Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
04 Aralık, 2023 12:24
blank
İhlas Haber A.

Türkiye’nin sülünü Samsun’dan: 370 bin sülün tabiata salındı

A+ A-

Türkiye’nin en büyük iki sülün üretme istasyonundan biri olan Samsun Gelemen Sülün Üretme İstasyonu’nda kurulduğu 1969 yılından bugüne kadar 370 bin adet sülün üretilerek tabiata salındı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından doğada azalmış hayvanların üretme istasyonlarında üretilerek tekrar popülasyonunun artırılması amacıyla kurmuş olduğu Tekkeköy ilçesindeki Gelemen Sülün Üretme İstasyonu’nda nesli tükenme tehlikesi altında olan binlerce sülün üretiliyor. Erkek sülünler baş ve boyunlardaki yeşil ve lacivert renkleriyle dikkat çekerken, dişileri ise kül rengi açık veya koyu kahverengi görünümleriyle diğerlerinden ayrılıyor. İstasyonda kurulduğu günden bugüne kadar 370 bin sülün üretildi. Hali hazırda yılda 14 bin adet sülün üretilme kapasite bulunan tesis faaliyetlerine devam ediyor.
Çalışmalar hakkında bilgi veren Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Ertan Kuduban, "İstasyonumuz 1969 yılında 11 dönümlük alanda kurulmuştur. Alanda biyolojik çeşitliliği sürdürebilirliğin sağlanması, genetik kaynaklarımızın korunması, popülasyonu doğada azalmış hayvanların üretme istasyonunda üretilerek tekrar popülasyonunun artırılması ve gelecek nesilleri aktarılması amacıyla Doğa Koruma Genel Müdürlüğümüz üretim istasyonları kuruyor. Ülkemizde İstanbul’da ve Samsun’da 2 tane sülün üretme istasyonumuz var. Burada üretilen hayvanlar habitatlarına, doğal yaşam alanlarına yerleştirilmektedir. Burada kuluçkadan çıkan ve büyütülen civcivler adaptasyon kapasiteleri 8 haftaya kadar getirilerek 8 haftadan sonra habitatlarına nakledilmektedir. 2022 yılında 15 bin sülün doğaya yerleştirildi. 2023 yılında ise 14 bin 200 sülün doğaya kavuşturulmuştur. Erkek sülünler kızıl ve lacivert renktedir. Dişi sülünler ise kahverengi ve bej lekeler bulunan canlılardır. Sülünün mart ve nisan ayları arasında üreme mevsimi var. 24 gün kuluçka süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde 40 ile 70 adet arasında yumurta yapmaktadırlar. Yumurtaları ise 35 gram yeşil ve sarı renktedir. Kuluçka makinelerine alıyoruz. Akabinde civciv büyütme kafeslerine alıyoruz. Küçük palaz büyütme kafeslerinde yaklaşık 8 hafta kalıyorlar. 9 haftadan sonra alanlara naklediyoruz. İstanbul Polanezköy’den naklettiğimiz hayvanlar genellikle Marmara Bölgesi’ne, bizim istasyonumuzdan naklettiğimiz sülünler ise Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon ve Artvin’in sahil kesimlerine kadar bazen habitata uygun olan Kırşehir, Çankırı bölgelerine sülün yerleştirme yaptık. Kurulduğu 1969 yılından bu zaman kadar 370 bin adet sülünü tabiatla buluşturduk. Samsun’da ise şuana kadar 67 bin sülünü tabiatla buluşturduk. Burada üretmiş olduğumuz canlılara hem doğaya salıyoruz hem de doğada popülasyonunu arttıktan sonra gerekirse avlak sistemi içerisinde avcılığa açıyoruz. Genellikle 0-400 arası rakımda yaşayabilen bir hayvandır. Gizlenmek için ormanlık alanları kullanıyor. Özellikle su havzalarında bulunan yabani korunga, yabani arpa, yabani yulaf, yabani buğday bitkilerinden besleniyorlar. Bunun yanında tüm böceklerden, solucan tipli böceklerden de beslenmektedirler" dedi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

01 Kasım, 2024 12:00
blank
İhlas Haber A.

Beyaza bürünen ‘Balık Gölü’ havadan görüntülendi

A+ A-

Artvin’in Şavşat ilçesinde kuşbakışı görünümü nedeniyle ’Balık Gölü’ olarak bilinen göl, geçtiğimiz günlerde yağan karla beyaza büründü. Bölgedeki eşsiz manzara havadan görüntülendi.
Artvin’in ‘Sakin Şehir’ (Cittaslow) unvanlı Şavşat ilçesinde kuşbakışı görünümü nedeniyle ’Balık Gölü’ olarak anılan göl, geçtiğimiz günlerde etkili olan kar yağışı ile beyaza büründü. Yaz aylarında pek çok yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan göl, bu kez doğa fotoğrafçılarını ağırladı. Çevresi dağlar ve ormanlarla çevrili olan 2000 rakımdaki Balık Gölü’nü fotoğraf sanatçısı Faruk Akbaş ve beraberindeki fotoğrafçı grubu kare kare fotoğrafladı. Fotoğrafçıların sosyal medya hesaplarında paylaştığı kareler büyük ilgi çekti. Fotoğraf sanatçısı Süleyman İnal ise gölün muhteşem manzarasını havadan görüntüledi.

blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Uygar Eczanesi
Uygar Eczanesi
Adres

Besbınevler 75. Yıl Mahallesi 31 Nolu Sokak No:4/B Karabük

Telefon

(370) 433-6969

İrem Eczanesi
İrem Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi Sevim Apt No:2/B Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-5560

Canan Aslan Eczanesi
Canan Aslan Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Sağlık Sokak, No:38/1-C Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-1226

Deniz Eczanesi
Deniz Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Bülent Ecevit Caddesi, No:6/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3689