Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Mart, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye’de ilk kez Trabzon’da yapıldı: Jersey sperması ile hayvancılık canlanacak

TRABZON (İHA) – Türkiye’de en çok Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Jersey ırkı inekler için yapay tohumlama projesi geliştirildi. Türkiye’de birinci sefer Trabzon’da hayata geçirilen proje ile dişi Jersey sperması kullanılarak yapılacak yapay tohumlama uygulamaları ile bölgedeki hayvancılık tekrar canlandırılacak.
Anavatanı İngiltere ve Fransa ortasında kalan ve ismini da Jersey adasından alan ırk olan Jersey ineği için Trabzon’da proje geliştirildi. Süt inekleri ortasında yer alan ve Türkiye’ye birinci olarak 1958 yılında getirilen ırk en çok Karadeniz Bölgesi’nde tercih edildi. Bir periyot çok fazla tercih edilen lakin çiftçiliğin azalması ile azalan sarımsı, açık kahve ve krem tonlarında bulunan jersey sığır ırkının Karadeniz Bölgesi’nde tekrar yaygınlaşması ve hayvancılığın canlanması için Trabzon Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce düğmeye basıldı. Kentteki hayvancılığı geliştirmek için atılan adım ile birtakım ilçe belediyeleri ile protokol imzalandı. Protokol kapsamında dişi Jersey sperması kullanılarak yapılacak yapay tohumlama uygulamaları ile hayvan ıslahı çalışmaları desteklenecek. Veteriner tabipler tarafından fiyatsız yapay tohumlama hizmeti ile ilgili bilgiler veren Trabzon Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, Doğu Karadeniz’in en değerli hayvanının Jersey olduğunu söyledi.
"Jersey’in de Doğu Karadeniz’de bütünleşen tarafı da bizim meralarımızdaki ot yapısı" diyen Kaplan, "Bizim coğrafik işaretli Tonya tereyağında temeli de çayırdan alınan bu besin hususudur. Farklı bir aroma ve lezzet veriyor. Dünyada Tonya tereyağını başka tereyağından olumlu olarak anında ayırt ediyor. Artık elimizde hoş bir mera var. Bu türlü bir unsur var. Bu türlü bir coğrafik özellik var. Bu türlü de bir hayvan var. Bunu ne yapabiliriz diye düşündük. Süt verimimizde epey düşmüş hayvan başına 6-7 litrelere gelmiş. Sunu tohumlama dediğimizi olay dünyanın en yeterli erkek spermlerinin tüp bebek üzere dişi hayvanlara nakledilmesidir. Vatandaşlarımıza bu hizmeti Tarım İl Müdürlüğü eliyle ve belediyelerle ortaklaşa bölgede hayvancılığı canlandırma ismine yaptığımız bir projedir" dedi.

"Jersey hayvanlarından günlük en az 18-25 litre ortasında süt almamız gerekiyor, lakin 6 litre alıyoruz"
Yüzde 7-8’lerde olan tohumlama oranını yüzde 70-80’lere çıkarıp hayvan ıslahını gerçekleştirmek istediklerini kaydeden Kaplan, "Bölgemizdeki kültür ırkı Jersey sayısını arttırma ismine değerli bir proje. Bu uygulama büsbütün fiyatsız yapılıyor. Yüzde 7-8 oranında bir tohumlama oranımız var. Biz bunu yüzde 70-80’lere çıkarıp hayvan ıslahını gerçekleştirmek istiyoruz. Şu an bizim 100 bin civarında büyükbaş hayvan, 150 bin civarında küçükbaş hayvanımız var. Şu bir gerçektir hayvancılığı bırakan İnsan bir daha hayvancılığa geri dönmüyor. Biz elimizdeki hayvancılıkla uğraşan insanları en hoş ve en keyifli halde bu mesleğine devam ettirmeleri için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Yapay tohumlama projesini de randıman düşüklüğünden ötürü hayata geçirdik. Jersey hayvanlarından günlük en az 18-25 litre ortasında süt almamız gerekiyor. Lakin 6 litre süt alıyoruz. Yağ oranı da yüzde 6’lara dayanıyor. Jersey kıymetli ve farklı bir süt. Hayvan ıslahı ile bunu artırıp hayvancılığı daha da canlandırmak istiyoruz. Bölgede hayvancılık yapılabilecek en hoş yerlerde bizim meralar. Coğrafik istikametten de farklılıkları var. İnşallah bunu yaşatmak istiyoruz" tabirlerini kullandı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Nisan, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kartalkaya’daki yangın faciasına ilişkin tutuklu bulunan itfaiye eri tahliye edildi

Kartalkaya’da Grand Kartal Otel’de çıkan yangında 78 kişinin hayatını kaybettiği soruşturma kapsamında tutuklu bulunan itfaiye eri, orta karar sonrası isimli denetim koşuluyla tahliye edildi.
Kartalkaya’da Grand Kartal Otel’in restoran kısmında 21 Ocak gece saatlerinde çıkan yangında 78 kişi hayatını kaybetmişti. Yaşanan facianın akabinde başlatılan soruşturma kapsamında 41 kuşkulu gözaltına alınırken; ortalarında otel sahibi Halit Ergül, otelin genel müdürü ve aynı zamanda otel sahibi Ergül’ün damadı Buyruk Aras, Halit Ergül’ün eşi Emine Murtezaoğlu Ergül, kızları Elif Aras ve Ceyda Hacıbekiroğlu, Vilayet Özel Yönetim Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İtfaiye Müdürü Kenan Coşkun, itfaiye eri İrfan Acar, Bolu Belediye Lider Yardımcısı Sedat Gülener, Bolu Vilayet Özel Yönetimi Ruhsat Müdürü Yeliz Erdoğan, Seben Vilayet Özel Yönetim Müdürü Mehmet Özel ve elektrik teknisyeni Muharrem Şen’in de bulunduğu 28 kuşkulu tutuklanmıştı. Tutuklu bulunan itfaiye eri İrfan Acar, avukatın itirazı üzerine verilen orta karar sonrasında isimli denetim kaidesiyle tahliye edildi. Olaya ait tutuklu sayısı 19’a düştü.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.