blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Kasım, 2024 16:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

UFK Başkanı Şenocak: “Fındık üretici destekleme modeli revize edilmeli”

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Cem Şenocak, fındık üreticisinin desteklenmesi modelinin revize edilmesi gerektiğini belirterek, “Fındık üreticisini tekrar bahçesine döndürmek gerekir. Bugün dünya fındık ihracat payımız yüzde 60’lara düştü. Üreticiyi doğru desteklersek yeniden eskisi gibi yüzde 80’lere ulaşabiliriz” dedi.
Fındık ihracatından son on yılda ithal girdi maliyeti olmadan 20 milyar doların üzerinde döviz sağlandığını belirten Şenocak, 10 yıl öncesine kadar yüzde 80 bir pazar payına sahip olduklarını bugün ise yüzde 60’lara kadar düştüklerini dikkat çekti. Şenocak, “Fındık politikasını doğru yönetirsek yeniden yüzde 75-80’lere gelebiliriz” diye konuştu.

"Fındık üreticisi bahçeden koptu"
Şenocak, bu politikanın doğru yönetilmesi için üreticiyi destekleme politikalarının revize edilmesi gerektiğini kaydederek, “Fındık üreticisi bahçeden koptu. Üreticinin iyi tarım uygulamaları ile desteklenerek bahçesine dönüşünü sağlayıp gelirini artırmak çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
Şenocak, şöyle devam etti:
“Özellikle fındıktan başka alternatifi olmayan sarp ve eğimli arazilerde, miras yoluyla küçülmüş bahçelerde maliyetini karşılamakta zorlanan üretici yapısının tekrar kazanılması için destekleme modelleri ve miktarları büyük önem arz eder. Düz ovalarda birçok alternatif üretim yapabilen geniş arazilerde fındık dikimi olan miras bölünmeleri henüz çok artmamış bölgelere olan destekle; sarp meyilli alternatifi olmayan ancak çok büyük bir alana yayılmış bölünmüş, küçük bahçeler haline gelmiş üretici yapısı aynı modelle desteklenmemelidir. Bu iki üretici yapısı muhakkak ayrı şekillerde desteklenmelidir. Çünkü bu işin birde sosyal boyutları vardır.”
Fındık üreticisinin bu şartlarda ekonomik zorluk yaşaması sebebiyle yıllar içerisinde Büyükşehirlere göç ettiğini ve bu göçün halen devam ettiğini kaydeden Şenocak, ”Bu durum büyük şehirlerin yükünü artırmakta sıkıntılarını büyütmektedir. Bundan dolayı doğru destekleme modeli revizelerle acilen yapılandırılmalıdır. Göç önlenmeli, üretici bahçesine tekrar döndürülmelidir. Bu çalışma büyükşehirlerinde yükünü azaltacaktır. Büyük şehirlerde çarpık yapılaşma engellenecek hatta sosyal ekonomik açıdan bunalmış fındık üreticisi aileler üründen elde ettikleri gelirle geçinebileceklerine inanırlarsa kendi ata topraklarına büyük ölçüde geri dönüş sağlayacaktır.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Berkay Doğan tarafından
29 Ocak, 2026 09:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Yüzyılın Konut Projesi’nde 18 Bin 130 Kişi Kura Çekimine Katılacak

Karabük’te “Yüzyılın Konut Projesi” kapsamında inşa edilecek bin 600 konut için yapılacak kura çekimine toplam 18 bin 130 kişi katılmaya hak kazandı.

Cuma günü gerçekleştirilecek kura çekimi öncesinde yapılan başvuru ve inceleme süreci tamamlandı. Karabük merkezde yapılacak bin konut için 12 bin 339 kişi başvuruda bulunurken, değerlendirmeler sonucunda 10 bin 481 kişi nihai listeye girdi, bin 858 kişinin başvurusu ise elendi.

Safranbolu ilçesinde 200 konut için 4 bin 88 başvuru yapıldı. İncelemelerin ardından 3 bin 881 kişi kura listesine dahil edilirken, 608 kişi listeden çıkarıldı.

Diğer ilçelerde ise kura çekimine katılacak kişi sayıları şu şekilde oldu: Eflani’de 50 konut için 536 kişi, Eskipazar’da 150 konut için bin 51 kişi, Ovacık’ta 50 konut için 62 kişi ve Yenice’de 200 konut için 2 bin 119 kişi.

Toplam 18 bin 130 kişinin katılacağı kura çekimiyle, Yüzyılın Konut Projesi kapsamında yapılacak konutların hak sahipleri belirlenecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin