Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
07 Ekim, 2019 14:26 tarihinde yayınlandı
0

Türkiye’nin ilk “Bebek Kütüphaneleri Çalıştayı” KBÜ başladı

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümünün iş birliğiyle, Türkiye’deki bebek kütüphanelerinin sayısını artırmak, eğitim modelleri, kurumlararası iş birliği, materyal seçimiyle aile destek programları ve düzenlenecek etkinlikleri ele almak üzere Türkiye’nin ilk “Bebek Kütüphaneleri Çalıştayı” başladı.

KBÜ Hamit Çepni Konferans Salonu’nda yapılan çalıştay açılışına; Karabük Valisi Fuat Gürel, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Safranbolu Kaymakamı Fatih Ürkmezer, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Güleç ve çok sayıda davetli katıldı.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Türkiye’de “bebek kütüphanesi”nin Karabük’e açıldığını, ilk çalıştayın da Karabük’te yapıldığını söyledi.

Karabük’te “bebek kütüphanesi”nin açılmasının ardından ikincisini Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde açtıklarını, üçüncüsünü müstakil olarak Tokat’ta açtıklarını ifade eden Turşucu, Karabük’te de müstakil bir “bebek kütüphanesi” açmayı umduklarını belirtti.

Türkiye’nin son yıllarda kitap, kütüphane konularında önemli mesafeler kat ettiğini aktaran Turşucu, “Türkiye’de 2000’li yılların başlarında üretilen kitap çeşitliliği 12 bin civarındaydı, 12 bin çeşit kitap üretiliyordu. Geçtiğimiz sene 67 bin 135’e geldik. Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) almayan kitaplarla beraber Türkiye’de geçen sene 70 bin 803 çeşit kitap üretildi. ’Dünyada neredeyiz?’ diye soracak olursanız, ilk 10’un içerisindeyiz. 2018 istatistikler ortaya çıkmadı, önümüzdeki aylarda yayınlanacaktır, tahminen söylüyorum dünyada 6’ncıyız. Bu yönüyle kendimize güvenelim. Kitap piyasası büyüklüğü bakımından da son 10-15 yıl içerisinde Türkiye hep ilk 20’nin içerisinde oldu. 12, 11, 10, 9. sırada olduk, şu sıralarda da 11-12 o sıralamadayız. Türkiye, ekonomisinin de önünde bir kitap piyasası büyüklüğüne sahip ülke” diye konuştu.

3,5 MİLYON ÜYE SAYISINA YAKLAŞILDI

Bardağın dolu tarafını görmek gerektiğini, dolu tarafını görmenin de tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Turşucu, şöyle konuştu:

“İnsanımızın kitaba erişmesini daha da kolay hale getirebilmek adına ’yaşayan kütüphane’ yaklaşımıyla kütüphanelerimizi sadece kitap ödünç alınıp verilen mekanlar olmaktan çıkardık. Biz kütüphanemizde bir İngilizce kuru olabilir, Arapça kursu olabilir, keçecilik kursu olabilir, kodlama eğitimi olabilir, çeşitli toplantılar olabilir, şehrin ihtiyacını giderecek çeşitli toplantılar yapılabilir, söyleşiler yapılabilir yani aslında biz kütüphanenin içerisine kültür merkezini, halk eğitim merkezini taşımaya başladık. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı olmayan kütüphaneler de var. Onların sayısının artmış olması bizi ancak sevindirir. Bize bağlı kütüphanelere baktığımızda 5 yıl önce üye sayımız 885 binken 2019 yılı itibariyle 3,5 milyona doğru gidiyoruz. Bizi başı kişiler, çevreler eleştiriyor. ’Kütüphaneleri kütüphane olmaktan çıkardınız. Bu kadar çok kurs yapılır mı, bu kadar çok etkinlik yapılır mı?’ Ama meyvelerini topluyoruz. Çünkü kütüphanelerimizi cazibe merkezi olma seviyesine çıkarmamız gerekiyor. İnsanlar adres verirken, ’kütüphanenin sağındayım, solundayım, içindeyim’ diye adres vermesini sağlayacak şekilde estetiğini de sağlamaya çalışıyoruz.”

