Prof. Dr Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi tarafından, TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında hazırlanan “Yer Altından Yer Üstüne, Geçmişten Günümüze Zonguldak” adlı proje kapsamında öğrenciler Çaycuma ilçesinde manda sütünden imal edilen ürünleri yerinde gördü.
23-27 Eylül 2024 tarihleri arasında 30 öğrencinin ve alanında uzman eğitmenlerin katılımıyla Zonguldak il sınırları içerisinde gerçekleştirilen proje kapsamında Çaycuma’da etkinlikler yapıldı.
Öğrencilerin katılımıyla yapılan etkinliklerde ilk olarak Kaymakam Serkan Keçeli Kültür ve Sanat Merkezi içerisinde kalan eski cezaevi, Atatürk Spor Merkezi ve Filyos Antik Kent gezildi. Sonrasında öğrenciler ilçede faaliyet gösteren Aynur Abla Manda Yoğurdu işletmesinde işletme sahibi Aynur ve Şenol Çakar’ın bilgilendirilmesiyle coğrafi işaret olan manda sütünden yapılan yoğurt, ayran, tereyağ gibi ürünleri yerinde gördü.
Çaycuma İlçe Kaymakamı Adem Kaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Alagöz, Şube Müdürleri Muhammet Atlı ve Özkan Yıldırım’ında katıldığı etkinlikte Kaymakam Adem Kaya ve protokol öğrencilere manda yoğurdu ve ayran ikram edilerek günün anısına hatıra fotoğrafı çektirildi. Etkinlikler sonrasında Aynur Abla Manda Yoğurdu işletme sahibi Aynur Çakar’a ‘Katılım Belgesi’ takdim edildi.


TÜBİTAK projesi kapsamında Çaycuma’da öğrenciler manda yoğurdunu tattılar
Samsun’da silahlı saldırı düzenlenen iş yerinde kimyasal sızıntı
SAMSUN (İHA) – Samsun’da bir geri dönüşüm firmasına silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonrası iş yerinde kimyasal sızıntı meydana gelirken, kimyasal sızıntıdan hafif şekilde etkilenen 6 polis, kaldırıldıkları hastanede yapılan müdahalenin ardından taburcu edildi.
Tekkeköy ilçesi 19 Mayıs Sanayi Sitesi’nde bulunan bir geri dönüşüm tesisinde meydana gelen olayda, U.G.’nin, komşu iş yerinde faaliyet gösteren O.K.’ya ait geri dönüşüm tesisine silahla ateş ettiği iddia edildi. Açılan ateş sonucu iş yerinde bulunan solvent ve tiner dolu 1 tonluk 4 depo zarar görürken depoların delinmesi nedeniyle kimyasal maddelerin iş yeri içerisine sızması sonucu olay yerine çok sayıda ekip sevk edildi. 19 Mayıs Sanayi Sitesi’ne bağlanan tüm yollarda polis ekipleri önlem alarak, sanayiye giriş çıkışları kapattı.
İhbar üzerine bölgeye gelen polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Olayda kullanıldığı değerlendirilen tüfek ele geçirilirken, olayın ardından araçla bölgeden ayrılan U.G. ise Canik ilçesinde polis ekiplerince yakalandı. Öte yandan olayın mülk sahibi ile kiracı arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu meydana geldiği öne sürüldü.
Kimyasal sızıntının kontrol altına alınması amacıyla olay yerine sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, AFAD, ve sağlık ekiplerinin çalışmaları sürerken, kimyasal sızıntıdan hafif şekilde etkilenen 6 polis, kaldırıldıkları hastanede yapılan müdahalenin ardından taburcu edildi.
Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

