Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Türkiye’nin en maliyetli kent içi yollarından Yasal Bulvarı son biçimini almaya başladı

Ekonomi Yayın: 14.08.2023 00:14
İhlas Haber Ajansı
Türkiye’nin en maliyetli kent içi yollarından Yasal Bulvarı son biçimini almaya başladı

turkiyenin en maliyetli kent ici yollarindan yasal bulvari son bicimini almaya basladi 0 5GE78GWr
Trabzon’da devam eden en değerli karayolu projelerinden biri olan Yasal Bulvarı Yolu’ndaki çalışmalar devam ederken, son hali havadan bu türlü görüntülendi.

Şehrin Yıldızlı Mahallesi ile Akoluk ortasında geçişi sağlayacak olan Çukurçayır 1 Tünelinde son rötuşlar yapılırken, yol da yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Tünelde asfaltlama çalışması son kademeye gelirken yakında hizmete açılacağı öğrenildi.

Türkiye’nin en maliyetli kent içi yolları ortasında gösterilen Trabzon’daki toplam 28 km’lik Yasal Bulvarı’nın birtakım kısımlarında çalışmalar sürerken proje güzergâhının değerli kısmı tamamlandı. Yasal Bulvarı Karadeniz Kıyı Yolu üzerindeki Yıldızlı Kavşağı’ndan başlayıp Akyazı, Beşirli, Karşıyaka, Aydınlıkevler, Erdoğdu, Bahçecik, Yenicuma, Esentepe, Boztepe, Çukurçayır ı birleştirecek. Trabzon kent içi trafiğinde yaşanan yoğunluğun tahlilini direkt ilgilendiren projenin 24 kilometresi ana yol, 4,5 kilometresi de Stadyum İlişki Yolları olmak üzere toplam 28 kilometreden oluşuyor. İş kapsamında 18 km’lik kavşak kollarıyla 17 kilometrelik imar ilişki yolları da bulunurken, Çatak Kavşağı ile Yenicuma-2 Kavşağı ortası bir müddet evvel hizmete açılmıştı. Bu kesimde 223 metrelik Çatak Aç-Kapa Tüneli ve toplam uzunlukları bin 44 metre olan Bahçecik 1-2-3 Köprüleri, 535 metrelik Bahçecik Tüneli, 385 metrelik Cephanelik Kavşak Köprüsü de yer alıyor.

“Hem üretimi hem de kamulaştırma bakımından maliyeti yüksek olan bir yatırım”

Ortahisar Belediye Lideri Ahmet Metin Genç, Yasal Bulvarı’nın hem üretimi hem de kamulaştırma bakımından maliyeti yüksek bir yatırım olduğuna dikkat çeküi. Genç “Kanuni Bulvarını iki tarafıyla kentin menfaatine gördük. Hem kent içi bulvar yolu transit trafiğine hizmet edecek büyük ulaşım aksı olarak. Büyük bir yatırım, mega işlerimizden bir tanesi. Hem üretim hem kamulaştırma maliyeti yüksek olan bir yatırımdı. Çok şükür bugün itibariyle Çukurçayır’mıza nüfus bakımından ağır olan alanımıza ulaşmış olmamız Boztepe, Yenicuma, Çukurçayır, Gölçayır bu aksımıza bu yerleşim bölgemize ulaşmış olmamız bizim için çok memnunluk verici. İnşallah bu aksımızı Değirmendere ile birleştirdiğimizde Boztepe İran Caddesindeki tek taraf olan ve sıkışan trafiğe çok önemli bir alternatif getirmiş olacağız. Bu proje devam edecek inşallah, ben bunun memnunluğunu yaşıyorum. İnşallah kentimiz için çok kıymetli ulaşım meselesini çözmüş olacağız” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KOSGEB Girişimcilik Destekleri Güncellendi

Manşet Yayın: 20.05.2024 14:11
KOSGEB Girişimcilik Destekleri Güncellendi

KOSGEB Girişimcilik Destek Programları’nda düzenleme yapıldı. İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği’nde üst limit 2 milyon TL’ye çıkarıldı.

