki binlerce ton cephaneyi karaya çıkaran İnebolulu kayıkçılar, 3 yıl boyunca çaba verdi.
İnebolu Kaymakamlığı vakitle yok olan denk kayıklarının bir örneğini yaptırmak için çalışma başlattı. İnebolu Limanı’nda ahşap tekne ustası Mehmet Aksoy tarafından özgününe uygun olarak büsbütün kestane ağacından inşa edilen 11 metrelik denk kayığı 100 yıl aradın sonra geçtiğimiz hafta düzenlenen merasimle denize indirildi.
Bugün ise İnebolu Deniz Şenliklerinde “İnebolu Denk Kayağı” şov yaptı. İnebolulu kayıkçılar tarafından 100 yıl evvel Karadeniz açıklarına gelen mühimmatın İnebolu Limanına getirilmesinin canlandırıldı. "Gazi İnebolu" isimli ve 2 ikili kürekli İnebolu Denk Kayağının gösterisi, İnebolu Limanında izleyen vatandaşlardan büyük alkış aldı.
Ayrıca şenliklerde Türkiye şampiyonu Uğur Piro tarafından flyboard gösterisi de yapıldı. Programda ayrıyeten yüzme yarışları, motor yarışları, denk kayığı gösterisi, tabak ve ördek kapma, Kıyı Güvenlik gösterisi ve yağlı direk müsabakası yapılacak.