blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Ocak, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Türkiye fındığının yüzde 15’i üreticinin evinde

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) İdare Konseyi Üyesi Arslan Soydan, ihracat sayılarına bakıldığın Türkiye genelinde üreticilerin elinde yaklaşık yüzde 15’lik bir fındığın bekletildiğini kaydederek, "Üreticilerimizin elinde çok değerli 100 bin ton civarında bir fındık var diyebiliriz, bu da kıymetli bir sayı. İhracat açısından da şu anda üreticilerimizin elindeki fındığa muhtaçlık var diyebiliriz. Hem stoklardaki, hem TMO’nun depolarındaki fındıklar muhtaçlığı karşılayabilecek durumda" dedi.
Türkiye’nin en kıymetli tarım ve ihracat eserlerinden olan fındık mahsulü 2024 yılında kahverengi kokarca zararlısı ile sorun yaşadı. Bilhassa kıyı ve orta kesitlerinde kimi noktalarda ziyanlı fındığa önemli ziyan verdi. Bu ziyanla birlikte 2024 yılı için açıklanan resmi rekoltede, hasattan sonra azalma oldu. Hür piyasada oluşan düşük fiyattan mahsullerini satmak istemeyen üreticiler mahsullerini pazara indirmek yerine mesken ve depolarında bekleterek, fiyatların yükselmesini hedefliyor.

“Üreticilerimizin elinde çok değerli 100 bin ton fındık var, rekoltenin yaklaşık yüzde 15’i”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) İdare Heyeti Üyesi Arslan Soydan, 2024 yılında 738 bin ton olarak açıklanan fındık rekoltesinin kahverengi kokarca zararlısı nedeniyle azalarak 700 bin ton düzeylerine indiğini söyledi. İhracat sayılarına bakıldığın Türkiye genelinde üreticilerin elinde yaklaşık yüzde 15’lik bir fındığın bekletildiğini kaydeden Soydan, “Bu günlerde üreticilerimizin elinde yüzde 15’lik bir fındık mevcut. Yani üreticilerimizin elinde çok değerli 100 bin ton civarında bir fındık var diyebiliriz, bu da değerli bir sayı. İhracat açısından da şu anda üreticilerimizin elindeki fındığa gereksinim var diyebiliriz. Hem stoklardaki, hem TMO’nun depolarındaki fındıklar gereksinimi karşılayabilecek durumda. Üreticilerimiz de elindeki fındıkları en düzgün halde pahalandırmak için depolarında fındıklarını tutuyor ve kendilerine nazaran uygun fiyatları yakaladıklarında pazara indireceklerdir” dedi.

“Fındık fiyatları yükselişe geçiyor”
Şu anda özgür piyasada fındık fiyatlarının 130-135 TL olduğunu ve 2025 yılı ile yükselişe geçtiğine değinen Soydan, üreticilerin bekledikleri hür piyasa koşullarının oluşması durumunda kalan fındığın pazara ineceğini düşündüklerini de kelamlarına ekledi.

“Beklediğim fiyatın altına satmam”
Evinde yaklaşık 3 ton fındık bulunan üretici Fikret İlhan (68), “Benim beklentim en az 160 lira, o fiyattan aşağı satmam mümkün değil. Konutumda 3 tondan fazla fındık var, istediğim fiyatı bulana kadar bekleteceğim, diğer dermanı yok, yoksa maliyetini kurtarmıyor. Bu yıl kokarca mazeret edilerek fındık düşük fiyattan satın alındı” sözlerine yer verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Ocak, 2026 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

BEUN’da kalite ve güvenlik, uluslararası standartlarla bir kez daha belgelendi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), kalite ve akreditasyon alanında yürüttüğü istikrarlı çalışmaların bir sonucu olarak uluslararası geçerliliğe sahip üç önemli standardı yeniden almaya hak kazandı.
BEUN, 1 Kasım 2025 tarihi itibarıyla TS EN ISO 9001:2015 (Kalite Yönetim Sistemi), ISO 21001:2018 (Eğitim Kuruluşları Yönetim Sistemi) ve ISO/IEC 27001:2022 (Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi) sertifikalarının yenileme sürecini başarıyla tamamladı.
Kalite yönetimi, eğitim-öğretim hizmetleri ve bilgi güvenliği alanlarında sürdürülen sistematik çalışmalar neticesinde BEUN, ilgili uluslararası standartlara uygunluğunu yeniden belgelendirdi. Yenilenen TS EN ISO 9001:2015 belgesiyle üniversitenin kurumsal süreçlerinde kalite yönetiminin sürekliliği ve etkinliği teyit edilirken; ISO 21001:2018 standardı, öğrenci merkezli eğitim anlayışının ve eğitim hizmetlerinin uluslararası ölçütlere uygun biçimde sürdürüldüğünü ortaya koydu. ISO/IEC 27001:2022 belgesi ise üniversitenin bilgi varlıklarının korunması ile güvenli ve sürdürülebilir bilişim hizmetleri sunma konusundaki yetkinliğini bir kez daha belgelendirdi.
Kalite odaklı kurumsal yapılanmasını güçlendiren Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, yenilenen sertifikalarla birlikte yükseköğretimde kalite güvencesi, kurumsal sürdürülebilirlik ve sürekli iyileştirme süreçlerini uluslararası standartlar doğrultusunda yürüttüğünü belgelemiş oldu.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, akreditasyon çalışmalarının üniversiteler açısından taşıdığı öneme dikkat çekerek şu ifadeleri dile getirdi:
"Üniversitelerde kalite ve akreditasyon süreçleri; eğitim-öğretimden yönetsel yapılara, bilgi güvenliğinden kurumsal sürdürülebilirliğe kadar tüm alanlarda sürekli iyileşmeyi esas alan bir anlayışı zorunlu kılmaktadır. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak uluslararası geçerliliğe sahip TS EN ISO 9001, ISO 21001 ve ISO/IEC 27001 standartlarını yeniden almaya hak kazanmış olmamız, kurumsal süreçlerimizi sistematik, şeffaf ve izlenebilir bir yapı içinde yürüttüğümüzün somut bir göstergesidir. Bu önemli başarının elde edilmesinde emeği geçen tüm akademik ve idari personelimize özverili çalışmaları ve katkıları dolayısıyla teşekkür ediyorum. Üniversitemizde kalite kültürünün yerleşmesi ve sürdürülebilir hâle gelmesi, tüm çalışma arkadaşlarımızın gayretiyle mümkün olmaktadır. Öğrenci merkezli eğitim anlayışımızı güçlendirirken bilgi güvenliği ve hizmet kalitesini en üst düzeyde tutmayı hedefliyor; paydaşlarımızın beklentilerini esas alan bir yönetim yaklaşımıyla çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz."

Bizi sosyal medyadan takip edin