Türkeli’de maviyemiş ekim alanı 43 dekara ulaştı - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Şubat, 2024 08:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Türkeli’de maviyemiş ekim alanı 43 dekara ulaştı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkeli ilçesinde teşvik edilen ve proje kapsamında uygulamaya konulan maviyemiş yetiştiriciliği yaygınlaşıyor.

2005 yılından bu yana faydalı meyveler kategorisinde yer alan yaban mersini diğer adıyla maviyemiş, içeriğindeki güçlü antioksidan ve antikansorejen maddelerin bolca bulunuşu, yaşlanmayı geciktirici ve cildi parlatıcı etkileri, hafızayı güçlendirmesi ve alzhaimer hastalığını geciktirici ya da yavaşlatıcı etkisi, kolesterolü ve total kan lipid seviyesini düşürücü etkisiyle kalp hastalıklarını önlemedeki etkisi, C ve E vitamini yönünden zengin oluşu ve daha birçok faydası nedeniyle son yıllarda dünyada ve ülke genelinde bolca tüketilen ve pazar değeri olan meyveler arasında yer alıyor.

Sinop’un Türkeli ilçesinin coğrafyasında özellikle yüksek rakımlı bölgelerde doğal olarak yetişen maviyemiş yetiştiriciliği Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından proje kapsamına alınarak, ilçede yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için çiftçilere destekleme çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda, ilk maviyemiş bahçesi 2020 yılında 10 dekar olarak ilçeye bağlı Çatakörencik köyünde kuruldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) kapsamına alınan maviyemiş yetiştiriciliği 2023 yılında ilçenin Çatakgüney, Gökçealan ve Düzler köylerinde olmak üzere 3 çiftçiye 3’er dekarlık demonstrasyon bahçesi olarak tesis edilmiş ve böylelikle 2023 yılı sonu itibari ile Türkeli ilçesinde maviyemiş ekimi toplam alan 43 dekara ulaşmış oldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
isitme engelliler masa tenisi turkiye sampiyonasi samsunda basladi ytdNjl5T
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Nisan, 2026 20:30 tarihinde yayınlandı
0
0

İşitme Engelliler Masa Tenisi Türkiye Şampiyonası, Samsun’da başladı

Türkiye’de 18 ilden 62 sporcunun katıldığı ’İşitme Engelliler Masa Tenisi Türkiye Şampiyonası’ Samsun’da başladı.

İşitme Engelliler Spor Federasyonu tarafından düzenlenen İşitme Engelliler Masa Tenisi Türkiye Şampiyonası, Samsun’da açılış seremonisinin ardından start aldı. Canik Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen turnuvaya Adana, Samsun, Ankara, Denizli, Kocaeli, Kırıkkale, Bolu, Burdur, Şırnak, Zonguldak, Isparta, İstanbul, Konya, Kastamonu, Muğla, Sinop, Sivas ve Uşak’tan 22’si kadın olmak üzere toplam 62 sporcu katıldı. Şampiyonanın ilk gününde eleme müsabakaları oynandı.

Müsabakaların açılış konuşmasını yapan Gençlik ve Spor İl Müdürü Feyzullah Dereci ile Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Eyüp Çakır, sporculara başarılar diledi.

Şampiyonanın açılışında konuşan Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Dursun Gözel ise, “Federasyon olarak amacımız, sessiz dünyaların gür sesi olan sporcuların yeteneklerini en üst seviyede sergilemesine imkân sağlamak. Masa tenisi branşı hem ulusal hem de uluslararası arenada her geçen gün gelişiyor. Bugün burada yarışacak sporcularımız, gelecekte ay-yıldızlı bayrağımızı dünyanın her yerinde dalgalandıracak olan şampiyon adaylarımızdır. Uluslararası takvimimiz oldukça yoğun ve heyecan vericidir. Özellikle 17-23 Ağustos’ta Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenecek olan İşitme Engelliler Gençlik Oyunları bizim için altyapı anlamında büyük bir gelişim sınavı olacaktır. Ulusal anlamda yaptığımız bu şampiyonalar, uluslararası kürsülerin birer hazırlığı ve provası niteliğindedir. Samsun’daki şampiyonada dereceye girecek sporcularımız Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonalarında inşallah başarılarını taçlandıracaktır” ifadelerini kullandı.

Heyecan dolu maçlara sahne olan turnuva, yarın sona erecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin