Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Eylül, 2024 08:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Türk-İş Zonguldak’ta “Zordayız, Geçinemiyoruz” mitingi yaptı

Türk-İş Zonguldak’ta "Zordayız, Geçinemiyoruz" mitingi düzenledi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Bir ay bu ülkedeki herkes zenginler başta olmak üzere bir aylık kazançlarını devlete versinler. Biz de zaten yarı aç yarı tok yaşıyoruz. Bize de bir ay maaş vermesinler. Madem ülke düzelecekse, hadi bakalım" dedi.
Madenci Anıtı önünde gerçekleştirilen miting Madenci Korosu’nun konseri ile başladı. Ardından sahneye Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay çıktı. İşçinin zam aldığında "işçi; müdürü, daire başkanını geçti" şeklinde spekülasyonlar olduğunu söyleyen Atalay, "İşçi üç kuruş aldığı zaman diyorlar ki işçi, müdürü geçti. İşçi, daire başkanını geçti. Bu ülkede memur çok almıyor. İşçi az alıyor. İşçi yok alıyor. Emekli hiç almıyor, asgari ücretli, aldığı ücretle bir hafta geçinemiyor. Böyle şartlarda biz bu ülkede 1994 krizini gördüm. 2001 krizini gördüm. 2008’i gördüm. Şimdi de beraber bir senedir ülkede bir kriz yaşıyoruz. Biz hepimiz depremin farkındayız. Özellikle depremde madencilere can-ı gönülden teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun" diye konuştu.
Deprem ve iş kazalarında kaybolanlara ilişkin Türk-İş Genel Başkanı Atalay, "Kısa zamanda İliç’te hala o kardeşlerimizin cesetlerini bulamadılar. Biz bu ülkede canımızla da malımızla da olmayan malımızdan da bedel ödemeye devam ediyoruz. Şu ana kadar TTK’da 3 bin 773 kardeşimiz can verdi. Özel ocaklarla kurasız çalışan kapalı ocaklarda 370 civarında kardeşimiz can verdi. Zonguldak’ta 180’e yakın şehit var. Asker var, polis var. Değerli kardeşlerim bu ülkenin bizim için halkı da vatan üstü de vatan. Bizim için hiç problem yok" diye konuştu.
Atalay, Zonguldak’taki ruhsatsız işletilen maden ocaklarına yönelik sorunun da çözülmesini istedi.

"Asgari ücret öyle bir noktaya geldi ki geçim ücreti oldu"
Toplu İş Sözleşmelerinin yapıldığını hatırlatan Atalay, "Sendikacı arkadaşlarımızdan bir arkadaşımızın ’hayır’ demeden ortaklaşa kamuoyunun büyük bölümünün memnun olduğu bir sözleşme imzaladık. Ne oldu? Bu kısa zamanda darmadağın olduk. Arkadan gazetelerde, televizyonlarda işçi çok alıyor. Doktor az alıyor. Bir sürü spekülasyon oldu. Doktor da bizim. Memur da bizim, emekli de bizim. Onların meselelerini bu kürsüden Türkiye’ye haykırmaya devam edeceğim. Emekli bu ülkede, on iki bin lira para alıyor. Bir hafta geçinemezsin. Asgari ücret öyle bir noktaya geldi ki geçim ücreti oldu. Bunu kabul etmemiz mümkün değil" ifadelerine yer verdi.

"Çok alandan çok az alandan az vergi almak lazım"
Çok alandan çok az alandan az vergi almak gerektiğini söyleyen Atalay, "Bundan evvel çok alandan çok az alandan az vergi almak lazım. Ben bu alandan bir şeye seslenmek istiyorum ülkeyi yönetenlere... Fedakarlık mı isteniyor değerli arkadaşlar? Aldığımız ücret ortada. Bir ay bu ülkedeki herkes zenginler başta olmak üzere bir aylık kazançlarını devlete versinler. Biz de zaten yarı aç yarı tok yaşıyoruz. Bize de bir ay maaş vermesinler. Madem ülke düzelecekse, hadi bakalım. Çok alandan çok az alandan az. Haydi" dedi.

"Bizim ekmeğimize niye kan doğruyorsunuz?"
Bazı belediyelerin seçimlerde parti değiştiğinde işçilerin işlerine son verildiğine vurgu yapan Atalay, "Biz işçiler belediyede daire başkanı değiliz ya çöp topluyoruz, ya çöpüz, ya çaycıyız, Allah aşkına bizden ne istiyorsunuz siz? Üç kuruş para alıyoruz. Bizim ekmeğimize niye kan doğruyorsunuz? Hiç fark etmiyor. Ülkenin her bölgesinde değişik partilerdeki belediyeler, belediye değişiyor. İşçileri çıkartıyorlar. Bunu kabul etmek, inanın doğru değil. İşçilerin vebalini almamak lazım. Yetimin vebalini almamak lazım. Mazlumun vebalini almamak lazım. İki yakanız bir araya gelmez" şeklinde konuştu.

