Reklam
Reklam
trendyol 1 lig corum fk 0 kocaelispor 2 9pfUg3ZG jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Eylül, 2024 04:15 tarihinde yayınlandı
0

Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 0 – Kocaelispor: 2

Trendyol 1. Lig’in 6. haftasında Çorum FK, sahasında karşılaştığı Kocaelispor’a 2-0 mağlup oldu.

Maçtan dakikalar

46. dakikada sağ kanattan Geraldo’nun ortasında penaltı noktasına yakın noktadan Thomas’ın kafa vuruşunda direk dibinde kaleci Gökhan topa iki hamlede sahip oldu.

78. dakikada Çorum FK savunmasının hatası sonrası gelişen Kocaelispor hücumunda ceza yayında topla buluşan Mesut Can Tunalı, uzak köşeye yaptığı vuruşla meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. 0-1

78. dakikada stadyumda aydınlatmaların bir kısmının sönmesi üzerine maça ara veridi.

90. dakikada Furkan Gedik topla hareketlendi ceza yayı üzerinde Ahmet Sağat ile duvar pasında topla sol çaprazdan ceza sahasına girdi. Bu oyuncunun yerden uzak köşeye sert vuruşunda meşin yuvarlak filelere gitti. 0-2

90+3. dakikada Avounou bariz gol şansından rakibini düşürdüğü için kırmızı kart görerek oyundan ihraç edildi.

Hakemler: Adnan Deniztepe Kayatepe, Nurettin Dinçer Demir, Sabri Öğe

Çorum FK: Hasan Hüseyin Akınay, Loick Landre, Zargo Toure, Ferhat Yazgan, Atakan Akkaynak (Ahmethan Köse dk. 86), Thomas Verheydt (Kabongo Kasongo dk. 86) Mehdi Boudjemaa (Daniel Avounou dk. 66) Kerem Kalafat, Geraldo (Amar Catic dk. 90+6), Erkan Kaş, Eren Karadağ (Burak Süleyman dk. 66)

Yedekler: Mahmut Eren Güler, Tunahan Ergül, Mehmet Tayfun Dingil, Kadir Seven, Atilla Turan

Teknik Direktör: Serkan Özbalta

Kocaelispor : Gökhan Değirmenci, Tarkan Serbest, Caner Osmanpaşa, Muharrem Cinan, Ahmet Oğuz (Onur Öztonga dk. 90+6), Josip Vukovic, Pedrinho, Barış Alıcı (Furkan Gedik dk. 74), Mijo Caktas (Yusuf Cihat Çelik dk. 60), Ryan Mendes, Ahmet Sağat

Yedekler: Harun Tekin, Giorgi Beridze, Yunus Emre Gedik, Mustafa Ege Bilim, Mehmet Yılmaz, Mesut Can Tunalı, Mustafa Kaan Sekmez

Teknik Direktör: Ertuğrul Sağlam

Goller: Mesut Can Tunalı (dk. 78), Furkan Gedik (dk. 90) (Kocaelispor)

Kırmızı kart: Daniel Avounou (Çorum FK)

Sarı kart: Ahmet Oğuz (Kocaelispor)

Bizi sosyal medyadan takip edin
diyalizde su israfina son verecek proje beundan surdurulebilir saglik hamlesi OxOERNcp
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2026 16:37 tarihinde yayınlandı
0 0

Diyalizde su israfına son verecek proje, BEUN’dan ’Sürdürülebilir Sağlık’ hamlesi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Dr. Yasin Öztürk, iklim krizine karşı sağlık sektörünün karbon ayak izini düşürmek ve hemodiyaliz ünitelerindeki su israfını önlemek amacıyla “Ters Osmoz (RO) Atık Suyu Geri Kazanım Projesi”ni hayata geçirdiklerini duyurdu.

1-7 Haziran Sıfır Atık Haftası ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında, BEUN ev sahipliğinde bu yıl ikinci kez 6 Haziran günü sağlık hizmetlerinin ekolojik boyutu sempozyumla ele alınacak.

Çevreci Yeşil Diyaliz Derneği yönetiminde de aktif rol alan Dr. Yasin Öztürk, iklim krizinin yalnızca çevresel değil, doğrudan bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti.

İnsanlığın doğaya saldığı karbon gazlarının oluşturduğu sera etkisi ve küresel ısınmanın bedelini ödediğini belirten Öztürk, sağlık alanında 1990’lı yıllardan itibaren başlayan ekolojik farkındalığa vurgu yaptı.

Öztürk, “Hastaları tedavi ederken kullandığımız enerji, su, tıbbi malzeme ve oluşturduğumuz atıklar nedeniyle sağlık sektörünün de önemli ölçüde karbon salınımına neden olduğu fark edildi. Bir yandan iklim krizinin neden olduğu hastalıklarla mücadele ederken, diğer yandan farkında olmadan iklim krizini artıran faaliyetlerin içinde yer alabiliyoruz. Bu doğrultuda dünyada ’Sürdürülebilir Sağlık Hizmetleri’ ve ’Yeşil Tedavi’ kavramları gelişmeye başladı” ifadelerini kullandı.

Hemodiyalizde atık su geri dönüştürülüyor

Ömür boyu süren diyaliz tedavilerinde su, enerji tüketimi ve karbon ayak izinin devasa boyutlara ulaştığını belirten Dr. Öztürk, klinik uygulamalarda çevre dostu ve kaynak etkin stratejileri acilen devreye almanın zorunlu olduğunu ifade etti.

Bu kapsamda atılan somut adımı paylaşan Öztürk, “Hemodiyaliz ünitelerinde ortaya çıkan yüksek miktardaki su israfını önlemek amacıyla ’Ters Osmoz (RO) Atık Suyu Geri Kazanım Projesi’ni devreye aldık. Sistemden çıkan deşarj suyunu ham su tanklarına entegre ederek geri dönüştürdüğümüz bu proje sayesinde, hem tonlarca su tasarrufu sağlıyor hem de merkezin karbon ayak izini doğrudan aşağı çekerek döngüsel sağlık hizmetine somut bir örnek sunuyoruz” dedi.

Üniversitenin yeşil kampüs başarısı

İklim kriziyle mücadelenin tüm toplumun ortak sorumluluğu olduğunu belirterek Eren Enerji çevre mühendisleri ve BEUN Genç TEMA Topluluğu’nu da sürece dahil ettiklerini belirten Öztürk, BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in çevre vizyonuna da değindi.

Öztürk, BEUN’nün UI GreenMetric dünya sıralamasında ilk 300’e girerek “Sıfır Atık” ve “Yeşil Kampüs” alanlarında Türkiye’nin en öncü üniversitelerinden biri olduğunu tescillediğini hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Artık sadece hastalarımızın sağlığını değil, onların yaşayacağı dünyanın sağlığını da düşünmek zorundayız. Sağlıklı insanlar için sağlıklı bir çevreye ihtiyacımız var. Hastalarımızı tedavi ederken gezegenimizi de korumayı öğrenmek zorundayız.”

Bizi sosyal medyadan takip edin