blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Haziran, 2025 00:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Türkiye’de kahverengi kokarcaya karşı 1 milyondan fazla samuray arısı salınımı yapılacak

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, kahverengi kokarca ile gayret kapsamında Türkiye genelinde 1 milyondan fazla samuray arısının salınımı yapacaklarını belirterek, Ordu’da ise bu yıl 245 bin adet samuray arısının tabiata salınacağını söyledi.
Çeşitli programlara katılmak üzere Ordu’da bulunan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, Ordu Valiliği toplantı salonunda düzenlenen kesim buluşmaları toplantısının akabinde, Altınordu ilçesi Kökenli Mahallesi’nde kahverengi kokarca ile gayret kapsamında düzenlenen samuray arısı salımı programına katıldı.

"Türkiye genelinde 1 milyon samuray arısı salınacak"
Bakan Yardımcısı Gümen, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan ‘Kahverengi Kokarca Aksiyon Planı’ kapsamında samuray arısı salımı ile ilgili olarak basın mensuplarına açıklama yaptı. Gümen, "Bugün, Ordu’da kahverengi kokarcayla biyolojik uğraşta kullanmış olduğumuz samuray arısının salınımı için bir ortaya geldik. Aslında geçen yıl samuray arısı salınımını tüm Türkiye’de 207 bin adet yapmıştık. Bu sene yalnızca Ordu’da 245 bin salınım yapacağız. Toplamda Türkiye’de 1 milyondan fazla samuray arısı salınımı yapacağız. Biyolojik çaba bizim için büyük bir adım. Biyoteknik gayrette de tuzaklarımız var, bunlardan da yalnızca 15 bin adet vilayet müdürlüğümüz tarafından dağıtıldı. Bir biçimde mekanik uğraş, biyolojik gayret, biyoteknik uğraş, kimyasal uğraş ile kahverengi kokarcayla çabamızı devam ettireceğiz" dedi.

"Üretimleri kendi enstitülerimizde yapılıyor"
Gümen, samuray arılarının bakanlığa ilişkin enstitülerde yapıldığını söz ederek, "Eylem planımızı açıklamıştık buna uygun olarak Sayın Valimizle, Büyükşehir Belediye Liderimizle bir arada uğraşımızı sürdürüyoruz. Dayanaklarını bizden esirgemiyorlar. Bölgede iki tane enstitümüz de bu biyolojik uğraşta kullandığımız samuray arılarını tabiata özgür bırakacağız. Bunların üretimini kendi enstitülerimizde yapıyoruz. Bu gayretin epeyce tesirli olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Açıklamaların akabinde Ordu Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Mehmet Hilmi Güler, Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, protokol üyeleri ve vatandaşların iştiraki ile birlikte kokarca ile uğraş kapsamında yaklaşık 3 bin samuray arısı tabiata bırakılarak salımı gerçekleştirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Ocak, 2026 04:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Çorum’da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Çorum’da otomobil ile motokuryenin çarpıştığı kazada bir sürücü yaralandı.
Edinilen bilgiye göre, Binevler Kavşağı’ndaki trafik ışıklarında T.K. yönetimindeki otomobil ile E.S. idaresindeki motosiklet çarpıştı. Çarpmanın etkisiyle motosiklet sürücüsü yola savruldu. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı sürücü, ilk müdahalenin ardından Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Kazanın ardından her iki araçta da maddi hasar oluştu. Polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.

Bizi sosyal medyadan takip edin