Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Eylül, 2023 12:36 tarihinde yayınlandı
0

Trendyol 1. Lig: Boluspor: 2 – Tuzlaspor: 1

Trendyol 1. Lig’in 6. haftasında Boluspor, alanında Tuzlaspor’u 2-1’lik skorla mağlup etti.

Maçtan dakikalar

3. dakikada ceza alanı dışında topla buluşan İdrissa Camara’nın sert şutunda kaleci Ferhat Kaplan topu uzaklaştırdı. Devam eden atakta sağ kanattan ceza alanı içerisine yapılan ortada baş vuruşunu yapan Camara topu dışarı gönderdi.

23. dakikada ceza alanı içerisinde topla giren Landel’in, sol ayağı ile kalecinin sağ köşesine yaptığı vuruşta meşin yuvarlak filelere gitti. 1-0

51. dakikada Samet Asatekin’in ceza alanının sağ çaprazından kaleye gönderdiği sert şut direğe takıldı.

60. dakikada köşe vuruşundan yapılan ortaya düzgün vuran Mayingila Nzuzi Mata, topu filelerle buluşturdu. 1-1

75. dakikada kaleci Ferhat Kaplan, Adel’in şutunu kale direğinin tabanından kornere çeldi. Korner atışında art direkte topla buluşan Michel Landel’in vuruşunda top ağlarla buluştu. 2-1

Hakemler: Feridun Daldaş, Yusuf Susuz, Onur Gülter, Ayberk Demirbaş

Boluspor: Çağlar Şahin Akbaba, Naby Oulare, Onur Ulaş, Hakan Bilgiç, Batuhan Çalışanlar, Oğuz Kağan Güçtekin (Abdoulaye Diarrassouba dk. 90), Safa Kınalı (Berk Yıldız dk. 90), Guy-Michel Landel, Adel Bettaieb (Şeref Özcan dk. 77), Idrissa Camara (Furkan Demir dk. 90), Joel Kayamba (Veaceslav Posmac dk. 84)

Yedekler: İsmail Çipe, Kerem Paykoç, Kubilay Sönmez, Arda Köksal, Bevic Moussiti-Oko

Teknik Yönetici: Yalçın Koşukavak

Tuzlaspor: Ferhat Kaplan, Bakhtiyar Hasanalizada, Selim Ay, Mehmet Taş, Muhammed Akarslan(Sekou Tidiany dk. 46), Hikmet Ciftci (Ahmethan Köse dk. 82), Samet Asatekin, Mayingila Nzuzi Mata (Sadık Baş dk. 82), Ahmet Müellif (Segun James Adeniyi dk. 46), William Togui (Abdoulaye Yahaya dk. 46), Davet Giritlioğlu

Yedekler: Hurşit Görkem Demiryürek, Gökhan Akkan, Halef Keklik, Mahamadou Ba, Mehmet Zahit Çınar

Teknik Yönetici: Eren Şafak

Goller: Michel Landel (dk. 23 ve dk. 75) (Boluspor), Mayingila Nzuzi Mata (dk. 60) (Tuzlaspor)

Sarı kartlar: Muhammed Akarslan, Mehmet Taş (Tuzlaspor), Onur Özcan (Boluspor)

Bizi sosyal medyadan takip edin
prof dr gurdal yilmaz hanta virusu yeni bir salgin degil K5v6eWSQ
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Haziran, 2026 16:37 tarihinde yayınlandı
0 0

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz: “Hanta virüsü yeni bir salgın değil”

Dünyada yeniden gündeme gelen hanta virüsü vakaları endişe oluştururken, uzmanlar hastalığın yeni bir salgın olmadığını ve uzun yıllardır görüldüğünü belirtiyor.

Özellikle bir gemide ortaya çıkan toplu vakaların dikkat çekmesiyle yeniden konuşulan hanta virüsünün farklı türlerinin bulunduğunu belirten uzmanlar, Türkiye’deki vakaların gemide görülen türle aynı olmadığını vurguluyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Gürdal Yılmaz, gemide görülen vakaların kısa sürede ortaya çıkması dikkat çekse de hanta virüsü dünyanın birçok bölgesinde uzun zamandır bilinen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu hatırlattı.

