Türkiye’den yurt dışına 25 milyon 388 bin dolarlık çay ihracatı - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2024 20:36 tarihinde yayınlandı
0
0

Türkiye’den yurt dışına 25 milyon 388 bin dolarlık çay ihracatı

Türkiye’den geçtiğimiz yıl yurt dışına 5 bin 332 ton karşılığı 25 milyon 388 bin 621 dolarlık çay ihracatı gerçekleştiği belirtildi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) tarafından Ticaret Bakanlığınca onaylanan ‘Türk Çayının İhracat Kapasitesinin Artırılması ve Sürdürülebilirliğinin Sağlanması’ UR-GE projesi kapsamında, yeni üretim model ve teknolojiler ile inovatif yöntemleri yerinde incelemek ve Japonya’daki kurum/kuruluşlar ile sektörün önde gelen Japon firmalarıyla karşılıklı deneyimlerin aktarılarak Türk Çayının etkin bir şekilde tanıtımın sağlanması amacıyla, 20-26 Ocak 2024 tarihleri arasında Japonya’nın Tokyo şehri yanı sıra çay üretiminin önemli şehirlerinden bir olan Shizuoka kentlerine gezi düzenleniyor.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesinin yeşil altını olan ve bölge ekonomisi yanı sıra ülkemiz ekonomisine büyük katkısı olan Türk Çayının ihracatının daha da geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için çalışma yürüttüklerini söyledi. Yeni üretim teknikleri ve inovatif ürünler ile farklı ülkelerin taleplerine göre ürünler geliştirmesi ve Türk Çayının potansiyel arz eden ülkelerde etkin tanıtımının yapılarak ihracatın artırılmasını amaçladıklarını belirten Gürdoğan, bu amaçla ilk olarak ülkemiz gibi çay üreticisi olan ve en yeni üretim teknikleri ile imalat yapan Japonya’ya yönelik bu programı düzenlediklerini kaydetti. Tokyo ve çay üretiminin olduğu Shizuoka şehirlerinde çay üretim tesisleri ve çay ithalatçısı firmalarla ikili iş görüşmeleri yapacaklarını belirten Gürdoğan, ülkemiz çay ihracatının 2023 yılında 5 bin 332 ton karşılığı 25 milyon 388 bin 621 dolar olarak gerçekleştiğini ve 118 ülkeye çay ihracatının yapıldığını belirtti. Gürdoğan, 2023 yılında Japonya’nın da Türkiye’ye 9 bin 340 kg karşılığı 56 bin 246 dolar tutarındaki çay ithalatını çok daha üst rakamlara ulaştırma gayreti içinde olduklarını ifade etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
trabzonda 112 camiasini uzen olum bYZqz1zl
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Mart, 2026 12:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Trabzon’da 112 camiasını üzen ölüm

Trabzon’da 112 Acil Sağlık Hizmetleri Helikopter Ambulans Bakım Birimi’nde görev yapan Şükür Erbay görevi başında geçirdiği beyin kanaması sonucu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Alınan bilgiye göre, Trabzon 112 Acil Sağlık Hizmetleri Helikopter Ambulans Bakım Birimi’nde görev yapan 35 yaşındaki Şükür Erbay, görevi sırasında beyin kanaması geçirdi. Yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi’ne kaldırılan Erbay, burada 2 gün süren yaşam mücadelesinin ardından hayatını kaybetti. Şükür Erbay, Araklı ilçesi Merkezköy Mahallesi’nde bugün toprağa verilecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin