Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Türkiye’nin ilk ve tek “Araç Müzesi” açıldı

Gündem Yayın: 06.11.2020 07:44
Yazar:
Türkiye’nin ilk ve tek “Araç Müzesi” açıldı

Karabük Üniversitesinde Amerikan polis arabası ve birçok klasik araç ile tramvay, savaş uçağı ve trenin yer aldığı “Araç Müzesi” halkın hizmetine sunuldu

Karabük Üniversitesinde (KBÜ) klasik otomobil, kamyon, otobüs, motosiklet ve traktörlerden oluşan Türkiye’nin ilk ve tek “Araç Müzesi” açıldı.
KBÜ Bayrak Alanı’ndan bulunan alana kurulan müzede, Amerikan polislerinin kullandığı otomobilden motosiklete kadar birçok klasik araç yer alıyor. Alanda ayrıca, F-4 savaş uçağı, tramvay ve “kara tren” olarak adlandırılan lokomotif yer alıyor. Alana yerleştirilen klasik araçlar vatandalar ve öğrencilerin ilgisini çekerken, birçok kişi araçlarla fotoğraf çektirdi. Müzenin bulunduğu alanda ayrıca çocuklara yönelik de geleneksel oyunları hatırlatıcı heykeller yer alıyor. Birdirbir, körebe, seksek, yağ satarım bal satarım gibi geleneksel çocuk oyunlarının unutulmaması ve gelecek nesillerin de bu oyunları bilmesi için heykeller yerleştirildi.
KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’de tek Araç Müzesi olduğunu söyledi.
Türkiye’de Otomobil Müzesi, Klasik Araba Müzesi, Tren Müzesi, Uçak Müzesi veya Helikopter Müzesi olduğunu ifade eden Polat, “Ama bunların hepsinin bir arada olduğu müze oldu. Eski trenimiz var, tramvayımız var, uçağımız var, helikopter gelecek, traktör, otobüs, 1980 ve altında yer alan otomobillerimiz var. Bunlar bizim 50 yaş üzerindekilerin çocukluğunun nostaljik arabaları. Hepimiz yollarda bu araçları bir şekilde görmüştük, bir şekilde yaşamıştık. Bunları toparladık, Karabük ve Karabük Üniversitesi için bir değer oluştursun” dedi.
İnsanların akşamları çocukları ve aileleriyle kampüse gezmeye geldiğini aktaran Polat, “Burayı farklı araçlarla neşeli, huzur bir alan oluşturduk. Karabük ve dışarıdan bütün ziyaretçilerimizi bekliyoruz. Elimizde 40 civarında araç var ama bunların yakın zamanda 100’ü geçeceğini tahmin ediyorum. Çünkü birçok kişinin evinin önünde atadan, dededen kalma araçlar var onları buraya bağışlarlar diye düşünüyorum, bu yönde taleplerde var. Onların isimlerini yazacağız, araçları buraya alacağız. Ama 1980 ve altı araç olmasını istiyoruz” diye konuştu.

KBÜ’de eğitim gören Somalili Abdurrahman Aldullahi İshak, “Çiçek Abbas’ı daha önce filmde gördüm. O nedenle tanıdık geldi. Başka ülkelerde kullanılan arabaları da burada görmek çok güzel bir duygu. İnsan farklı araçları görünce ve Çiçek Abbas’ı görünce mutlu oluyor” dedi.
KBÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencisi Dilek Bakır, müzenin açıldığını sosyal medyadan gördüğünü belirtti.
Arkadaşlarıyla birlikte görmeye geldiklerini vurgulayan Bakır, şunları kaydetti:
“Emin olamadık maket mi gerçek mi diye. Çok güzel ve hoş bir tasarım olmuş. Okulumuz adına gurur verici. Geçmişimizin unutulmaması adına çok güzel çünkü zamanımızdaki çocuklar dışarıdaki oyunların farkında değil. Ama biz onların son dönemini yaşadığımız için duygulandık.”
8 yaşındaki Berin Eyşen Çetin ise, “Körebe, seksek ve yağ satarım oyunu oynuyorum. Astroloji ile ilgileniyorum, gezegenlere bakıyorum. Gezegenlerle ilgili müze olabilir” diye konuştu.
Sosyal medyadan görerek araç müzesini gezemeye gelen Öznur Çetin, “Güzel bir ambians olmuş, çoğu fimlerden gördüğümüz araçlar. Bende yeğenimi getirerek görmesini istedim ve güzel bir proje olmuş” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Türkiye’nin 33. Fabrika Voleybolu Gümüşhane’ye açıldı

Spor Yayın: 07.05.2024 09:23
İhlas Haber Ajansı
Türkiye’nin 33. Fabrika Voleybolu Gümüşhane’ye açıldı

Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) tarafından 6-12 yaş çocukların voleybol ile tanıştırılması ve lisanslı sporcu sayısının artırılması amacıyla kurulan voleybol okulu Fabrika Voleybol’un 33.’sü Gümüşhane’de açıldı.

Yaz aylarında yüksek rakımlı yaylalarında ve kış mevsiminde de köylerinde kar üstünde voleybol oynanan, bir zamanlar voleybol süper liginde ve birinci ligde hem erkek hem de kadın takımları olan Gümüşhane’de Fabrika Voleybol düzenlenen törenle faaliyetlerine başladı.

