Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

“Türkiye Mimarlık Değerlerinin Korunması – 12 Haziran 1975 Çeşitli Yayınlar” Sergisi Açıldı

Safranbolu Yayın: 13.06.2014 15:22
Yazar:

Gazeteci Yazar Aytekin Kuş’un Safranbolu Belediyesinin katkıları ile düzenlediği sergi yoğun katılımla açıldı. Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, İlçe Emniyet Müdürü Erol Beşe, Safranbolu Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, Safranbolu Eski Belediye Başkanlarından Kızıltan Ulukavak, vatandaşlar ve basın mensuplarının katıldığı açılış töreninde bir konuşma yapan Aytekin Kuş; “ Kentlerin yazgılarında önemli günler, tarihler ve isimlerin olduğunu, 12 Haziran 1975 yılında 22 tane altın kalpli kişinin önce Safranbolu’nun farkına vararak yerel, daha sonrada ulusal kent kültürünü, özellikle sivil mimari kültürün gelecek kuşaklara aktarılmasında, öncülük yaptılar. Bu anlamda aramızda olanlara sağlıklar, vefat edenlere de Allah’tan rahmet diliyor, sergimizde emeği geçen ve açılışımıza katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise, Safranbolu’nun dünya da eşi benzeri olmadığını, bu kentinde yapı taşlarının bulunduğunu söyledi.

Bu yapı taşlarının yerlerine konuluşlarını, tarihini sürekli canlı tutarak bunları hatırlamanın, bu süreçlerde neyin nasıl başladığını ve geleceğe dair nasıl sürdürüleceğini paylaşmanın önemli bir etkinlik olduğunu vurgulayan Başkan Aksoy şunları söyledi:

“ Bu anlamda Aytekin beye bu güzel ve bir okadar da önemli olan bu sergiyi hazırlamasından dolayı teşekkür ediyorum. Anacağımız yani açılışını yapacağımız bu sergi Safranbolu’nun korumacılığına yönelik ilk çalışmalar.

2010 yılında büyük gayretler sarf ederek, yeni bir koruma imar planı yaptık. Bu koruma imar planı inşallah Safranbolu’yu geleceğe taşıyacak. Yien maddi mirasımızı korumak kadar bir de gayri maddi dediğimiz mirasımızı da geleceğe taşımamız gerekiyor. Mesela örf adetlerimizi, yemek kültürümüzü, geleceğe taşımak adına da çalışmalar yapmamız lazım. İte bu noktada SAKEM’i kurduk.

SAKEM Safranbolu’nun yerel kültürünü geleceğe taşımak için çeşitli çalışmalar yapıyor. Yine geçmişte var olan sanatı, tarihi, kültürü yazılı kaynaklara dönüştürmek içinde Safranbolu Araştırmalar Merkezini kurduk. Bu merkezde bu zamana kadar 9 cilt Safranbolu tarihini anlatan, daha önce Safranbolu’nun hiç ortaya konulmamış, yazılmamış kaynaklarını ortaya koyan eser yayınladık. Bütün bunlar Safranbolu’nun korunması, korumacılığı için yapılan çalışmalar”

Aksoy konuşmasının sonunda, “Safranbolu’da emeği olan ve aramızdan ayrılan büyüklerimize Cenabı Hak’tan rahmet, aramızda olanlara sağlık ve huzur dolu bir hayat diliyor, bu özel sergide emeğe geçen herkesi tebrik ediyorum. Sergimiz hayırlı olsun “ dedi.

Sergi katılımcılar tarafından oldukça beğeni topladı.

 

 

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-