Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
14 Ekim, 2024 12:52
blank
İhlas Haber A.

Türk Kızılay’dan Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne “altın madalya”

Türk Kızılay’dan Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne “altın madalya”
A+ A-

Türk Kızılay, okullarda düzenlediği kan bağışı kampanyası ile 7 bin 358 kişiden kan bağışı alınmasını sağlayan Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne “altın madalya” verdi.
2023-2024 eğitim-öğretim yılında Samsun il ve ilçelerindeki okullarda toplamda 100 kan bağış kampanyası düzenlendi. Bu kampanyalarda 9 bin 652 kişi kan bağışında bulunmak üzere başvuru yaptı. Kan bağışına uygun 7 bin 358 kişiden kan bağışı alındı. 2 bin 334 kişi de çeşitli nedenler ile kan bağışı yapamadı. Yapılan bu kampanyalarda öğrenciler, veliler, öğretmenler ve okul idareleri ortak sorumluluk bilinci ile hiç tanımadıkları insanlara şifa kaynağı oldu. Türk Kızılay Madalya Yönetmeliği çerçevesinde yapılan bu çalışmalar neticesinde Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü “Kurumsal Kan Bağışçısı Altın Madalya” almaya hak kazandı. Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar’a, Türk Kızılay Samsun İl Merkezi Başkanı Onur Çoban tarafından “Kurumsal Kan Bağışçısı Altın Madalya” takdim edildi.

"Kurumsal Kan Bağışçısı Altın Madalya"
Türk Kızılay Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Türk Kızılay Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezimizin sorumluluk sahasında Amasya, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat illeri bulunmaktadır. Bölge Kan Merkezimiz Sağlık Bakanlığı’nın kendisine verdiği yetki ile ulusal mevzuatlar doğrultusunda sorumluluk bölgesinde kan bağışı kabul faaliyetleri yürütmekte ve bu bölgedeki kamu, özel ve üniversitelerin sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların kan bileşenleri ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bölge müdürlüğümüzün sorumluluk alanında bölge kan bileşeni ihtiyacının karşılanması için çeşitli kurum ve kuruluşların desteği ile kan bağışı kabul çalışmaları devam etmektedir. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesi ile her yıl Samsun il ve ilçelerinde bulunan okullarda başarılı kan bağışı kampanyaları düzenlenmektedir. 2023-2024 eğitim-öğretim yılında samsun il ve ilçelerindeki okullarda toplamda 100 kan bağış kampanyası düzenlenmiş ve bu kampanyalarda 9 bin 652 kişi kan bağışında bulunmak üzere başvuru yapmış ve kan bağışına uygun 7 bin 358 kişiden kan bağışı alınmış, 2 bin 334 kişi de çeşitli nedenler ile kan bağışı yapamamıştır. Yapılan bu kampanyalarda öğrenciler toplumsal bir mesele olan bağışı konusunda sorumluluk alarak ebeveynleri ve yakın çevrelerini kan bağışında bulunmaya davet etmekte, veliler ve öğretmenler ortak sorumluluk bilinci ile hiç tanımadıkları insanlara kan bağışı yaparak şifa kaynağı olmaktadırlar. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçe milli eğitim müdürlükleri ve okul idareleri kan bağışı kampanyalarının verimli geçmesi hususunda her daim kan bağışı kabul çalışmalarına destek olmaktadırlar. Türk Kızılay Madalya Yönetmeliği çerçevesinde yapılan bu başarılı çalışmalar neticesinde Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ‘Kurumsal Kan Bağışçısı Altın Madalya’ almaya hak kazanmıştır. Bu başarılı çalışmaların 2024-2025 eğitim-öğretim yılında da devam etmesi için Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar başkanlığında 17 ilçe milli eğitim müdürünün katıldığı toplantıya Türk Kızılay heyeti olarak katılım sağlanmış ve çalışmalarımız hakkında bilgilendirme bulunulmuştur. İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar’a Türk Kızılay Samsun İl Merkezi Başkanı Onur Çoban tarafından ‘Kurumsal Kan Bağışçısı Altın Madalya’ takdim edilmiştir. Başta Samsun İl Milli Eğitim Müdürümüz olmak üzere bu kan bağış kampanyalarının gerçekleşmesinde emeği bulunan tüm ilçe milli eğitim müdürlerimize, okul müdürlerimize öğretmenlerimize, velilerini teşvik ederek kan bağışına getiren çok kıymetli öğrencilerimize ve kan bağışında bulunan saygıdeğer kan bağışçısı velilerimize teşekkür ederiz” denildi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

22 Kasım, 2024 00:00
blank
İhlas Haber A.

Kaçak yapılaşmadan doğal afetlere uydu destekli yazılım geliştirdiler

Kaçak yapılaşmadan doğal afetlere uydu destekli yazılım geliştirdiler
A+ A-

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, geliştirdikleri yazılım sayesinde uydu verilerini kullanarak doğal ve insan kaynaklı değişimlerin tespit edilebildiğini açıkladı.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Mühendislik Fakültesi Öğretim Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, uyduların 12 günde bir aynı bölgeden geçtiğini belirterek, bu sürelerle seçilen bölgelerdeki yeni yapılaşma, ormanlık alanlardaki değişim, su kütlelerindeki farklılıklar ve doğal afetler sonrası hasar gibi durumların takip edilebildiğini ifade etti.
Kutoğlu, yazılımın yüzde 70-80 oranında doğruluk sağladığını ve kaçak yapılaşma, kaçak orman kesimi, kıyı erozyonları gibi durumların takibinde kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca deformasyonların erken uyarı sistemlerinde değerlendirilebileceğini ve güvenli madencilik faaliyetleri için önlem alınabileceğini ifade etti. İki yılı aşkın süredir devam eden çalışmaların sonucundan memnun olduklarını söyleyen Kutoğlu, yazılımın farklı kurumlar tarafından kullanılabileceğini vurguladı.