Sivas’ta yapılan kütüphanenin Sivas’ın nüfusundan fazla okuyucu çeken bir yer haline dönüştüğünü, Konya’daki kütüphanenin 2 milyona yakın okuyucusu olan bir merkeze dönüştüğünü kaydeden Turşucu, “5 yıl önce ödünç verdiğimiz materyal sayısı 3 milyon 600 binken, şuanda 12 milyona doğru yürüyoruz. Temel kütüphane fonksiyonunu icra etmek noktasında da 4 katı bir iyileşme sağlamış bulunuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Karabük Valisi Fuat Gürel de KBÜ’deki birçok binanın yapılmasında KARDEMİR’in çok büyük destek olduğunu, müstakil kütüphane konusunda da KARDEMİR’in desteklerini beklediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde gençleri geleceğe taşımak, ülkenin geleceğini planlamak adına eğitim öğretimde çok büyük gelişmeler olduğunu anlatan Gürel, şunları kaydetti:

“Fiziki alt yapımızı güzel hale getirdik. Her türlü emek sarf edilmekte. İllerimizde, ilçelerimizde kütüphanelerimiz gelişti. Okullarımızda zenginleştirilmiş kütüphaneler arttı. İlimizde 15 tane zenginleştirilmiş kütüphane açıldı. Artık kütüphaneni ötesinde içerik olarak farklılaştırılmaya, çocuk kütüphanesi bebek kütüphanesi gibi farklı kütüphaneler açılmaya başlandı. Çocuklarımızın geleceğe hazırlanması husunda, onların dikkatini çekmek, ufuk vermek, onların algılayabileceği alt yapıyı hazırlayabilmek çok önemli.”

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat ise bebeklik döneminin, gelişimin en hızlı olduğu dönemler arasında olduğunu belirtti.

Bebek kütüphanesi oluşturulurken bebeklerin bütün bilişsel, dil, sosyal, duygusal, motor gelişim alanları ve duyularının harekete geçirilmesi özenle dikkate alındığını belirten Polat, “Bebek kütüphanesi bebeklerin ve küçük çocukların yazılı ve görsel materyallere ulaşma, keşfetme, resim ve nesneleri yorumlama, algılama ve okur-yazarlık gereksinimlerini karşılamak amacıyla oluşturulmuş bir kütüphanedir. Yazılı materyallerin yanı sıra beş duyu organına da hitap eden duyu materyalleri, ahşap bloklar, oyun, sanat eğitimleri sayesinde hayal gücü gelişimine de katkıda bulunacaktır. Bebek kütüphanesi bunların yanı sıra iki dilli çocuklar gibi özel gereksinimli ya da risk altında olan çocuklar için de erken müdahale hizmetleri açısından da oldukça önemlidir” dedi.

Konuşmaların ardından bebek kütüphanesiyle ilgili tanıtım filmi izlend

Bizi sosyal medyadan takip edin
thorsten fink boyle bir kulubun parcasi oldugum icin cok mutluyum JFEIRTT4
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Mayıs, 2026 00:15 tarihinde yayınlandı
0
0

Thorsten Fink: “Böyle bir kulübün parçası olduğum için çok mutluyum”

SAMSUN (İHA) – Samsunspor Teknik Direktörü Thorsten Fink, Göztepe maçının ardından, sezonu güzel bir galibiyetle bitirdiklerini ve bu kulübün bir parçası olduğu için mutlu olduğunu söyledi.

Trendyol Süper Lig’in son haftasında Samsunspor, sahasında Göztepe’yi 3-0 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Samsunspor Teknik Direktörü Thorsten Fink, mücadeleyi değerlendirdi. Kazandıkları için mutlu olduklarını dile getiren Fink, “Bugün çok şey oldu. Sezonu tamamladık. Harika bir sonuç ve çok iyi performansla sezonu tamamladık. Topa sahip olmada ve geçiş oyununda ekili olduğumuzu gösterdik. Herhangi bir iddiamız olmadan oynadık. Gol yemeden maçı tamamlamak da sevindirici. Sezonu artı averajla bitirdik. Takımın sezon genelindeki performansı, iyi başladı, sonrasında düşüşe geçti ve şimdi de harika bir takıma sahip olduğumuzu gösteriyoruz. Bizden ayrılacak hoca ve oyuncular var. Bazı oyuncular ayrılacak, bazıları ayrılmak isteyecek. Transfer dönemi geliyor, oyuncularımıza teklifler gelecek. Ayrılacak oyuncularımıza ve teknik ekibimize şükranlarımızı sunuyorum. İyi bir takım olduğumuzu gösterdik. Böyle bir kulübün parçası olduğum için çok mutluyum. Ayrılıklar sonrası hangi oyuncuları alacağımıza karar vereceğiz. Gelecek oyuncularla alakalı çalışmalarımızı yapacağız” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin