Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Türkiye’nin ilk Risk Yöneticileri KBÜ’de Yetiştiriliyor

Gündem Yayın: 07.06.2014 17:16
Yazar:

Yaptıkları ile farkındalık yaratan Karabük Üniversitesi bir ilke daha imza attı. Türkiye’de ilklerin adresi olan Karabük Üniversitesi bir ilki daha gerçekleştirerek Türkiye’nin ilk ve tekAktüerya veRisk Yönetimi Bölümü’nü İşletme Fakültesi bünyesinde açtı.

Konuyla ilgili  açıklama yapan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal şunları söyledi:

“Ülkemiz bundan böyle Geleceğin Stratejik Mesleklerinden Olan Risk Yöneticilerini kendi üniversitesinde yani Karabük Üniversitesi’nde yetiştirecek. Geçtiğimiz yıllarda, bazı uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Ülkemizin notuyla ilgili açıklamaları iktidar ve ekonomi çevrelerinde eleştiri konusu olmuştu. Eleştirilerin odağında ise, bazı akredite derecelendirme kuruluşlarının objektif davranmadıkları, verileri yanlış analiz edip, yorumladıkları ve ülkenin gerçekte var olan yatırım potansiyelini gölgelemeye çalıştıkları bulunmaktaydı.

Ülkemizin kalkınmasına her alanda katkı ve katılım sağlayan bir Üniversite olarak yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda, yakın zamana kadar üniversitelerimizin hiçbirinde lisans ve lisansüstü seviyede risk değerlendirme eğitimi veren bölüm olmadığını gördük. Bu eksikliği gidermek ve yetişmiş uzman ihtiyacını karşılamak için, birçok ilklerin gerçekleştirildiği Karabük Üniversitesi’nde, İşletme Fakültesi bünyesinde Türkiye’nin ilk ve tek Risk Yönetimi Bölümü açtık.

TM 1’den öğrenci aldığımız, eğitim ve ekonomi otoritelerince geleceğin meslekleri arasında sayılan Risk Yöneticiliği Bölümü’ne 2013-2014 Eğitim-Öğretim döneminde ek kontenjanla 31 öğrenci alınarak zorunlu İngilizce hazırlık eğitimine başladık. Önümüzdeki 2014-2015 eğitim döneminde 2014 LYS sonuçlarına göre az sayıdaki öğrenci de bu şansı yakalayacak.

Risk değerlendirmelerini en çok ihtiyaç duyanlar Sigorta şirketleri, finans kurumları, fon yönetimi şirketleri, devlet kuruluşları, uluslararası sosyal güvenlik örgütleri, üniversiteler, araştırma ve danışmanlık şirketleridir. Hepimizin bildiği gibi küresel rekabetin arttığı ortamda riskleri öngörüp çözümler üretebilecek uzmanlara olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu alana dönük uzman yetiştirecek Aktüerya ve Risk Yönetimi Bölümü geleceğin önemli mesleklerinden birisi olarak görülüyor.

Globalleşen dünyada rakiplerinize yetişip fark atabilmeniz için dünya ile entegre olmanız şarttır. Bunu yapabilmemiz içinde dünyada ortak konuşulan dili yani İngilizceyi ana diliniz gibi bilmeniz gerekir. Biz de Karabük Üniversitesi olarak hemen hemen tüm bölümlerimizde zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimi veriyoruz. Aktüerya ve Risk Yönetimi Bölümümüzde de, matematik ve istatistik ağırlıklı derslerin yanı sıra tüm öğrencilere bir yıllık zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimi veriliyor. Geniş seçmeli ders havuzuyla öğrenciler alan içinde istedikleri alt branşlarda uzmanlaşarak sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada çalışabilme fırsatını yakalayabilecekler. Bu yönüyle de mezunlarımız için işsizlik riski de bulunmamaktadır.

Careercast.com tarafından 2013 yılında, Amerika Birleşik Devletlerinde birinci meslek olarak Aktuerya (actuary) seçilmiştir.

Kamuoyunda “sigortacılık” olarak bilinen aktüerlik, geleceği düşünerek olası riskleri değerlendiren ve buna yönelik stratejik kararlar alınmasını sağlayan uzmanlık alanıdır. Risk yönetimi neden önemli? Geleceğe ait risk ve maliyetlerin ölçülmesi şirketler için büyük önem taşıyor. Hem borsa, yatırımcılar nezdindeki itibar hem de kredi temin etme aşamasında risk haritaları stratejik bir konumda bulunuyor. Aktuer ve Risk Yönetimi Uzmanları,  bir şirketinin taşıdığı riskleri tespit eder ve devamında da bu riskin nasıl yöneltileceği konusunda stratejiler geliştirir.

Peki Aktüerya uzmanlığı nasıl elde ediliyor? Dört yıllık aktüerya ve risk yönetimi mezunları, sigortacılık dairesinin açtığı Aktüerlik sınavını başardıkları takdirde aktüerlik belgesi sahibi oluyor. Uluslararası alanda tanınırlığı olan The Casualty Actuarial Society (CAS) sınavını geçmek ise dünyanın her yerinde çalışma imkanı sağlıyor.

Risk yönetimi farklı sektörlerde farklı görevlere ve niteliklere sahip olmayı gerektiriyor. İnşaat sektörü için farklı, iş sağlığı ve güvenliği için farklı, finans ve bankacılık sektörü için farklı niteliklere sahip olunması gerekiyor. İşletme Fakültesi bünyesinde hizmet veren risk yönetimi bölümü, sermaye piyasaları (borsa ve aracı kurumlar, fon yönetimi, portföy yönetimi firmaları), bankacılık sektörü ( yatırım bankaları, faktöring, leasing,  tüketici finansman firmaları, kredi derecelendirme firmaları…) enerji firmaları, türev piyasaları, kurumsal firmaların risk yönetim bölümleri risk yönetimi bölümü uzmanlarına fırsatlar sunuyor.

Aktuerya ve Risk Yönetimi Bölümünde kazanılan yetenekler ve beceriler mezunlara, başka sektörlerde de mesleğini icra etme imkanı sağlamakta. Özellikle risk yönetimi ve modellemenin önemli olduğu finans sektörü (bankacılık, yatırım bankacılığı, fon yönetimi), ulaşım sektörü (havacılık ve gemi taşımacılığı ), enerji sektörü, sigortacılık gibi güçlü sektörlerde;  kamuda ise sağlık bakanlığı, SGK, hazine müsteşarlığı sigortacılık dairesi, devlet istatistik enstitüsü ve sendikalarda yoğun olarak risk yöneticilerine ihtiyaç duyuluyor.

Aktuerya ve Risk Yönetimi Bölümü, ülkeleri değerlendiren, derecelendiren kuruluşlara ve şirketlerin risk değerlendirmesini yapan kuruluşlara eleman yetiştirecek olan bölümümüz alanında Türkiye’nin İlk ve Tek bölümüdür. Sevgili Gençler, sizleri bu bölümün ilk mezunları olup fırsatları yakalamaya davet ediyoruz.”

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-