Aydın Doğan Spor Salonu’nda gerçekleştirilen program, saygı duruşunda bulunulması İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“Bu bizler için, Gümüşhanemiz için çok önemli bir proje”

Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından gönderilen tshirt, file, top gibi malzemelerin dağıtıldığı törende konuşan Gümüşhane Gençlik ve Spor İl Müdürü Mücahit Atalay, “Fabrika Voleybol 2013 yılında federasyonumuz tarafından başlatıldı. 6-12 yaş grubundaki çocuklarımız hedef kitlemizdi. Türkiye’de 33. okul Gümüşhane’mizde açıldı. Bu bizler için, Gümüşhanemiz için çok önemli bir proje. Milli takımımıza bu çocuklarımızdan sporcular kazandırmış, iyi voleybolcular yetiştirmiş olacağız, sporu hayat tarzına dönüştüren bireyleri de yetiştirmiş olacağız. Türkiye’nin birçok yerinde bu okullar ücretli olarak açılırken federasyonumuz bize jest yaptı ve Gümüşhane’de sosyal sorumluluk projesi kapsamında ücretsiz oldu. Federasyonumuza bu konuda teşekkür ediyorum. Projemiz hayırlı olsun” dedi.

Federasyon temsilcileri, antrenörler ve velilerin de katıldığı programda daha sonra çocuklar tarafından çeşitli gösteri antrenmanları ve maçlar yapıldı.

Gümüşhane Voleybol İl Temsilcisi Atilla Ayvaz da Fabrika Voleybol’un 1 Temmuz 2013 tarihinde Türkiye Voleybol Federasyonu bünyesinde faaliyetlerine başladığını ve 6-12 yaş grubundaki çocukların sporla tanışmalarını ve sporu severek yaşamlarının bir parçası haline getirmelerini sağlamayı amaç edindiğini söyledi.

“Gümüşhane Fabrika Voleybol, 33. fabrika voleybol okulu olarak faaliyetlerine başlamıştır”

Fabrika Voleybol Okullarının eğitim sisteminin uygulanan çalışma planlarının yaşa özgü olması ve her öğrencinin kendi yaş grubundaki bireyler ile çalışmasına yönelik hayata geçirilmiş bir eğitim sistemi olduğunu ifade eden Ayvaz, “6-12 yaş gurubundaki çocukların voleybol ile tanışmalarını sağlamak, sporu severek hayatlarının bir parçası haline getirmelerine yardımcı olmak ve sporcu sayısını arttırmak amacıyla Türkiye Voleybol Federasyonu bünyesinde hayata geçirilen Fabrika Voleybol Okulları 32 merkezde faaliyetlerini sürdürmektedir. Fabrika Voleybol projesinin uygulamaya konulması hazırlanmış modüller aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Fabrika Voleybol modülleri çocukların farklı yaş ve gelişim özelliklerine (6-7 Yaş Temel Hareket Eğitimi, 8-9 Yaş Mini Voleybola Geçiş, 10-12 Yaş Mini Voleybol) göre gelişimsel ve bütüncül olarak üç düzeyde hazırlanmıştır. 32 ayrı merkezde faaliyet gösteren Fabrika Voleybol Okullarının bünyesinde özenle ve bölgesel olarak seçilmiş toplamda 114 antrenör görev yapmaktadır. Fabrika Voleybol okullarında 2024 yılı itibariyle aktif olarak çalışmalarına devam eden yaklaşık 4 bin 100 öğrenci bulunmaktadır. 5 Mayıs 2024 tarihi itibariyle Gümüşhane Fabrika Voleybol 33. Fabrika Voleybol okulu olarak faaliyetlerine başlamıştır” ifadelerini kullandı.

“Bu proje Türkiye’de çeşitli illerimizde var fakat biz bunu sosyal bir proje olarak aldık”

Gümüşhane’nin voleybol duayenlerinden, Fabrika Voleybol proje koordinatörü ve Beden Eğitimi öğretmeni Ümit Terzi de, “Fabrika Voleybol projesinin asıl amacı Türkiye’de voleybol oynayan oyuncu sayısını artırmak. Bu proje Türkiye’de çeşitli illerimizde var fakat biz bunu sosyal bir proje olarak aldık. Bizim ilimizde 7. sosyal proje olarak açıldı. Daha önce ücretli olan bu projeyi biz Gümüşhane’ye federasyon başkanımızın ve İl Müdürümüzün çabasıyla tüm öğrencilere fırsat eşitliği doğması için ücretsiz olarak getirdik” dedi.

“Fabrika Voleybol projesi bizim için voleybol geliştirilmesi için iyi bir fırsat olmuş oluyor”

Tecrübeli antrenörlerle amaçlarının Gümüşhane’de yıllardır var olan erkek voleybolunun yanında kadın voleybol oynayan sayısını artırmak olduğunu kaydeden Terzi, “Onun için de Fabrika Voleybol projesi bizim için voleybol geliştirilmesi için iyi bir fırsat olmuş oluyor. Projeye baktığımızda Gümüşhane için en önemli güzelliği ise 2006 yılında başlayan voleybol marka olma yönünde çalışmalarımız oldu. Daha önce efeler liginde oynayan kulüplerimiz vardı. Şimdi birinci ligde 2 tane kulübümüz var Gümüşhane’de. Bunun gururunu yaşıyoruz. Bunun gururunu yaşarken de gelecek nesillerin de voleybola devam etmesi için Fabrika Voleybol projesini de başlatmış olduk. İnşallah nesillere daha iyi ve hayırlı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Sporculardan 6. sınıf öğrencisi Berra Turgut ise “Voleybolu çok seviyorum. Gümüşhane’ye Fabrika Voleybol açıldığı için çok mutlu olduk. İlerde de voleybolcu olmayı hedefliyorum” ifadelerini kullanırken Öykü Okumuş ise “Gümüşhane’ye voleybol okulu açıldığı için mutluyum. Fabrika Voleybol inşallah bize katkılar sunar. Büyüdüğümde voleybolcu olmak istiyorum” dedi.