blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Eylül, 2023 00:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Türkiye’ye fındık ihracatından 1 milyar 798 milyonluk döviz girdisi sağlandı

1 Eylül 2022 tarihinde başlayıp 31 Ağustos 2023 tarihinde sona eren 2022/2023 fındık ihraç döneminde ülkemiz genelinden ihraç edilen fındık ölçüsü 299 bin 462 ton gerçekleşirken, karşılığında 1 Milyar 798 Milyon 876 Bin dolar fiyatında döviz girdisi sağlandı.
2022/23 döneminde gerçekleşen fındık ihracatında evvelki döneme nazaran ölçüde yüzde 12, döviz girdisinde ise yüzde 9 düşüş yaşandı. Toplam 122 ülkeye gerçekleştirilen fındık ihracatında en büyük hissesi klasik ihraç pazarları olan Avrupa ülkeleri aldı.
2022/2023 Fındık ihraç döneminde Trabzon toplam fındık ihracat ölçüsünün yüzde 34’lük kısmını tek başına gerçekleştirdi. Trabzon’dan 101 bin 858 ton fındık ihraç edilerek karşılığında 615 milyon 648 bin 471 dolar döviz girdisi sağlandı. Dönemde Trabzon’dan ihraç edilen fındık ölçüsünde yüzde 11 düşüş yaşanırken, ihracat fiyatında ise yüzde 1 oranında artış sağlandı. Trabzon’dan 60 farklı ülkeye fındık ihraç edilirken, en çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla İtalya, Almanya, Polonya, Fransa ve Brezilya oldu.
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Bölüm Komitesi Lider Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, başta Avrupa pazarları olmak üzere global ölçekte yaşanmakta olan yüksek enflasyonist baskılar, talep daralmalarına yol açtığını, buna karşın 300 Bin Tona yakın fındık ihraç edilebilmesinin ihracatçının değerli bir başarısı olduğunu söyledi. Arslantürk, alıcı ülkelerdeki talep daralması ve yeni alımlardan çok daha düşük fiyatlı ikame eserlere yönelinmesi, stok yapılmaması üzere alıcı davranışlarının fiyatlarda baskı oluşturarak ihraç edilen fındık ölçüsünün düşmesine yol açtığı üzere ihraç fiyatlarının da bir evvelki dönemin altında kalmasına da neden olduğunu belirtti.
Yeni hasat periyodunda; fındık fiyatlarının istikrarlı bir halde artış trendini sürdürebilmesinin denetiminin üreticinin elinde olduğunu ve üreticinin eserini çabucak pazara indirmek yerine peyder pey aşikâr aralıklarla eserini satması için üreticinin çok temkinli hareket etmesi gerektiğine vurgu yapan Arslantürk, devletin açıkladığı fındık alım fiyatları üzerinde fiyat oluşumunu üreticinin sağlayabileceğini, fiyat oluşumlarında ihracatçının hiçbir tesiri olmadığını ve fiyatları üretici davranışlarının belirlediğini söz etti.
Arslantürk, bilhassa Karadeniz Bölgesi için altın kıymetinde olan fındıkta kaliteli eser üretiminin teşvik edilmesi, bahçe bakım ve yenilemesi ile ünite başına randımanı artıracak üretime dönük takviye siyasetleri geliştirilmesi ve fındık üretiminde makineli tarıma uygun yerlerde makineli tarıma tartı verilmesi için üreticiye takviye verilmesi ile fındık üretiminde kalitenin artacağını, bu durumun ihracatımıza da olumlu yansıyacağını kelamlarına ekledi.

Samsun’da 26 bin 160 adet sentetik ecza ele geçirildi
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Aralık, 2024 00:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun’da 26 bin 160 adet sentetik ecza ele geçirildi

Samsun’da polis tarafından düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 26 bin 160 adet sentetik ecza ele geçirildi.
Edinilen bilgiye nazaran, Samsun’un Canik ilçesinde polis tarafından düzenlenen uyuşturucu operasyonunda, A.M.E.(26) ve K.K. (31) isimli şahısların üzerinde ve valizlerinde arama yapıldı. Yapılan aramada 26 bin 160 adet sentetik ecza ele geçirildi. Olayla ilgili A.M.E. ve K.K. polis tarafından gözaltına alındı. Soruşturma devam ediyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.