"Ek zamma ihtiyaç var. Bu alana ülkeyi yönetenler kulak versin"
Herkesin ek zam ihtiyacı olduğunun altını çizen Atalay, "Sözleşmeden evvel arkadaşlarımız ifade etti demin. Ek bir zamma ihtiyaç var mı? Herkese var. Emekliye de var. Kamu işçisine de var. Özel sektörde çalışana da var. Asgari ücret de var. Onun için bu alana ülkeyi yönetenler kulak versinler. Yarın geç olur. Biz bu ülkede bakan olmayacağız. Milletvekili olmayacağız. Zaten kimse yok. Ama şurada şunu özellikle ifade ediyorum. Benden vekil olacak hali yok. İşveren olacak hali yok. Ben demir yolları, çırak okulu mezunuyum. İşçi başladım. İşçi bu emaneti bırakıp gideceğim. Türk-İş başkanlığı öyle bir önemli görev ki 1,5 milyon insan, 5 milyonluk bir aileyiz. Sandığa giderken birbirinize konuşmadan, temsilcinizle, şube başkanınızla, genel merkezden konuşmadan, oy verdiğimiz için şu gün bu kürsülerden, sıkıntıları anlatmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Katılımcılar arasında arbede çıktı, polis müdahale etti
Öte yandan miting alanında üyeler arasında zaman zaman arbede yaşandı. Üyeler arasında bulunan bir kişi ile yaşanan tartışmada üyeler havaya kaldırdıkları kişiyi barikatın önüne attı. Alandan çıkmak istediğini söyleyen adama polis ekipleri müdahale ederek miting alanından uzaklaştırıldı.
Atalay, konuşmasının ardından alanı dolduran Türk-İş’e bağlı sendikaların üyelerine karanfil dağıttı. Başına madenci bareti takarak üyelerle konuşan Atalay, miting alanından ayrıldı.

blank
Mustafa Akgün tarafından
10 Nisan, 2025 13:18 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Değirmenci’den Karabük’e Yeni Sendika Binası Müjdesi

Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, yıkılan Özçelik-İş Sendikası binasının yerine 8 katlı bir bina inşa edeceklerini ve yakın zamanda inşaat çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Karabük’te gerçekleştirilen toplu sözleşme mitinginin ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yenişehir Kulübü Kardemir Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya sendikanın üst düzey yöneticileri ve yerel basın temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.

Toplantıya Genel Başkan Değirmenci’nin yanı sıra, Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Kılıç, Şerafettin Koç, Ahmet Çolak, Bayram Altun, Aydın Baysal, Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz ve şube yöneticileri de katıldı.

TOPLU SÖZLEŞMEDE BÜYÜK KAZANIM

Toplantıda konuşan Genel Başkan Yunus Değirmenci, toplu iş sözleşmesi süreci hakkında bilgi verdi. Kardemir çalışanları adına önemli kazanımlar elde ettiklerini belirten Değirmenci, “Bu sözleşme, hem ekonomik hem de sosyal haklar açısından rekor seviyede bir zam ve iyileştirmeler içermektedir. Üyelerimizin emeğinin karşılığını alması için elimizden gelenin fazlasını yaptık” dedi.

ÖZÇELİK-İŞ TÜRKİYE’NİN SENDİKASI OLDU

Sendikal faaliyetlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Değirmenci, Özçelik-İş Sendikası’nın 50 bin üyeye ulaşarak Türkiye’nin 11. büyük sendikası konumuna geldiğini söyledi. Üyelere yönelik sosyal yardımlar, burs destekleri ve eğitim faaliyetlerinden bahseden Değirmenci, “Yılda iki kez teşkilat eğitimi düzenliyoruz. Üyelerimizin sağlık sorunlarında, cenazelerinde ve doğal afetlerde resmi kanallar aracılığıyla yardım sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Özçelik-İş Sendikası’nın sadece ulusal değil, uluslararası sendikal hareket içinde de aktif rol aldığını belirten Değirmenci, “Her dönem bir genel başkan yardımcımızı veya şube yöneticilerimizi Avrupa’daki sendikal faaliyetlere dahil ediyoruz. 4-5 yıldır düzenli olarak yurt dışına giderek dünya sendikacılığı ile entegre olmaya çalışıyoruz” dedi.

KARABÜK’E YENİ SENDİKA BİNASI MÜJDESİ

Toplantının son bölümünde Karabük’e yönelik önemli bir projeyi duyuran Değirmenci, mevcut sendika binasının artık kullanılmaz hale geldiğini belirterek, “Bu binayı yıkarak yerine Karabük’e yakışır, modern ve işlevsel 8 katlı bir bina inşa edeceğiz. Yakın zamanda inşaat çalışmalarına başlayacağız" şeklinde konuştu.

Değirmenci, konuşmasının sonunda birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, çalışanların haklarını korumak ve geliştirmek için mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.