1990 yılında kurulan KOSGEB, bu tarihten 2009 yılına kadar sadece imalat sanayi KOBİ’lerine destek veriyor. Ancak imalat sanayi dışındaki sektörlerinde ekonomik katma değer üretme ve istihdam yaratma potansiyellerinin artması ve imalat sanayi dışındaki KOBİ’lerden gelen yoğun talepler doğrultusunda, 2009 yılında KOSGEB Kuruluş Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle birlikte KOSGEB’in hedef kitlesi hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ’leri de kapsayacak şekilde genişletildi. Böylece KOSGEB, KOBİ’lerden sorumlu ulusal kuruluş haline geldi.

2009 yılında başlayan bu süreçle birlikte KOBİ’lerin geliştirilmesi ve katma değer sağlayacak daha nitelikli işletmelerin kurulması amacıyla yeni destek programları kurgulandı. Günün şartlarına, KOBİ ve girişimcilerin ihtiyaçlarına göre bu destek programları sürekli güncellendi.

ÜST LİMİT 2 MİLYON TL

Bugüne kadar girişimcilik alanında çok önemli destekler vererek hizmet, ticaret, imalat ve bilişim alanlarda yeni işletmelerin kurulmasına, kurulduktan sonra da bu işletmelerin geliştirilmesine ve sürdürülebilirliklerine katkı sağlayan KOSGEB, Girişimcilik Desteklerini bugünkü şartlara göre tekrar güncelledi. Desteğin üst limitini 375 bin TL’den 2 milyon TL’ye çıkardı. Destek programı İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği olmak üzere iş kurma desteği ile İş Geliştirme Desteği şeklinde iki ana başlıktan oluşuyor.

İŞ KURMA DESTEĞİ

İş Kurma Desteği kapsamında girişimcilere yüzde 100 destek oranı ile geri ödemesiz olarak kuruluş ve personel desteği sağlanıyor. Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 20 bin TL tutarında kuruluş desteği veriliyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10 bin TL daha ilave ediliyor.

Ayrıca destek kapsamında personel giderlerine de işletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla 3 yıl boyunca çalışanı olduğu her yıl için 1 aylık brüt asgari ücretin iş verene toplam maliyeti tutarı kadar destek sağlanıyor.

İş Kurma Desteğine Kimler Başvuru Yapıyor?

İş kurma desteğine, destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 1 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek.

İş Kurma Desteği Hangi Sektörlere Veriliyor?

KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmeler iş kurma desteğinden yararlanabilecek.

İŞ GELİŞTİRME DESTEĞİ

İş Geliştirme Desteği kapsamında ise girişimcilere 1,5 milyon TL üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli olarak destek sağlanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL daha ilave ediliyor.

DESTEKLENECEK GİDERLER NELER?

Destek kapsamında işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri) destek sağlanıyor.

İş Geliştirme Desteğine Kimler Başvuru Yapıyor?

İş geliştirme desteğine destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 3 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek.

İş Geliştirme Desteği Hangi Sektörlere Veriliyor?

NACE Rev. 2’ye göre;

C -İmalat,

61-Telekomünikasyon,

62-Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve İlgili Faaliyetler,

63-Bilgi Hizmet Faaliyetleri,

72-Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler iş geliştirme desteğinden yararlanabilecek.

Geri Ödemeler Ne Zaman Başlıyor?

Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak olup işletmelerin geri ödemeleri 36 aylık program süresi sonunda başlayacak.

Destek Programına Başvuru Takvimi;

İş Kurma Desteğine başvurular sürekli olacak. İş Geliştirme Desteği’ne ise yılda belirli dönemlerde başvuru alınacak. İlk dönem başvurular 10 Mayıs – 28 Haziran 2024 tarihleri arasında olacak. İş geliştirme desteği kapsamında alınan başvurular, kurul ve jüri değerlendirmesi sonucuna göre sıralanacak ve desteklemeye hak kazananlar ilan edilecek.