Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Türk Ocakları 108. yaşını kutluyor

Gündem Yayın: 25.03.2020 12:42
Yazar:
Türk Ocakları 108. yaşını kutluyor

 Türk Ocakları 108. yaşını kutluyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Karabük Türk Ocakları Başkanı Doç. Dr. Taşkın Deniz “Türk Ocakları, 25 Mart 1912 tarihinde Osmanlı Devleti’nin büyük bir buhran içerisinde bulunduğu ve tüm unsurlarının dağıldığı bir dönemde devletin asli unsuru olan Türklerin uyanışı amacı ile İstanbul merkezli kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temellerini atan fikirlerin kaynağı olan Türk Ocakları’nın genel merkezi 1958 yılında Ankara’ya taşınmıştır.

Türk Ocakları’nın kurucuları, 190 Askeri Tıbbiyeli öğrencinin girişimleri (Karaca Ahmet’te düzenlenen toplantılar sonucunda 11 Mayıs 1911 tarihinde “190 Tıbbiyeli Türk Evladı” adlı bildiri yayımlamışlardır) ve bu girişimleri destekleyen Yusuf AKÇURA, Mehmet Emin YURDAKUL, Ahmet AĞAOĞLU, Dr. Fuat Sabit AĞACIK’tır.

Tarihi süreçte Türk Ocakları tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda aktif rol almış başlıca fikir insanları; Ziya Gökalp, Halide Edip Adıvar, Yahya Kemal, Ömer Seyfettin, Fuat Köprülü, İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Ali Canip, Emin Bülent, Mehmed Ali Tevfik, Ahmet Ferit’tir. Dolayısıyla Türk Ocakları gençlik girişiminin somutlaştırdığı kadim bir kurumdur.

Türk Ocaklarının resmi yayın organı, Türk milliyetçiliği tarihinde belirleyici ve seçkin bir yer edinmiş olan Türk Yurdu Dergisi’dir. Mehmet Emin YURDAKUL, Yusuf AKÇURA, Ahmet AĞAOĞLU ve Hüseyin ALİZADE derginin yayımlanmasında önemli rol oynamıştır. Kısa bir süre sonra Ziya GÖKLAP ve arkadaşları, 1911 yılından beri çıkardıkları Genç Kalemler Dergisi’nin tüzel kişiliği ile birlikte Türk Ocaklarına katılarak Türk Yurdu Dergisi’nde yazmaya başladılar. Böylece Türk Ocakları, Türk milliyetçiliği davasının ve hareketinin merkezi durumuna gelmiştir. Türk Yurdu Dergisi, nesiller üzerinde etkili olmuş, tebliğ etmiş olduğu fikir ve hislerle bir mektep olmak özelliği göstermiştir. Türk Yurdu Dergisi, Türkiye’nin en eski ve uzun süreli dergisidir.

Türk Ocakları’nın simgesi, 1912 yılında kabul edilen Türk milletinin simgesi BOZKURT’tur.

Türk Ocakları’nın milli mefkûresi (ülküsü), Türklüğün yüceltilmesine yönelik TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ’dir. Türklüğün kuvvetlenmesine, yükselmesine çalışmak; milli harsın (kültürün, haraseti fikriyenin) bütün sahasında gelişmesini sağlamaktır” dedi

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-