Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Türk-Afrika Üniversiteleri Formu’nda, Afrikalılara “İşbirliği Çağrısı”

Kastamonu Yayın: 27.05.2016 07:57
Yazar:

KASTAMONU Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında Çankırı Üniversitesi tarafından düzenlenen Türk-Afrika Üniversiteleri İşbirliği Formu ve Eğitim Fuarı, Türk ve Afrikalı eğitimcileri buluşturdu. Ferko Ilgaz Mountain Resort Hotel’de düzenlenen açılış töreni ile kapılarını eğitimcilere açan fuara Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savax, Sudan Yükseköğretim Bakanı Prof. Dr. Sümeyya Ebu Kashawa, Cibuti Yükseköğretim Bakanı Prof. Dr. Nabil Mohamed Ahmed ve Orta Afrika Cumhuriyeti Bakanı Aboubakar Moukades Noure, KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar ile Afrika ülkelerinden Sudan, Cibuti, Etiyopya, Somali, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kamerun, Tunus, Cezayir, Orta Afrika Cumhuriyeti, Uganda ve Mısır olmak üzere toplam 11 Afrika ülkesinden yaklaşık 85 bakanlık yetkilisi katıldı. Açılış töreninde katılımcılara hitap eden KUZKA Genel Sekreteri Ramazan ÇAĞLAR, konuşmasında dünyada yaşanan kalkınma eşitsizliğe vurgu yaparak, Afrika ülkelerinin bunu en çok yaşan ülkeler olduğuna dikkat çekti. Çağlar, “İçinde bulunduğumuz yüzyıl iletişim ve ulaşım imkanları ile artan işbirliği sayesinde bu eşitsizliği giderme umutlarını arttırmaktadır. Türkiye son 10 yıl içinde göstermiş olduğu planlı kalkınma hamleleri ile ilerleme kaydetmiş ve her platformda bu deneyimlerini paylaşmaktadır.” dedi. “AFRİKALI İŞ ADAMLARI İLE İŞBİRLİĞİNE AÇIĞIZ” Konuşmasında Türkiye’nin 10 yıldır sürdürmekte olduğu kalkınma hamlesinin aktörlerinden olan Kalkınma Ajanslarının çalışmalarını da anlatan Genel Sekreter Çağlar, şunları kaydetti: “KOBİ’lerin desteklenmesi, kırsal kalkınma, az gelişmiş bölgelerin kalkındırılması alanlarında önemli tecrübeleri olan ülkemiz, son 10 yıldır yerel kapasitenin geliştirilmesi ve daha etkin kullanılması için ülkemizde kalkınma Ajansları kurulmuştur. Bölge düzeyinde planlama ve uygulama yapan Ajanslarda tüm yerel dinamikler söz sahibidir. Ajanslar hibeler, teknik destekler ve ikili işbirliği çalışmaları ile hem altyapıyı, hem de insan kaynağı potansiyelini geliştirmeye çalıştırmaktadırlar. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı da Çankırı, Kastamonu ve Sinop illerini kapsayan bir bölgeye hizmet vermektedir. Kurulduğu günden bu yana 100 milyon TL kaynağı bölgeye kazandıran KUZKA, istihdama da katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda yerel ve uluslararası fonların bölgeye gelmesi için çalışmaktadır. Burada bulunan yabancı misafirlerimizle geliştirilecek işbirliklerine ve deneyimlerimizi paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum” Yerli ve yabancı misafirlerin konuşmalarının ardından etkinliğe destek veren kurum ve kuruluşlar için plaket töreni düzenlendi. Törende KUZKA’ya takdim edilen plaketi Genel Sekreter Ramazan Çağlar, Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın’nın elinden aldı. Uluslararası Türk-Afrika Üniversiteleri etkinliği 27 Mayıs Cuma günü sona erecek.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Gündem Yayın: 03.05.2024 10:49
İhlas Haber Ajansı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı

2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı

Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.