Ucuz baklavada ‘yer fıstığı' oyunu - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
23 Haziran, 2023 11:21 tarihinde yayınlandı
0
0

Ucuz baklavada ‘yer fıstığı’ oyunu

Adana’da baklava ustaları, ucuz baklavalara konulan katkı maddeli ve gıda boyalı yer fıstığına karşı uyardı. Ayrıca ustalar, baklavada kullanılan kalitesiz yağın zehirlenmelere yol açabileceğini belirtti.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, baklavacıları da tatlı telaş sardı. Bayrama ikramlık baklava düşünenlerin tepsi tepsi siparişleri gelirken, baklava ustaları ise merdiven altı diye tabir edilen ucuz baklavadaki oyunlara dikkat çekti. 3 kilo 300 gramlık bir tepsi fıstıklı baklava bin lirayı bulurken, cevizlisi ise 500-600 lira civarında satılıyor. Şerbetiyle birlikte fokurdayan baklavalar insanın iştahını kabartırken, merdiven altı diye tabir edilen ucuz baklavalardaki hileleri ise ustalar anlattı. Fıstıklı baklavadaki oyunların insanın cebine hitap ettiğini ancak ağız tadını ve insan sağlığını da olumsuz etkilediğini belirten ustalar, Antep fıstığı yerine gıda boyası ile boyanmış yer fıstığı konulduğunu söyledi. Ayrıca baklavada kullanılan kalitesiz yağın mide rahatsızlıklarına neden olduğu hatta zehirlenmelere yol açabildiğini ifade etti.

23503 aw920746 09

“Gıda boyalı yer fıstığı kullanıyorlar”

İhlas Haber Ajansı’na konuşan işletme sahibi Can Delibalta, bayram öncesi onlarca tepsi tatlı siparişi aldıklarını söyledi. Delibalta, “Siparişlerimizi almaya başladık. Çok şükür yoğunluğumuz var. Baklava her yerde satılıyor. Zaten kaliteli mal ücretinden bellidir. Bazı işletmeler yer fıstığını artık makinede öğütüyorlar ve gıda boyası ile boyayıp kullanıyorlar. Vatandaşın bunu anlaması zor. İnsanlar tatlıyı bildikleri, beğendikleri yerden almalılar. Baklava fiyatları da belli. 150 liralık baklavada var, 500 liralık baklava da var” diye konuştu.

48939 aw920746 11

“Kalitesiz yağ mideyi rahatsız ediyor”

‘Bayramda ağzınızın tadı kaçmaması için ucuz baklava almayın’ diye uyaran Delibalta, “Bayramda ağzınızın tadını kaçırmamak için sürekli baklava aldığınız yerlerden alın. Baklavanın birinci maddesi hamuru, diğer maddesi yağıdır. Kalitesiz yağ kullanmak mide rahatsızlıklarına yol açar ve zehirlenmeye neden olur. İyi bir baklava ortaya çıkartmak için kaliteden kaçınılmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

79629 aw920746 10

“Vatandaş kötü baklavayı tam anlamaz”

Baklava ustası Orhan Çetin de, “İyi bir baklavanın en püf noktası hamurun inceliği, iyi bir yağ kullanmak ve kaliteli Antep fıstığı kullanmaktır. Hileli baklava yoktur. Malzemeden çalınan baklava vardır. Vatandaş kötü baklavayı tam anlamaz. Bunu işin içinde olanlar anlar. Müşteriye 2 günlük baklavayı yeni diye verseniz de size inanıyorsa eğer alır. O nedenle bilindik, kaliteli yerlerden baklava almak gerekir” dedi. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
samsunda kazaya karisan ehliyetsiz ve alkollu surucuye 225 bin lira ceza wySfancq
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Mart, 2026 00:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Samsun’da kazaya karışan ehliyetsiz ve alkollü sürücüye 225 bin lira ceza

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde iki otomobilin çarpıştığı kazada, sürücülerden birinin hem alkollü hem de ehliyetsiz olduğu ortaya çıktı. Sürücüye 225 bin lira, aracın sahibine ise 43 bin 965 TL idari para cezası uygulandı.

Kaza, Esentepe Mahallesi İstanbul Caddesi üzerindeki Tır Garajı Kavşağı’nda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, B.D. yönetimindeki 55 AEU 086 plakalı otomobil ile Y.D. idaresindeki 06 UB 453 plakalı otomobil çarpıştı. Kaza ihbarı üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Ekiplerin yaptığı incelemede sürücü B.D.’nin 1.70 promil alkollü olduğu ve sürücü belgesinin daha önce daimi olarak iptal edildiği belirlendi. Ayrıca kazaya karışan aracın Vezirköprü Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından yakalamalı olduğu tespit edildi.

Polis ekipleri tarafından sürücü B.D.’ye Karayolları Trafik Kanunu kapsamında “ehliyeti iptal edildiği halde araç kullanmak” ve “alkollü araç kullanmak”tan toplam 225 bin TL idari para cezası kesildi. Araç sahibine ise “ehliyetsiz kişiye araç kullandırmak” ve “araç muayenesini yaptırmamak” suçlarından 43 bin 965 TL ceza uygulandı. Öte yandan, alkollü sürücü hakkında “trafik güvenliğini tehlikeye sokma” suçundan adli işlem başlatıldığı öğrenildi.

Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin