Reklam
Reklam
turizmciler korfezden trabzona ulasim olanaklarinin arttirilmasini bekliyor KDSqH2rP
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Mart, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
0

Turizmciler Körfez’den Trabzon’a ulaşım olanaklarının arttırılmasını bekliyor

Trabzon’a ve bölgeye yıl boyunca Dubai’den turist getiren acenta sahibi Uğur Yılmaz, turizmi 12 aya yaymanın önündeki en büyük mahzurun ulaşım olduğunu söyledi.

Turizmde birçok alanda değerli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Yılmaz, “Turizmi 12 aya yaymak, ülke genelinde istikrarlı bir turizm hareketliliği sağlamak ve yüksek gelirli turist oranını artırmak en büyük gayelerimizden biri. Fakat Körfez ülkelerinden yılın 12 ayı uçak seferi olmayan bir bölgeye nasıl turist getirebiliriz? Şu an önemli düşünceler yaşıyoruz. Yaz aylarında sırf yabancı havayolu firmaları bölgemize uçuş düzenliyor ve bilet fiyatlarını yüksek tutuyor. Bu durum, bilhassa ailelerin daha uygun fiyatlı destinasyonlara yönelmesine neden oluyor. Yabancı havayolu şirketleri ile bu sorunu aşmak sıkıntı görünüyor. Tahlil, Türk bayrak taşıyıcı firmalarımızın devreye girmesiyle mümkün olabilir” tabirlerini kullandı.

“Trabzon, 12 ay turizm potansiyeline sahip”

Türkiye’nin turizm açısından rakiplerine nazaran avantajlı bir pozisyonda olduğunu lakin mevcut turist sayısının potansiyelin çok altında kaldığını belirten Yılmaz, şunları söyledi:

“Trabzon ve bölgesi, dört mevsim sunulabilecek turizm çeşitliliğine sahip. Fakat turist akışı belli aylara sıkışmış durumda. Kasım-Mayıs ayları ortasında da turizmi canlandırabilirsek Trabzon, gerçek manada bir turizm kenti olabilir. Ülkemizde turizm sırf deniz-kum-güneş üçlüsünden ibaret değil. Dönem dışında da Arap turistleri bölgeye getirmeye devam ediyoruz. 12 ay turizm amacı doğrultusunda çalışmalar yapılıyor fakat biz bunu esasen gerçekleştiriyoruz. Tek gereksinimimiz, önümüzün açılması. Gerekirse garanti koltuk bile alabiliriz. Kâfi ki Türk bayrak taşıyıcı firmalarımız Dubai-Trabzon ortasında direkt uçuşlar başlatsın. Dubai’den Antalya’ya yapılan uçuşlarda kişi başı bilet fiyatı 370 dolar iken, Trabzon’a yapılan uçuşlar 520 dolara mal oluyor. Halbuki Trabzon, Antalya’dan daha kısa aralıkta olmasına karşın bilet fiyatları çok daha yüksek. Dubai-Antalya ortası, 3.708 km, uçuş müddeti 4,5 saat, Dubai-Trabzon ortası: 3.160 km, uçuş müddeti 3,5 saat sürüyor.”

Geçmiş yıllara kıyasla Trabzon ve bölge genelinde turizm konusunda daha şuurlu adımlar atıldığını belirten Yılmaz, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Turizm işletmeleri, bilhassa Arap turistlere yönelik daha şuurlu yatırımlar yapıyor. Konaklama tesislerinden restoranlara kadar bölgedeki işletmeler, turistleri ağırlamaya hazır. Fakat uçak bilet fiyatlarının yüksekliği nedeniyle turist çekmekte zorlanıyoruz. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında yüzde 60 olan aile rezervasyon oranı, bu yıl yüzde 15’e düştü. Bu da bölgeye gelen turist sayısındaki düşüşü net bir biçimde gösteriyor. En büyük meselemiz, yabancı havayolu şirketlerine bağımlı olmamız. Biz acenteler ve kent olarak 12 ay turizme hazırız, kâfi ki ulaşım problemimiz çözülsün. Turistlerin yalnızca yaz aylarında değil, yıl boyunca Trabzon’a gelmesini istiyoruz. Turizm 50 gün değil, 360 gün olmalı. Dünyada trend olan Dubai’yi Türkler de görmek istiyor fakat bu fiyatlarla bu mümkün değil.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
tokatta asiri yagislar erkenci kirazi vurdu 8ZBr5t7U
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Mayıs, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Tokat’ta aşırı yağışlar erkenci kirazı vurdu

Tokat’ta etkili olan yoğun yağışlar nedeniyle erkenci kirazlar dalında zarar gördü. Üreticiler 2 yıldır üst üste erkenci kirazdan zarar gördüklerini belirtti.

Tokat’ta son aylarda etkili olan yoğun yağışlar, kirazı etkiledi. Kentte taşkın nedeniyle birçok tarım arazisi sular altında kalırken, Büyükyıldız beldesinde yetiştirilen erkenci kirazlar da aşırı yağıştan olumsuz etkilendi. Birçok üreticinin kirazları dalında zarar gördü.

Beldede çiftçilikle uğraşan Alaattin Öncü’ye ait 65 adet erkenci kiraz ağacındaki meyveler, yağmur nedeniyle dalında yarıldı. Bölgede geç hasat edilen kiraz çeşitleri için ise şimdilik risk bulunmadığı öğrenildi.

“Erkenci kirazlar komple yarıldı”

Geçtiğimiz yıl yaşanan don olayında ürün alamadıklarını belirten üretici Alaattin Öncü, bu yıl da aşırı yağış nedeniyle büyük zarar yaşadıklarını söyledi. Bahçesindeki kirazları gösteren Öncü, meyvelerin pazara sunulamayacak hale geldiğini ifade etti.

Öncü, “Bir buçuk aydır yağmur yağıyor. Kirazlarda yenecek durum hiç kalmadı. Gördüğünüz gibi komple yarıldı. Erkenci kiraz umutları bitti. Geçen sene don komple vurdu. Bir gram bile hasat alamadık. Bu sene de erişen kirazları yağmur patlattı, erkenci kiraz yine yok. Arkasından gelen geç kirazlarda şu an bir sorun yok. Ama erkenci kirazlar komple patladı, yarıldı. Satılacak, tezgaha koyulacak kiraz değil” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin