blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Ekim, 2024 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Türk Kızılay’dan Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne “altın madalya”

Türk Kızılay, okullarda düzenlediği kan bağışı kampanyası ile 7 bin 358 kişiden kan bağışı alınmasını sağlayan Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne “altın madalya” verdi.
2023-2024 eğitim-öğretim yılında Samsun il ve ilçelerindeki okullarda toplamda 100 kan bağış kampanyası düzenlendi. Bu kampanyalarda 9 bin 652 kişi kan bağışında bulunmak üzere başvuru yaptı. Kan bağışına uygun 7 bin 358 kişiden kan bağışı alındı. 2 bin 334 kişi de çeşitli nedenler ile kan bağışı yapamadı. Yapılan bu kampanyalarda öğrenciler, veliler, öğretmenler ve okul idareleri ortak sorumluluk bilinci ile hiç tanımadıkları insanlara şifa kaynağı oldu. Türk Kızılay Madalya Yönetmeliği çerçevesinde yapılan bu çalışmalar neticesinde Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü “Kurumsal Kan Bağışçısı Altın Madalya” almaya hak kazandı. Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar’a, Türk Kızılay Samsun İl Merkezi Başkanı Onur Çoban tarafından “Kurumsal Kan Bağışçısı Altın Madalya” takdim edildi.

"Kurumsal Kan Bağışçısı Altın Madalya"
Türk Kızılay Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Türk Kızılay Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezimizin sorumluluk sahasında Amasya, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat illeri bulunmaktadır. Bölge Kan Merkezimiz Sağlık Bakanlığı’nın kendisine verdiği yetki ile ulusal mevzuatlar doğrultusunda sorumluluk bölgesinde kan bağışı kabul faaliyetleri yürütmekte ve bu bölgedeki kamu, özel ve üniversitelerin sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların kan bileşenleri ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bölge müdürlüğümüzün sorumluluk alanında bölge kan bileşeni ihtiyacının karşılanması için çeşitli kurum ve kuruluşların desteği ile kan bağışı kabul çalışmaları devam etmektedir. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesi ile her yıl Samsun il ve ilçelerinde bulunan okullarda başarılı kan bağışı kampanyaları düzenlenmektedir. 2023-2024 eğitim-öğretim yılında samsun il ve ilçelerindeki okullarda toplamda 100 kan bağış kampanyası düzenlenmiş ve bu kampanyalarda 9 bin 652 kişi kan bağışında bulunmak üzere başvuru yapmış ve kan bağışına uygun 7 bin 358 kişiden kan bağışı alınmış, 2 bin 334 kişi de çeşitli nedenler ile kan bağışı yapamamıştır. Yapılan bu kampanyalarda öğrenciler toplumsal bir mesele olan bağışı konusunda sorumluluk alarak ebeveynleri ve yakın çevrelerini kan bağışında bulunmaya davet etmekte, veliler ve öğretmenler ortak sorumluluk bilinci ile hiç tanımadıkları insanlara kan bağışı yaparak şifa kaynağı olmaktadırlar. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçe milli eğitim müdürlükleri ve okul idareleri kan bağışı kampanyalarının verimli geçmesi hususunda her daim kan bağışı kabul çalışmalarına destek olmaktadırlar. Türk Kızılay Madalya Yönetmeliği çerçevesinde yapılan bu başarılı çalışmalar neticesinde Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ‘Kurumsal Kan Bağışçısı Altın Madalya’ almaya hak kazanmıştır. Bu başarılı çalışmaların 2024-2025 eğitim-öğretim yılında da devam etmesi için Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar başkanlığında 17 ilçe milli eğitim müdürünün katıldığı toplantıya Türk Kızılay heyeti olarak katılım sağlanmış ve çalışmalarımız hakkında bilgilendirme bulunulmuştur. İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar’a Türk Kızılay Samsun İl Merkezi Başkanı Onur Çoban tarafından ‘Kurumsal Kan Bağışçısı Altın Madalya’ takdim edilmiştir. Başta Samsun İl Milli Eğitim Müdürümüz olmak üzere bu kan bağış kampanyalarının gerçekleşmesinde emeği bulunan tüm ilçe milli eğitim müdürlerimize, okul müdürlerimize öğretmenlerimize, velilerini teşvik ederek kan bağışına getiren çok kıymetli öğrencilerimize ve kan bağışında bulunan saygıdeğer kan bağışçısı velilerimize teşekkür ederiz” denildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İlyas Erbay tarafından
25 Mayıs, 2025 20:29 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

NEDİR BU 65 YAŞ ÜSTÜNÜN ÇEKTİĞİ ?

UĞRAŞMAYIN TASARIYLA FALAN, İYİSİ Mİ, TOPLAYIN EHLİYETLERİNİ OLSUN BİTSİN!
Nedir bu 65 yaş üstü insanların çektiği? Pandemide eve hapsettiniz, Aylarca kapı dışarı çıkamadılar. Adeta günah keçisi ilan edildiler. Sesleri dahi çıkmadı.
65 yaş üstü bankadan kredi çekmek ister, çekemez.
Mal mülk satmak yada satınalmak, noterde işlem yapmak ister, akıl sağlığı raporu istenir.
O zaman, 65 yaş üstüne oy da kullandırmayalım. 90-100 yaşında oy sandığına gidemeyen insanların evine sandık taşımayı biliyoruz! Okullardaki oy kabinine bir yakını ile giren alzheimer hastası insanların yerine, tercihi yakını yapmıyor mu? Oy kullandırmadan önce insanların akıl sağlığı yerinde mi, değil mi? Bakıyor musunuz? Hayır
O halde bu ne ne perhiz bu ne lahana turşusu?