Yapılaşma ve doğa tahribatı artık gizlenemeyecek
Barajlardaki çekilmeleri ve su artışlarının da gözlemlenebildiğine de dikkat çeken Kutoğlu, "Geliştirdiğimiz yazılım sayesinde seçtiğimiz bölgede seçtiğimiz tarihler arasında bu yıllar arasında da olabilir uydular aynı bölgeden 12 günde bir geçebilir. 12 günde bir aynı bölgeden geçiyor. Seçtiğimiz bir bölgede arazideki insan yapımı değişimleri veya doğal değişimleri tespit etmemiz mümkün oluyor. Bu değişimler mesela bir bölge yeni yerleşime açılmış olabilir. Orada yeni binalar yapılmış olabilir. Ormanlık alanlarda yeni alanlar açılmış olabilir. Arazide bir hafriyat, dolgu yapılmış olabilir. Kazı yapılmış olabilir. Su kütlesinde değişim olmuş olabilir. Baraj gölünde sular çekilmiş veya su artışı olmuş olabilir. Bunları geliştirdiğimiz otomatik yazılım sayesinde tespit edebiliyoruz. Veya bir deprem sonrası yada doğal afet sonrasında sel, heyelan gibi afetler sonrasındaki hasarları da otomatik olarak seçtiğimiz tarih aralığında seçtiğimiz bölgelerde gözlemlememiz mümkün oluyor. Uygulamada kırmızı renkler kütle artışını gösteriyor. Örneğin bir binanın üzerine kat çıktıysanız bu kırmızı gözükecektir. Eğer binada kat azalması varsa veya doğal afet nedeniyle bina yıkıldıysa veya başka bir sebeple bina yıkıldıysa yeniden yapı yapmak için yıkıldıysa o da mavi renkle gözükecektir. Sulak alanlarda su çekildiyse çekilen alanlar kırmızı gözükecek, su arttıysa mavi gözükecektir. Yine dağlarda kar kütleleri de iklim değişikliği bakımından onların takibi de çok önemli. Kar kütlelerindeki değişimleri de buradan takip edebiliyoruz. Eğer mavi ise kar kütlesinde artış var. Kırmızı ise erimiş anlamına gelecektir. Kıyılardaki dolgu, değişimleri görebiliyoruz. Kıyı erozyonlarını varsa sistematik bir kıyı erozyonu varsa takip etmemiz mümkün oluyor. Yer altında maden ocağı işletmesi yapıldı ve arazide tasman dediğimiz çökmeler meydana geldi. Veya bir depolama alanında madencilik amacıyla İliç’te yaşanan olay gibi kaymalar olabilir. Veya arazinin kendisinde bir hareket olabiliyor. O hareketleri de otomatik olarak tespit etmek mümkün oluyor" dedi.

Uydular değişimleri adım adım izliyor
Uyduların Türkiye üzerinden 12 günde bir geçtiğini ifade eden Kutoğlu, "Tabii ki hiçbir ölçme yöntemi yüzde 100 doğrulukla değil. Burada da belirli bir ihtimal dahilinde onu tespit edebiliyoruz. Örneğin Küçükçekmece bölgesinde yaptığımız analizde yüzde 70 dolaylarında yeni yapılanmaları tespit edebildiğimizi gördük. Alaplı bölgesinde ise bu oran yüzde 80 civarında. Yeni yapılaşmaları takip edebildik. Bazı bölgelerde de heyelanlı alanlarda madencilik kaynaklı tasman alanlarında da diğer yöntemlerle yakalayamadığımız, göremediğimiz olayları yakalayabildiğimizi gördük. Bu yazılımı kurumlar da kullanabilir. Örneğin kaçak yapılaşma takibi. Kaçak orman kesimi, kaçak dolgu, kaçak kazı. Bunlar takip edilebilir. Uydular 12 günde geçtiği için 12 gün arayla takibi yapılabilir. Yine belli yerlerde deformasyonlar varsa erken uyarı anlamında kullanılabilir. Kıyı erozyonları varsa, biliyorsunuz yollarımızı çok etkileyebiliyor. Bunlarla ilgili tespit edilip erken tedbir almak mümkün olabilir. Yapılardaki deformasyonlar takip edilebilir. İzinsiz kat çıkma gibi durumlar takip edilebilir. Bunun yanı sıra madencilik alanında kaçak madencilik yapılabiliyor. Veya madencilik alanında daha güvenli madencilik alanlarında depolama anlamında bazen kazalar oluyor. Daha güvenli madencilik anlamında alanlardaki hareketler önceden tespit etmek mümkün olabilir. Bizim amacımız ülkemizde biliyorsunuz çok fazlasıyla kaçak yapılaşmalar olabiliyor. Uzun zamandan beri acaba bununla ilgili bir uygulama geliştirebilir miyiz? diye çaba sarf ediyorduk. İki seneyi aşkın süredir bununla ilgili çalışmalarımızı sürdürüp netice aldık. Şimdi de elde ettiğimiz sonuçtan da memnunuz" şeklinde konuştu.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455