Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Mart, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye’de ilk kez Trabzon’da yapıldı: Jersey sperması ile hayvancılık canlanacak

TRABZON (İHA) – Türkiye’de en çok Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Jersey ırkı inekler için yapay tohumlama projesi geliştirildi. Türkiye’de birinci sefer Trabzon’da hayata geçirilen proje ile dişi Jersey sperması kullanılarak yapılacak yapay tohumlama uygulamaları ile bölgedeki hayvancılık tekrar canlandırılacak.
Anavatanı İngiltere ve Fransa ortasında kalan ve ismini da Jersey adasından alan ırk olan Jersey ineği için Trabzon’da proje geliştirildi. Süt inekleri ortasında yer alan ve Türkiye’ye birinci olarak 1958 yılında getirilen ırk en çok Karadeniz Bölgesi’nde tercih edildi. Bir periyot çok fazla tercih edilen lakin çiftçiliğin azalması ile azalan sarımsı, açık kahve ve krem tonlarında bulunan jersey sığır ırkının Karadeniz Bölgesi’nde tekrar yaygınlaşması ve hayvancılığın canlanması için Trabzon Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce düğmeye basıldı. Kentteki hayvancılığı geliştirmek için atılan adım ile birtakım ilçe belediyeleri ile protokol imzalandı. Protokol kapsamında dişi Jersey sperması kullanılarak yapılacak yapay tohumlama uygulamaları ile hayvan ıslahı çalışmaları desteklenecek. Veteriner tabipler tarafından fiyatsız yapay tohumlama hizmeti ile ilgili bilgiler veren Trabzon Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, Doğu Karadeniz’in en değerli hayvanının Jersey olduğunu söyledi.
"Jersey’in de Doğu Karadeniz’de bütünleşen tarafı da bizim meralarımızdaki ot yapısı" diyen Kaplan, "Bizim coğrafik işaretli Tonya tereyağında temeli de çayırdan alınan bu besin hususudur. Farklı bir aroma ve lezzet veriyor. Dünyada Tonya tereyağını başka tereyağından olumlu olarak anında ayırt ediyor. Artık elimizde hoş bir mera var. Bu türlü bir unsur var. Bu türlü bir coğrafik özellik var. Bu türlü de bir hayvan var. Bunu ne yapabiliriz diye düşündük. Süt verimimizde epey düşmüş hayvan başına 6-7 litrelere gelmiş. Sunu tohumlama dediğimizi olay dünyanın en yeterli erkek spermlerinin tüp bebek üzere dişi hayvanlara nakledilmesidir. Vatandaşlarımıza bu hizmeti Tarım İl Müdürlüğü eliyle ve belediyelerle ortaklaşa bölgede hayvancılığı canlandırma ismine yaptığımız bir projedir" dedi.

"Jersey hayvanlarından günlük en az 18-25 litre ortasında süt almamız gerekiyor, lakin 6 litre alıyoruz"
Yüzde 7-8’lerde olan tohumlama oranını yüzde 70-80’lere çıkarıp hayvan ıslahını gerçekleştirmek istediklerini kaydeden Kaplan, "Bölgemizdeki kültür ırkı Jersey sayısını arttırma ismine değerli bir proje. Bu uygulama büsbütün fiyatsız yapılıyor. Yüzde 7-8 oranında bir tohumlama oranımız var. Biz bunu yüzde 70-80’lere çıkarıp hayvan ıslahını gerçekleştirmek istiyoruz. Şu an bizim 100 bin civarında büyükbaş hayvan, 150 bin civarında küçükbaş hayvanımız var. Şu bir gerçektir hayvancılığı bırakan İnsan bir daha hayvancılığa geri dönmüyor. Biz elimizdeki hayvancılıkla uğraşan insanları en hoş ve en keyifli halde bu mesleğine devam ettirmeleri için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Yapay tohumlama projesini de randıman düşüklüğünden ötürü hayata geçirdik. Jersey hayvanlarından günlük en az 18-25 litre ortasında süt almamız gerekiyor. Lakin 6 litre süt alıyoruz. Yağ oranı da yüzde 6’lara dayanıyor. Jersey kıymetli ve farklı bir süt. Hayvan ıslahı ile bunu artırıp hayvancılığı daha da canlandırmak istiyoruz. Bölgede hayvancılık yapılabilecek en hoş yerlerde bizim meralar. Coğrafik istikametten de farklılıkları var. İnşallah bunu yaşatmak istiyoruz" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu mimarisi Mısır’da Erasmus+ çerçevesinde tanıtıldı

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinin mimarisi Erasmus+ çerçevesinde Mısır’da tanıtıldı.
Karabük Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Serap Sevgi, Erasmus+ KA171 İşçi Hareketliliği kapsamında Benha Üniversitesinde ders vererek Safranbolu’nun klâsik konut mimarisini ve kültürel miras müdafaa yaklaşımlarını Mısırlı öğrencilere aktardı.
Karabük Üniversitesi Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi, Onarım Anabilim Kısmından Dr. Öğr. Üyesi Serap Sevgi, Erasmus+ KA171 İşçi Hareketliliği kapsamında Mısır’daki Benha Üniversitesi Mimarlık Kısmında ders verdi.
Ev sahibi üniversiteden Dr. Mohamed Ahmed Rezk Aly Al-Sherbiny’nin eşlik ettiği programda, Giza Piramitleri ve yarış projesiyle dikkat çeken Yeni Mısır Müzesi ziyaret edilerek tarihi yapı teknikleri, arkeolojik keşifler ve muhafaza yaklaşımları yerinde incelendi.
Benha Üniversitesinden akademisyenlerin iştirakiyle gerçekleştirilen toplantıda ise Karabük Üniversitesi ve Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi tanıtıldı; ayrıca akademik iş birliği lmkanları görüşüldü.
Dr. Öğr. Üyesi Serap Sevgi, mimari tasarım stüdyolarında öğrencilere geri bildirimde bulunarak Kahire’nin tarihi bölgelerine yönelik dizaynlar üzerine değerlendirmeler yaptı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Safranbolu konutları üzerinden Anadolu’nun klâsik konut mimarisi öğrencilere aktarıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.