Türkiye’de daha çok böbrek tutulumuyla seyreden ve böbrek yetmezliğine neden olabilen formların görüldüğünü kaydeden Yılmaz, bu türlerin tedaviye yanıt verme ihtimalinin daha yüksek olduğunu gemide görülen vakaların ise daha çok akciğerleri etkileyerek solunum sıkıntısına yol açan ve ölüm oranı daha yüksek türler olduğunu belirtti.

Hanta virüsünün de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi viral bir enfeksiyon olduğunu kaydeden Yılmaz, özellikle İskandinav ülkeleri, Almanya, Kuzey Avrupa ve Amerika’da görülen tiplerin daha fazla öne çıktığını, Türkiye’de görülen formların ise Balkanlar ve Karadeniz bölgesinde rastlanan, daha hafif seyirli tipler olduğunu ifade etti.

“Hanta virüsü salgını aslında daha önceden bu yana görülen bir salgın”

Dünyada bildirilen hanta virüsü salgınının daha önceden bu yana görülen bir salgın olduğunu belirten Yılmaz, “Yani yeni bir salgın değil. Geminin içinde olmasıyla birlikte etkilenen kişiler bir anda ortaya çıktı. Ancak hanta virüsü her yerde görülebiliyor. Bizde de eskiden beri hanta virüsü vardı ve tanı koyuyorduk. Ancak bizde görülen hanta virüsü, o gemide görülen türle aynı değil. Bizde daha çok böbrek tutulumuyla seyreden, böbrek yetmezliğine yol açabilen ancak tedavi edilme ihtimali daha yüksek olan formlar görülüyor. Oradaki vakalar ise daha çok akciğeri tutup solunum sıkıntısıyla ilerleyen ve daha öldürücü tiplerdi. O da bir virüstür. KKKA nasıl bir virüsse, hanta virüs enfeksiyonları da viral bir enfeksiyondur. Dünyayı tehdit eden noktasında, İskandinav ülkelerinde, Almanya’da, Kuzey Avrupa’da ve Amerika’da görülebilen tipleri öne çıkıyor. Bizdeki form ise Balkanlar ve Karadeniz’de görülen, daha hafif seyreden formlardır” dedi.

“Viral enfeksiyonlar her zaman birer tehdit”

Viral enfeksiyonların her zaman bir tehdit olduğunu belirten Yılmaz, ancak büyük bir salgına neden olabilecek bir hastalık olmadığını kaydederek, “Viral enfeksiyonlar her zaman bir tehdittir. Ancak böyle büyük bir salgına neden olabilecek bir hastalık değildir. Ebola virüsü de var. Ebola, Afrika kökenli bir hastalıktır ve daha tehlikelidir. Çünkü yakalandığında yüzde 90’lara varan ölüm oranları vardır. Özellikle oralara seyahat eden kişiler açısından önem arz eder. Dünya artık küçük, herkes her yere gidebiliyor. Oradan kişiler buraya gelebilir” diye konuştu.

Enfeksiyon hastalıklarından korunmanın yolları

Enfeksiyon hastalıkları, virüsler ve bakterilerden korunmanın yolları ile ilgili olarak ise Yılmaz “Kalabalık yerlerde maske kullanımı ve el yıkama çok önemlidir. Toplu bir yere girerken ’bana bir şey bulaşır mı’ sorusunu kendimize sormamız bile önlem almak açısından yeterlidir. Bu virüsler ülkemize her an gelebilir. Örneğin Batı Nil ensefaliti daha önce ülkemizde yoktu, sonradan görülmeye başlandı. Özellikle Batı Anadolu ve Marmara bölgelerinde görülüyor. Batı Nil ensefaliti de bir virüstür ve artık ülkemizde de görülmeye başladı” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin