Yusuf Korkmaz tarafından
12 Ekim, 2023 16:28 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 27.12.2023 16:28
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Turizmde Mimarlık ve Kültürel Miras Kongresi

Turizmde Mimarlık ve Kültürel Miras Kongresinin dördüncüsü  Safranbolu ilçesinde gerçekleştirildi. Kültürel ve doğal varlıkları tanıtmak, gelecek nesillerde bu mirasa sahip çıkacak bir bilinç oluşturmak amacıyla hazırlanan 4. Turizmde Mimarlık ve Kültürel Miras Kongresi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Programa Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Cittaslow Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rıdvan Yurtseven, Cittaslow Türkiye Teknik Koordinatörü Bülent Köstem ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Rektör Kırışık, “Mimari gerçekten önemli bir yer tutmaktadır. Mimari, medeniyetin son derece önemli bir parçasıdır. O nedenle geçmişten günümüze medeniyetler, mimariye bir doku, bir şekil, bir his, duygu vererek asırlar ötesine seslenmek istemişlerdir. Kalıcılıklarını böylelikle gerçekleştirmek kısa bir şey istemişlerdir. Her bir medeniyet mimarinde önce ön plana çıkmaya çalışmıştır. Kendi dünya algısını, kendi medeniyet tasavvurunu dünyaya göstermek istediği üstün özelliklerini mimariye, nakış nakış işleyerek asırlar ötesine kalıcılık mesajı vermeye çalışmıştır” dedi. “Medeniyetlerin kurgulandığı tasarımın ilkelerin, değerlerin yaşatılması son derece önemli bir özellik göstermektedir” diyen Kırışık, “Bu anlamda baktığımızda medeniyet tasavvuruyla, mimariler arasında büyük bir bağlantı bulunduğunu görmekteyiz. O halde biz de geçmişte atalarımızın kurmuş olduğu medeniyetlere ve bu medeniyetlerde benimsedikleri mimari eserlere bu mimari eserlerin tasarımlarıyla ilgilenerek neler istediklerini, nasıl bir bakış açısını, nasıl bir dünya tasavvurunu dünyaya yaymak istediklerini görmek zorundayız” ifadelerini kullandı. Geçmişten günümüze bakıldığında mimaride geçmişteki üst seviyelerin yakalanılmadığını ve geride kalındığını aktaran Kırışık, “Bunu görmek üzücü bir durum olsa gerek diye düşünüyorum” şeklinde değerlendirmede bulundu. Konuşmaların ardından, Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş’ın moderatörlüğünde Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rıdvan Yurtseven, Cittaslow Türkiye Teknik Koordinatörü Bülent Köstem, katılımcılara Cittaslow hakkında bilgiler verildi.(Yusuf korkmaz)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Eylül, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

YÖK heyetinden BARÜ’ye ziyaret

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Heyeti Üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak ile beraberindeki heyet Bartın Üniversitesini (BARÜ) ziyaret etti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Konseyi Üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak, YÖK Proje Geliştirme ve Destekleme Dairesi Lideri Doç. Dr. Esat İpek ve YÖK Başkanlık Danışmanı Doç. Dr. İlyas Kara Bartın Üniversitesini (BARÜ) ziyaret etti. Birinci olarak Rektörlük makamına geçen YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak ve beraberindeki heyete BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya tarafından üniversitenin eğitim öğretim ve araştırma geliştirme faaliyetleri hakkında bilgiler verildi. Akabinde Senato Toplantı Salonunda akademik ünite yöneticileri ile bir ortaya gelen YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ak, "Meslek Yüksekokulları Mevcut Durum Tahlili ve Mesleksel Eğitim Yol Haritası" başlıklı bir sunum yaptı. Sunumda Türkiye’de mesleksel eğitim, yıllara nazaran meslek yüksekokulları, öğrenci, mezun ve öğretim elemanları sayıları ve alanlara nazaran kontenjan bilgileri aktarıldı.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ak, sunumunda yükseköğretimde mesleksel ve teknik eğitimin tekrar yapılandırılması çalışmaları kapsamında organize sanayi bölgelerinde (OSB) kurulan meslek yüksekokulları uygulamasını da anlattı. Üniversite kesim iş birliğinin güçlendirilmesi, genç istihdam oranlarının artırılması gayesiyle yürütülen bu uygulama ile verilen eğitim öğretim dayanağı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Ak’ın sunumunun ardından Bartın Organize Sanayi Bölgesinde (Bartın OSB) bir istişare toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda YÖK heyeti, Rektör Prof. Dr. Ahmet Akkaya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Gümüş ile Bartın OSB Bölge Müdürü Oğuzhan Kasapoğlu, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Bartın Yatırım Dayanak Ofisi Koordinatörü Dr. Şahin Baş, Bartın Ticaret ve Sanayi Odasından (Bartın TSO) yetkililer yer aldı.

Görüşmede Prof. Dr. Selçuk Gümüş’ün BARÜ’de yürütülen çalışmaları, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulları bünyesindeki programları içeren sunumunun akabinde Bartın OSB’de kurulması planlanan meslek yüksekokulu ile ilgili istişarelerde bulunuldu, yerinde incelemeler yapıldı. Ziyaret, genel bir kıymetlendirme toplantısının akabinde âlâ dilek temennileri ile son buldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin