karabuk
İmsak 06:03
Güneş 07:28
Öğle 13:08
İkindi 16:08
Akşam 18:38
Yatsı 19:58
İftara kalan son --:--
Namaz Vakitleri
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Ekim, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Türkiye’nin kestane borsası Alaplı’da kuruldu

ZONGULDAK (İHA) – Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde orman köylülerince toplanarak pazarda satışa sunulan coğrafik işaretli "Alaplı kuzusu" kestanesi ilgi görüyor. Fiyatı 200 ila 500 lira ortasında değişen kestane, bilhassa İstanbul, Bursa ve Ankara’dan gelen alıcıların gözdesi haline geldi.
İlçede günün birinci ışıklarıyla birlikte kurulan kestane pazarı, her yıl olduğu üzere bu dönem da büyük ilgi gördü. Yurdun dört bir yanından Alaplı’ya gelen vatandaşlar, sabah saat 04.00’ten itibaren yol kenarında açılan tezgâhlarda kıyasıya pazarlık yaparak eserlerini satın alıyor.
Alaplı-Yığılca dağlarında köylülerce doğal halde toplanan kestaneler, Kılburnu mevkiinde kurulan pazarda satışa sunuluyor. Bu yıl irili ufaklı olmasına nazaran 200 ila 500 lira ortasında değişen fiyatlarla satılan kestaneler, bölgeyi adeta Türkiye’nin "kestane borsası"na dönüştürdü. İlçede bu dönem yaklaşık 30 ton kestane satışı bekleniyor.

"Zahmetli bir eser, toplaması zor"
Pazarda alışveriş yapan vatandaşlardan Mustafa Keskin, "Alaplı kuzu kestanesinin en bariz özelliği çiğ olarak tüketilebilmesidir. Ormanlardan doğal, organik biçimde köylülerimiz topluyor. Zahmetli bir eser, toplaması sıkıntı. İnşallah bu yıl bol eser olur ve fiyatlar dengelenir" dedi.

"Lezzeti için kilometrelerce yol geliyoruz"
İstanbul’dan gelen Mehmet Meşeli, "Bursa’dan, İstanbul’dan, farklı vilayetlerden kestane almaya gelenler var. Alaplı kestanesi lezzetli, kabuğu ince ve kuzu kestanesi olduğu için bu kadar yolu geliyoruz. Herkes bu bölgenin kestanesini tercih ediyor" diye konuştu.
Düzce’den gelen Resul Lafcı ise, "Batı Karadeniz bölgesinin en meşhur kestane pazarı Çarşamba günleri burada kuruluyor. Buranın kestanesi küçük fakat çok lezzetli. O yüzden herkes Alaplı’yı tercih ediyor" dedi.

"Bu kestane kışın ilaç"
Ankara’dan gelen Ahmet Keskin, "Ankara’dan yalnızca kestane almak için geliyoruz. Bu kestane, İç Anadolu’da en çok tercih edilen çeşit. Bursa, Kütahya, İzmir tarafında da var lakin Alaplı kestanesi daha tatlı ve şekerli. Doyurucu özelliğinin yanı sıra içerdiği vitamin ve minerallerle kışın ilaç üzere geliyor" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Şubat, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Öğrenciler marşla girdi, mehterle karşılandı

Düzce’de Ramazan ayı nedeniyle sahura kadar açık olan Sabiha Ulusoy Kütüphanesi, farklı bir sürprize ev sahipliği yaptı. İki yıldır iftar sonrası kendi aralarında mehter marşı çalarak toplu halde kütüphaneye giren öğrenciler, bu kez karşılarında Düzce Belediyesi Mehteran takımını bulunca hayret ettiler.
Düzce Belediyesi tarafından Sabiha Ulusoy Kütüphanesi’ni kullanan öğrencilere Mehteran takımı ile sürpriz hazırlandı. İftar sonrasında mehter ekibi öğrencilerden önce kütüphane içerisinde konuşlandı. İftarın ardından her zamanki gibi marş açarak coşkulu şekilde kütüphaneye yönelen öğrenciler, içeri girdiklerinde canlı mehter marşıyla karşılandı.
Marşların kütüphane içerisinde yankılanmasıyla öğrenciler büyük sürpriz ve heyecan yaşadı. Alkışlar ve tezahüratlar eşliğinde karşılanan mehter gösterisi, Ramazan akşamına unutulmaz bir atmosfer kattı.
Düzce Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürü Burçin Sarıcan, gençlerin oluşturduğu bu güzel geleneğe kayıtsız kalmak istemediklerini belirterek, öğrencilerin motivasyonunu artırmak ve Ramazan coşkusunu paylaşmak amacıyla böyle bir sürpriz hazırladıklarını ifade etti.

"Böyle bir sürpriz beklemiyorduk"
Sürpriz karşısında hem şaşıran hem de mutlu olan öğrenciler, etkinlik için Düzce Belediyesi’ne teşekkür ederek; "Biz kütüphaneye mehteran marşı ile giriş yapıyorduk. Bunu bir gelenek haline getirmiştik. Bu akşam böyle bir sürpriz beklemiyorduk. İlk önce hoparlörden mehter marşı çaldığını sandık. Ancak daha sonra Düzce Belediyesi’nin mehteran ekibini görünce çok şaşırdık ve gururlandık. Bize çok güzel bir sürpriz ve anı oldu. Düzce Belediye Başkanımız Dr. Faruk Özlü’ye teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandılar.

Bizi sosyal medyadan takip edin