Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Turizm Koordinasyon Kurulu yapıldı

Gündem Yayın: 03.07.2019 09:49
Yazar:
Turizm Koordinasyon Kurulu yapıldı

Karabük Valisi Fuat Gürel, Safranbolu’da geçen yıl 315 bin konaklamalı günü birlikçilerle birlikte 1 milyon 200 bin turisti ağırladıklarını söyledi.
Vali Fuat Gürel Başkanlığında Karabük’te ilk defa uygulamaya konulan İl Turizm Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın ikincisi 100. Yıl Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Toplantıya Vali Gürel’in yanı sıra, Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Şahin, Hukuk Müşaviri Numan Tahir Şimşek, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, kurum müdürleri, turizm işletmecileri ve turizm alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Safranbolu’nun bir turizm kenti olmasına rağmen bir birliktelik olmadığını ifade eden Vali Gürel, “Aynı zamanda diğer ilçelerimize de ön plana çıkarmak ve Safranbolu’ya gelen turistlerin diğer ilçelerimize de yayılmasını istiyoruz. Bu tarz toplantıları 6 ayda bir yapmayı planlıyoruz. Bundan sonraki süreçte de toplantıları yapmaya devam edeceğiz. Tabi sadece toplantılarla kalmayacağız. Buralarda olumlu sonuçlar çıkmasını da istiyoruz” dedi.
“1 MİLYON 200 BİN TURİST AĞIRLADIK”
Vali Gürel, Safranbolu ilçesinde çok büyük emekler olduğunu ifade ederek, “ Hem Safranbolulu hemşerilerimizin hem de idarecilerimizin çok büyük emek ve gayretleri var. Safranbolu’yu koruyabilmişiz. Dünya da sayılı merkezlerden birisi haline getirmişiz. UNESCO Dünya Mirası listesine dâhil edebilmişiz. Bunlar çok büyük gayretler, çok büyük gelişmeler, fakat sürekli aynı şeyleri göstermek buraya gelen misafirleri de sıkabilir. Bizler turizmle iştigal eden yöneticilerimiz buradaki aksaklıkları tespit edip çözüm üretemezse bu da Safranbolu’nun geriye gidişine sebep olabilir. Bunları hem kendi aramızda konuşmak hem de daha sonraki süreçte dışarıdan misafirlerimizi çağırarak karşılıklı fikir alışverişinde bulunmakta fayda var. Safranbolu da 2018 yılında 315 bin konaklamalı misafirimiz vardı. Toplamda 1 Milyon 200 binlik turist sayısına ulaştığımızı düşünüyoruz. Safranbolu gibi bir yerde bu rakamlar çok fazla olmasa gerek. Böyle bir şehirde bu rakamların çok daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum. Tek gece konaklayan misafirlerimizi birkaç gece konaklayacak hale getirmek için gayretlerimiz olmalı. Diğer taraftan Safranbolu’nun korunan mevcut yapısının yanında başka şeyleri de gündeme getirmemiz gerekir. Örneğin birkaç tane müze oluşturup turizmi çeşitlendirmeliyiz. Belki başka kanyonları devreye sokup gezilecek yerleri de çeşitlendirmekte fayda var. Safranbolu’nun yanında bizim önemli dört tane daha ilçelerimiz var, diğer ilçelerimizi de çok önemli. Örneğin Eskipazar İlçemizde Hadrianapolis antik var. Antik kentinde bir an önce turizme kazandırılması ziyarete açılması gerekiyor. Bununla ilgili bir çalışmamız var. Özel İdare şuanda üzerinde yoğunlaştı. En az 2 yapının daha üzerini kapattırabilirsek, çevre düzenlemesini ve karşılama merkezini yaptırabilirsek 2020 sezonunda gelen misafirlerimize sunmuş olacağız. Yani turizmin çeşitlendirilmesi gerekir. Bunun yanında Keltepe Kayak merkezini tamamlıyoruz. Çok uzun yılların emeği var, birçok insanın emeği var. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza da teşekkür ediyoruz. Artık burayı da günü birlik kullanıma açmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Burayla ilgilide bir kısım çalışmalarımız var. Bu çalışmalar kısa vadede yapabileceğimiz işler. Bu işleri birlik içerisinde hareket ederek yapmak gerekir. Her ilçe kendi çapında bir şeyleri nasıl yapabilirim arayışı içerisinde. Bunun yerin birlik olarak İl Master Turizm planını ortaya çıkarıp ilçelerimizi nasıl entegre edebiliriz buna çalışmak lazım. Bölgemizde ki turizmi nasıl geliştirebiliriz üzerine neler koyabileceğimizi konuşmakta fayda var. Bu toplantının bölgemize hayırlar getirmesini diliyorum.” diye konuştu
Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-