Esat
•Çok yararlı olmuş herkesin eline sağlık


Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin okuma alışkanlıkları üzerine yapılan araştırmada, üniversitelilerin orta düzey veya zayıf okuyucu oldukları belirlendi.
Türkiye’deki devlet üniversitelerinde lisans eğitimi gören öğrencilerin okuma alışkanlıklarını inceleyen araştırmaya Türkiye’nin yedi bölgesindeki 19 devlet üniversitesinin 17 farklı fakültesinde eğitim alan bin 580 öğrenci katıldı. Elde edilen bilgilere göre, üniversite öğrencilerinin bir kısmının düzenli olarak kitap okuduğu belirlendi. Kitap okuma alışkanlığı kazanmada en önemli faktörün aile olduğu vurgulanırken, öğretmenler ve arkadaşların da etkili olduğu tespit edildi.
Öğrencilerin daha çok yerli eserleri tercih ettikleri, elektronik cihazları ve interneti kitap okuma amacıyla fazla kullanmadıkları gözlemlendi. Öğrencilerin tercih ettiği kitap türleri arasında macera ve bilim kurgu öne çıkarken, kitap seçiminde en etkili unsurun kitabın konusu olduğu belirlendi. Öğrencilerin büyük bir kısmının zengin bir kitaplığa sahip olmadığı ve kitap okumayı engelleyen en büyük etkenin telefon kullanımı olduğu tespit edildi.
Türkiye Okuma Kültürü Haritası Projesi verileri, okuma alışkanlıkları açısından 7-14 yaş aralığındaki çocukların güçlü okuyucu, üniversite öğrencilerinin ise orta düzey veya zayıf okuyucu olduklarını ortaya koyuyor. (Sudem Orbay, Şevval Gaye Güldür, Sude Naz Sevindi, Nafi İlhan, Atilla Beyazıt)
Karabük’te “Hayat Boyu Öğrenme Haftası” kapsamında düzenlenen programda, Halk Eğitimi Merkezi kursiyerlerinin el emeği ürünlerinden oluşan sergi açıldı.
Sergide tel kırma, dikiş-nakış, seramik, örgü, resim, ebru, kağıt rölyef ve filografi gibi geleneksel el sanatları başta olmak üzere çok sayıda el işi ürün yer aldı.
Halk Eğitimi Merkezi’ndeki serginin açılışına, Vali Oktay Çağatay, Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İsmail Gökcek, kurum müdürleri, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş hayat boyu öğrenmenin önemine dikkat çekerek, “Örgün ve yaygın eğitim kurumlarımızda öğrencilerimiz ve kursiyerlerimiz akademik, sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal alanlarda önemli başarılara imza atmaktadır. Hayat payı öğrenme yalnızca bir kurs faaliyeti değil, bireyin kendini geliştirmesi, üretmesi ve topluma katkı sunmasıdır” dedi.
Programda konuşan Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya kurslar ve kursiyerlerle ilgili olarak, “İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından tahsis edilen kıymetli eğitmenlerimizle birlikte Karabük Kültür ve Eğitim MERKEZİ (KAMER) bünyesinde tam 6 binden fazla kursiyerimize giyim, el sanatları, sağlıklı yaşam egzersizleri, spor, rölyef, resim, el nakışı, makine nakışı, ebru, 4-6 yaş dini değerler eğitimi, Eflani çember bezi dokuma gibi birçok branşta eğitim sunduk” ifadelerini kullandı.
Karabük Valisi Oktay Çağatay ise Milli Eğitim denince akla ilk olarak okulların geldiğini ama onunla sınırlı olmadığını ifade ederek, “Milli Eğitim Müdürlüğümüzün koordinasyonunda sosyal kurumların iş birliği ile yediden yetmişe birçok çoluğumuza, çocuğumuza, hanımefendiye, beyefendiye biz kurslarla kaliteli zaman geçirdik. Sağlıklı yaşamak, değerlerimizin korunması, kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimizin yaşatılması anlamında binlerce insanımıza kurs veriyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından işaret dili öğrencileri eşliğinde müzik performansı sergilendi. Açılış sonrası sergiyi gezen protokol üyeleri, kursiyerler tarafından hazırlanan eserleri inceleyerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Kursiyerlerin yıl boyunca hazırladığı eserlerin sergilendiği etkinlik, Hayat Boyu Öğrenme Haftası kapsamında hafta boyunca Karabük Halk Eğitimi Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.
Esat
•Çok yararlı olmuş herkesin eline sağlık