blank
Berkay Doğan tarafından
26 Aralık, 2025 10:56 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

TÜİK 2025 Gelir Dağılımı Verileri: Karabük Görece Dengeli Bölgeler Arasında

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Gelir Dağılımı İstatistikleri’ni açıkladı. Verilere göre Türkiye genelinde gelir dağılımında sınırlı da olsa iyileşme yaşanırken, Karabük’ün de yer aldığı TR81 Bölgesi (Zonguldak, Karabük, Bartın) gelir eşitsizliğinin en düşük olduğu bölgeler arasında yer aldı.

Açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay yüzde 48,0 olurken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun payı yüzde 6,4 olarak gerçekleşti. Gelir dağılımı eşitsizliğini gösteren Gini katsayısı ise 0,410 olarak hesaplandı.

TR81 Bölgesi Dikkat Çekti

Gelir eşitsizliğinin göstergelerinden biri olan P80/P20 oranı Türkiye genelinde 7,5 olarak açıklanırken, Karabük’ün de içinde yer aldığı TR81 Bölgesi bu oranın en düşük olduğu bölgeler arasında yer aldı. TR81’de P80/P20 oranı 4,9 olarak gerçekleşti. Bu oran, bölgede yüksek gelirli kesim ile düşük gelirli kesim arasındaki farkın Türkiye ortalamasına göre daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Gelir Düzeyi Türkiye Ortalamasının Altında

Türkiye genelinde yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 332 bin 882 TL olurken, en yüksek gelir Ankara, İstanbul ve İzmir bölgelerinde görüldü. En düşük gelir ise Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerini kapsayan TRB2 Bölgesi’nde kaydedildi. TR81 Bölgesi’nin gelir düzeyi Türkiye ortalamasının altında kalsa da, gelir dağılımındaki görece denge dikkat çekti.

Maaş ve Ücret Geliri Öne Çıktı

TÜİK verilerine göre toplam gelirden en yüksek pay yüzde 49,7 ile maaş ve ücret gelirlerinden oluştu. Sosyal transfer gelirlerinin payı yüzde 18,2 olurken, emekli ve dul-yetim aylıkları bu kalemin büyük bölümünü oluşturdu.

Açıklanan veriler, Karabük’ün de yer aldığı Batı Karadeniz Bölgesi’nde gelir dağılımının Türkiye geneline kıyasla daha dengeli bir yapıya sahip olduğunu ortaya koydu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Ocak, 2026 00:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Rektör Kırışık’tan Kültür ve Turizm Bakanlığına iş birliği ziyareti

Karabük Üniversitesi(KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcıları Nadir Alpaslan ve Dr. Serdar Çam’ı ziyaret etti.
Görüşmede, kültürel mirasın korunması ve turizm alanında yürütülebilecek iş birliği başlıkları ele alındı.
Ziyarette, Karabük Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında ortak proje ve çalışma alanları değerlendirildi.
Kültürel mirasın tespiti ve korunmasına yönelik çalışmalar, turizm odaklı akademik araştırmalar, nitelikli insan kaynağının geliştirilmesine dönük projeler ve kamu politikalarına bilimsel katkı sağlayacak başlıklar gündeme geldi.
Rektör Kırışık, Karabük Üniversitesi Kamu Politikaları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KAPGEM) tarafından hazırlanan "Türkiye Maddi Kültür Envanteri Politika Raporu"nu Bakan Yardımcıları Alpaslan ve Çam’a sundu. Raporda, Türkiye’nin maddi kültür varlıklarının tespiti, kayıt altına alınması ve sürdürülebilir politikalarla korunmasına ilişkin değerlendirmelere yer verildi.
Kırışık, ayrıca üniversite bünyesinde yürütülen eğitim, araştırma ve uygulama faaliyetlerine ilişkin bilgi paylaşarak, bölgenin kültürel ve turistik potansiyelinin akademik çalışmalarla desteklenmesinin önemine dikkati çekti.
Bakan Yardımcıları Nadir Alpaslan ve Dr. Serdar Çam ise üniversite tarafından hazırlanan bilimsel raporların kültür politikalarına katkı sunduğunu belirterek, kamu-üniversite iş birliğinin güçlendirilmesinin sektörel gelişim açısından önemli olduğunu ifade etti.
Karabük Üniversitesi, kültürel mirasın korunması ve turizmin geliştirilmesine yönelik kurumlar arası iş birliğini artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin