Türkiye'de kalp krizi riski genç yaş grubuna indi - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
04 Ağustos, 2023 12:46 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 21.09.2023 10:57
0
0

Türkiye’de kalp krizi riski genç yaş grubuna indi

Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Doktoru Fethullah Kayan, kalp krizinin genç yaşa kadar indiğini belirterek, “Kalp krizi risklerinde özellikle yaş, hipertansiyon, kontrolsüz hipertansiyon, kontrolsüz diyabet hastalığı, yüksek kolesterol düzeyleri, ailesel genetik yatkınlıklar gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda ve bunlarla beraber sigara, alkol ve madde bağımlılığı kullanımları kalp krizi riskleri faktörlerini arttıran sebeplerdir” dedi.
Kalp krizinin genç yaşa kadar indiğine dikkat çeken uzmanlar, bunun birçok nedenine dikkat çekti. Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Doktor Fethullah Kayan, son dönemlerde kalp krizi riskinin arttığını ve hatta kalp krizi oranlarının genç yaşlara kadar indiğini belirterek; sigara, alkol ve madde bağımlılığı kullanımının çok yaygın ve genç yaşlara indiğinden kalp krizine sebebiyet verdiğini söyledi.
Kalp krizi risklerinde özellikle yaş, hipertansiyon, kontrolsüz hipertansiyon, kontrolsüz diyabet hastalığı, yüksek kolesterol düzeyleri, ailesel genetik yatkınlıklar gibi faktörleri göz önünde bulundurulduğunda ve bunlarla beraber sigara, alkol ve madde bağımlılığı kullanımları kalp krizi riskleri faktörlerini arttıran sebepler olduğunun altını çizen Dr. Kayan, kalp krizi vakalarında hastaneye geç başvurulduğunu dile getirdi.
“Özellikle 45 yaşın üstünde göğüs ağrısı olan vatandaşların özellikle bu göğüs ağrısı eğer çeneye, sol kola ve sırta yayılan bir ağrıysa bunda şüphelenmekte fayda vardır” diyen Kayan, şunları söyledi:
“Yolda yürümekle, merdivende çıkmakla, yokuş yukarı yürümekle göğüs ağrısı, nefes daralması gibi şikayetlerin olması aslında kalp damar tıkanıklarının bir semptomu olabilmektedir. Dolayısıyla göğüs ağrısı, nefes darlığı özellikle kriz esnasında bulantı, kusma ve soğuk terleme gibi vakalarda dikkat edilmesi gerekir. Bu tür durumlarda 45 yaş üstündekilerin hiç zaman kaybetmeden acile veya ilgili bölüme başvurması gerekmektedir.”
Kalp krizini tetikleyen faktörleri sıralayan Dr. Kayan, “Kalp krizi özellikle ölüm riski olan bir hastalıktır. Kalp krizi meydana geldiği zaman tamamen herhangi bir şikâyet olmayabileceği gibi çok şiddetli göğüs ağrısı, nefes darlığı, bulantı, kusma, terleme gibi şikâyetlerle de kendini prezante edebilir. Nitekim bazı kalp krizlerinde hastalarda herhangi bir semptom olmadan aniden kalp durması ile de sonuçlanabilir” diye konuştu.

“Covid-19 aşısının şimdiye kadar kalp krizi arttırdığına dair elimizde veri yok”
Genç yaşlarda kalp krizinin sık görüldüğünü ve Covid-19 aşısının kalp kriziyle bir bağlantısının olmadığını dikkat çeken Kayan, “Son zamanlarda kalp krizi vakalarında artış olduğu özellikle genç yaşlarda daha sık görüldüğü malumdur. Sosyal medya mecralarında kalp krizlerinin Covid-19 aşısıyla ilgisi olup olmadığı ifadeleri kullanılıyor. Yapılan çalışmalarda Covid-19 aşısıyla kalp krizi arasında doğrudan saptanmamıştır. Covid-19 aşısının şimdiye kadar kalp krizi arttırdığına dair elimizde veri yoktur. Aşı olmayan vatandaşların aşı olmasını öneriyoruz. Olumsuz etkileri olabilir, vatandaşlar sağlık kuruluşlarına başvurabilir fakat bu algının doğru olmadığını da belirtmek isterim” şeklinde konuştu. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
bakar misin tuzagi zinciri kapip kacti kameraya yakalandi EdyInzbC
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2026 16:37 tarihinde yayınlandı
0
0

“Bakar mısın” tuzağı: Zinciri kapıp kaçtı, kameraya yakalandı

Samsun’un Atakum ilçesinde sokak ortasında yaşanan kapkaç olayı, hem mağduru hem de çevredekileri şaşkına çevirdi. Bir kadını “Bakar mısın” diyerek durduran şüpheli, boynundaki altın zinciri koparıp kaçtı. O anlar güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

Olay, 1 Nisan saat 19.20’de Atakum ilçesi Denizevleri Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, kafeteryadan çıktıktan sonra arkadaşıyla birlikte yürüyen 55 yaşındaki S.H.’nin yanına yaklaşan 43 yaşındaki U.K., “Bakar mısın” diyerek kadını durdurdu. Şüpheli, bir anda kadının boynundaki yaklaşık 25 bin lira değerindeki altın zinciri çekip alarak hızla olay yerinden uzaklaştı.

Kapkaç anı çevredeki güvenlik kameralarına anbean yansırken, mağdur kadının şikayeti üzerine polis ekipleri harekete geçti. Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekiplerinin yürüttüğü çalışma sonucu şüpheli kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı.

Zanlının daha önceden 4 ayrı suç kaydının bulunduğu, eşinden ayrı yaşadığı ve kumar oynadığını ifade ettiği öğrenildi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan U.K., bugün adliyeye sevk edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin