Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
04 Ağustos, 2023 12:46 tarihinde yayınlandı
0

Türkiye’de kalp krizi riski genç yaş grubuna indi

Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Doktoru Fethullah Kayan, kalp krizinin genç yaşa kadar indiğini belirterek, “Kalp krizi risklerinde özellikle yaş, hipertansiyon, kontrolsüz hipertansiyon, kontrolsüz diyabet hastalığı, yüksek kolesterol düzeyleri, ailesel genetik yatkınlıklar gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda ve bunlarla beraber sigara, alkol ve madde bağımlılığı kullanımları kalp krizi riskleri faktörlerini arttıran sebeplerdir” dedi.
Kalp krizinin genç yaşa kadar indiğine dikkat çeken uzmanlar, bunun birçok nedenine dikkat çekti. Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Doktor Fethullah Kayan, son dönemlerde kalp krizi riskinin arttığını ve hatta kalp krizi oranlarının genç yaşlara kadar indiğini belirterek; sigara, alkol ve madde bağımlılığı kullanımının çok yaygın ve genç yaşlara indiğinden kalp krizine sebebiyet verdiğini söyledi.
Kalp krizi risklerinde özellikle yaş, hipertansiyon, kontrolsüz hipertansiyon, kontrolsüz diyabet hastalığı, yüksek kolesterol düzeyleri, ailesel genetik yatkınlıklar gibi faktörleri göz önünde bulundurulduğunda ve bunlarla beraber sigara, alkol ve madde bağımlılığı kullanımları kalp krizi riskleri faktörlerini arttıran sebepler olduğunun altını çizen Dr. Kayan, kalp krizi vakalarında hastaneye geç başvurulduğunu dile getirdi.
“Özellikle 45 yaşın üstünde göğüs ağrısı olan vatandaşların özellikle bu göğüs ağrısı eğer çeneye, sol kola ve sırta yayılan bir ağrıysa bunda şüphelenmekte fayda vardır” diyen Kayan, şunları söyledi:
“Yolda yürümekle, merdivende çıkmakla, yokuş yukarı yürümekle göğüs ağrısı, nefes daralması gibi şikayetlerin olması aslında kalp damar tıkanıklarının bir semptomu olabilmektedir. Dolayısıyla göğüs ağrısı, nefes darlığı özellikle kriz esnasında bulantı, kusma ve soğuk terleme gibi vakalarda dikkat edilmesi gerekir. Bu tür durumlarda 45 yaş üstündekilerin hiç zaman kaybetmeden acile veya ilgili bölüme başvurması gerekmektedir.”
Kalp krizini tetikleyen faktörleri sıralayan Dr. Kayan, “Kalp krizi özellikle ölüm riski olan bir hastalıktır. Kalp krizi meydana geldiği zaman tamamen herhangi bir şikâyet olmayabileceği gibi çok şiddetli göğüs ağrısı, nefes darlığı, bulantı, kusma, terleme gibi şikâyetlerle de kendini prezante edebilir. Nitekim bazı kalp krizlerinde hastalarda herhangi bir semptom olmadan aniden kalp durması ile de sonuçlanabilir” diye konuştu.

“Covid-19 aşısının şimdiye kadar kalp krizi arttırdığına dair elimizde veri yok”
Genç yaşlarda kalp krizinin sık görüldüğünü ve Covid-19 aşısının kalp kriziyle bir bağlantısının olmadığını dikkat çeken Kayan, “Son zamanlarda kalp krizi vakalarında artış olduğu özellikle genç yaşlarda daha sık görüldüğü malumdur. Sosyal medya mecralarında kalp krizlerinin Covid-19 aşısıyla ilgisi olup olmadığı ifadeleri kullanılıyor. Yapılan çalışmalarda Covid-19 aşısıyla kalp krizi arasında doğrudan saptanmamıştır. Covid-19 aşısının şimdiye kadar kalp krizi arttırdığına dair elimizde veri yoktur. Aşı olmayan vatandaşların aşı olmasını öneriyoruz. Olumsuz etkileri olabilir, vatandaşlar sağlık kuruluşlarına başvurabilir fakat bu algının doğru olmadığını da belirtmek isterim” şeklinde konuştu. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
gumushanenin tekke beldesinde secim heyecani basladi rN8Hjund
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Haziran, 2026 16:22 tarihinde yayınlandı
0 0

Gümüşhane’nin Tekke beldesinde seçim heyecanı başladı

Yüksek Seçim Kurulu kararıyla yeniden belde statüsü kazanan Gümüşhane’nin Tekke beldesinde belediye başkanlığı ve belediye meclisi seçimleri için oy verme işlemi başladı. Vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren sandıklara giderek oylarını kullanmaya başladı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun kararıyla yeniden belde statüsü kazanan Gümüşhane’nin Tekke beldesinde seçim heyecanı yaşanıyor. Sabah saat 08.00 itibarıyla başlayan oy verme işlemi kapsamında beldede kurulan 9 sandıkta seçmenler oylarını kullanmaya devam ediyor.

Toplam 2 bin 969 seçmenin bulunduğu beldede bugün belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri belirlenecek. Seçimlerin başlamasıyla birlikte vatandaşlar sabahın erken saatlerinde sandık başına giderken, oy verme işlemleri sakin ve yoğun katılımla sürüyor.

Toplam 11 adayın yarıştığı seçimlerde gözler özellikle Cumhur İttifakı’nın adayı Kemalettin Demirkıran ile CHP’nin adayı Barış Demirkıran üzerinde yoğunlaştı. Önceki seçim sonuçları ve sahadaki tablo dikkate alındığında yarışın iki aday arasında geçmesi bekleniyor.

Oy verme işlemi gün boyunca devam edecek. Saat 17.00’da sandıkların kapanmasının ardından yapılacak sayımın ardından Tekke’nin yeniden belde statüsü kazanmasının ardından seçilecek ilk belediye başkanı belli olacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin