Yusuf Korkmaz tarafından
12 Ekim, 2023 16:28 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 27.12.2023 16:28
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Turizmde Mimarlık ve Kültürel Miras Kongresi

Turizmde Mimarlık ve Kültürel Miras Kongresinin dördüncüsü  Safranbolu ilçesinde gerçekleştirildi.
Kültürel ve doğal varlıkları tanıtmak, gelecek nesillerde bu mirasa sahip çıkacak bir bilinç oluşturmak amacıyla hazırlanan 4. Turizmde Mimarlık ve Kültürel Miras Kongresi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Programa Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Cittaslow Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rıdvan Yurtseven, Cittaslow Türkiye Teknik Koordinatörü Bülent Köstem ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Rektör Kırışık, “Mimari gerçekten önemli bir yer tutmaktadır. Mimari, medeniyetin son derece önemli bir parçasıdır. O nedenle geçmişten günümüze medeniyetler, mimariye bir doku, bir şekil, bir his, duygu vererek asırlar ötesine seslenmek istemişlerdir. Kalıcılıklarını böylelikle gerçekleştirmek kısa bir şey istemişlerdir. Her bir medeniyet mimarinde önce ön plana çıkmaya çalışmıştır. Kendi dünya algısını, kendi medeniyet tasavvurunu dünyaya göstermek istediği üstün özelliklerini mimariye, nakış nakış işleyerek asırlar ötesine kalıcılık mesajı vermeye çalışmıştır” dedi.
“Medeniyetlerin kurgulandığı tasarımın ilkelerin, değerlerin yaşatılması son derece önemli bir özellik göstermektedir” diyen Kırışık, “Bu anlamda baktığımızda medeniyet tasavvuruyla, mimariler arasında büyük bir bağlantı bulunduğunu görmekteyiz. O halde biz de geçmişte atalarımızın kurmuş olduğu medeniyetlere ve bu medeniyetlerde benimsedikleri mimari eserlere bu mimari eserlerin tasarımlarıyla ilgilenerek neler istediklerini, nasıl bir bakış açısını, nasıl bir dünya tasavvurunu dünyaya yaymak istediklerini görmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
Geçmişten günümüze bakıldığında mimaride geçmişteki üst seviyelerin yakalanılmadığını ve geride kalındığını aktaran Kırışık, “Bunu görmek üzücü bir durum olsa gerek diye düşünüyorum” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Konuşmaların ardından, Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş’ın moderatörlüğünde Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rıdvan Yurtseven, Cittaslow Türkiye Teknik Koordinatörü Bülent Köstem, katılımcılara Cittaslow hakkında bilgiler verildi.(Yusuf korkmaz)

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Ocak, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Ordu’da fabrikada akıma kapılan işçi hayatını kaybetti

Ordu’nun Fatsa ilçesinde bir dokuma fabrikasında elektrik akımına kapılan personel hayatını kaybetti.

Olay, Bolaman Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, bir dokuma fabrikasında çalışan Zihni Özgan (29), arızalanan buharlı ütü kazanını tamir ettiği sırada elektrik akımına kapıldı. İhbar üzerine olay yerine jandarma ve sıhhat takımları sevk edildi. Ağır yaralanan Özgan, yapılan birinci müdahalesinin akabinde ambulans ile Fatsa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Evli ve 1 çocuk babası Özgan, hastanede yapılan tüm müdahalelere karşın hayatını kaybetti.

Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.