Basına yansıyan haberlere göre şimdi de yeni bir tasarı gündemdeymiş.
Ehliyeti olup araç kullanan 65 yaş üstüne her yıl yeterlilik testi zorunlu olacakmış.

Ülkede herşeyi hallettik, sıra 65 yaş üstünün araç kullanmasına geldi öyle mi? Sizin dünyadan haberiniz yok! 65 yaş en delikanlı yaş!
70-80 yaşında ülke yöneten arslan gibi delikanlılar var! Aman duymasınlar!
Dünya Sağlık Örgütüne göre ( DSÖ)
18-65 yaş arası: genç, 65-74 yaş arası: genç-yaşlı, 74-84 yaş arası: yaşlı, 85 yaş ve üzeri: çok yaşlı kabul ediliyor.

Ömrü olan herkes bir gün 65 yaşını geçecek. Tabii bu kuralları koyanlarda!

Tasarıya göre, bu yaş grubundaki sürücülerin her yıl fiziksel ve psikolojik yeterliliklerini ölçen bir dizi testten geçmesi zorunlu hale getirilecek. Bu testler, sürücünün reflekslerini, dikkatini, görme yetisini ve genel sağlık durumunu kapsayacak. Amaç, yaşa bağlı olarak ortaya çıkabilecek ve sürüş güvenliğini olumsuz etkileyebilecek potansiyel riskleri erken tespit etmek ve önlem almak. Buraya kadar gayet güzel, iyi de

  • 65 yaş sınırı neye göre belirlendi? Çok daha erken yaşlarda genel sağlık durumu bozulan, görme yetisini, reflekslerini kaybeden bir çok ehliyet sahibi insan var. Bunları nereye koyacağız?
  • Trafik kazalarının tek sorumlusu 65 yaş üstü sürücüler mi?
  • Kazaların yaş gruplarına oranı ile ilgili istatistiklerde 65 yaş üstü ilk sırada mı yer alıyor?
  • Getirilmeye çalışılan uygulama dünya geneli ile örtüşüyor mu?
  • AB ülkelerinde 65 yaş üstü her yıl yeterlilik testinden geçiyor mu? Bildiğim kadarıyla Almanya'da ehliyetler ömür boyu geçerli. Diğer AB ülkelerinde ise bu tür uygulamalar 75 yaş üstü için geçerli.
  • AB nin tüm uyum yasalarını harfiyen yerine getirdik, sıra trafiğe geldi, trafik konusunda AB nin önüne geçmeye niyetlendik, öyle mi?
  • 65 yaş üstü sürücüler için getirilmesi düşünülen bu uygulamayı genişletmeye var mısınız? Mesela 65 yaş üstünü ömür boyu siyasetten men etmek gibi! Bence işe buradan başlayalım.
  • Genç yaşta ehliyet sahibi olup, psikolojik sorunları olan binlerce insan trafikte serseri mayın gibi dolaşıyor.
  • Suç kendilerinde olduğu halde, trafikte tartıştıkları babaları, dedeleri, anneleri, anneanneleri, baba anneleri yaşındaki insanlara, kadınlara küfredip, saldırıp, darp edenler var. Bunlar için hangi önlemleri almayı düşünüyorsunuz?
  • Yollarda makas ve drift atan lar 65 yaş üstü mü?
  • Ehliyetini iptal ettiğiniz her 65 yaş üstü vatandaşa devlet olarak ücretsiz şoför tayin edecek misiniz? Yada taksilerden, otobüslerden, toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanma hakkı tanıyacak mısınız?

Yanlış hatırlamıyorsam, Türkiyede mevcut durumda 70 yaş üstü bireyler 5 yılda bir sağlık raporu almak zorunda. Sağlık raporu alınamaması ehliyetlerin iptaline sebep oluyor.

Karara yönelik tepkiler de çeşitleniyor. Bazı kesimler yaşla birlikte azalan refleksler nedeniyle yaşlı sürücülerin yarattığı riskleri dile getirirken, diğer taraftan bu düzenlemenin yaşlı bireylerin özgürlüklerini kısıtlayıcı, adaletsiz bir uygulama olduğunu savunanlar da var.
Özellikle kendi araçlarıyla bağımsız hareket etmek zorunda olan yaşlılar için bu düzenleme büyük sıkıntılar yaratacaktır.

Japonya gibi ülkeler yaşlı sürücüler için farklı modeller geliştirmiş. Japonya'da 75 yaş ve üzeri sürücülerin araçlarına "Koreija" yani "yaşlı sürücü" işareti yapıştırmaları mecburi. Bu uygulama, yaşlı sürücülerin tamamen trafikten alıkonulmaması, ancak farkındalıklarının artırılmasını amaçlıyor. Bu model radikal yasaklara bir alternatif olarak değerlendirilebilir.

Bir yönetmelik yada yasa çıkarırken, tasarı haline getirmeden önce lütfen detaylı, ciddi bir araştırma yapalım. Dünyadaki örneklerini inceleyelim. Bilimsel, istatistiki veriler ışığında hareket edelim. İleri yaş grubundaki insanlarımızın yaşamlarını nasıl kolaylaştırırız? Sorusuna yanıt arayalım.

İlyas Erbay

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.