Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Trafik sigortalarında yeni tarifeler başlıyor

Gündem Yayın: 22.12.2018 14:12
Yazar:
Trafik sigortalarında yeni tarifeler başlıyor

Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasında 2019-2022 döneminde uygulanacak asgari teminat tutarları belirlendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığının, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu  Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte  Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girmek üzere  Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, motorlu araç işletenleri ve motorlu araçlarla ilgili  mesleki faaliyette bulunanlar için yeni yıldan itibaren geçerli olacak asgari  maddi sigorta teminatı araç başına 36 bin lira, kaza başına 72 bin lira olacak.
İnsan ve eşya taşımada kullanılan motorlu araçlar, römork, iş  makineleri, tarım araçları, özel amaçlı araçlar, motosiklet ve yük motosikletleri  için aynı dönemde sağlık giderleriyle sakatlanma ve ölüm teminatı kişi başına 360  bin lira olurken, kaza başına verilecek teminat tutarları 1 milyon 80 bin lira  ile 3 milyon 600 bin lira arasında değişecek.
YILIN İKİNCİ YARISINDA TEMİNAT TUTARLARI ARTACAK
Söz konusu teminat tutarları yılın ikinci yarısından itibaren artış  gösterecek. Motorlu araç işletenleri ve motorlu araçlarla ilgili mesleki  faaliyette bulunanlar için 1 Temmuz 2019’dan itibaren geçerli olacak asgari maddi  sigorta teminatı ise araç başına 39 bin lira, kaza başına 78 bin lira olacak.
Bu dönemden itibaren motorlu araç işletenleri için sağlık giderleriyle  sakatlanma ve ölüm teminatı kişi başına 390 bin lira olurken, kaza başına  verilecek teminat tutarları 1 milyon 170 bin lira ile 3 milyon 900 bin lira  arasında değişecek.
Motorlu araç işletenleri ve motorlu araçlarla ilgili mesleki  faaliyette bulunanlar için asgari maddi sigorta teminat tutarı, 2020’de araç  başına 41 bin lira, kaza başına 82 bin lira, 2021’de araç başına 43 bin lira,  kaza başına 86 bin lira ve 2022’de araç başına 45 bin lira, kaza başına 90 bin  lira olarak uygulanacak.
Sürücü dahil koltuk sayısı 10 ve üzeri olan araçlarda sağlık gideri,  sakatlanma ve ölüm teminatları için kaza başına asgari sigorta teminat tutarına  eklenecek teminat tutarları, 1 Ocak 2019’dan itibaren 1 milyon 800 bin lira ile 9  milyon 360 bin lira arasında değişecek. Yılın ikinci yarısından itibaren bu  tutarlar 1 milyon 950 bin lira ile 10 milyon 140 bin lira arasında olacak.
Söz konusu ek teminat tutarları 2020’de 2 milyon 50 bin lira ile 10  milyon 660 bin lira, 2021’de 2 milyon 150 bin lira ile 11 milyon 180 bin lira,  2022’de 2 milyon 250 bin lira ile 11 milyon 700 bin lira arasında değişecek.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Giresun’un Çanakçı ilçesinde asırlık imece geleneği yaşatılıyor

Kültür Sanat Yayın: 30.04.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Giresun’un Çanakçı ilçesinde asırlık imece geleneği yaşatılıyor

Giresun’un Çanakçı ilçesinde Kuşdili ile imeceye çağrılan köylüler, kemençe eşliğinde tarlalarını çapaladılar, ekinlerini ektiler. Çanakçı ilçesinin köylerinde hala yaşatılmaya devam eden imece geleneği ile işler kolaylaşırken, kemençenin de devreye girmesiyle adeta şenlik havasına dönüşüyor.

Karadeniz’de her yıl bahar aylarından başlayan ve imece usulü ile yapılan ekin ekme bu yılda köylülerin bir araya gelmesi ile şenlik havasında başladı. Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Düzköy köyü sakinleri Kuşdili ile konuşup anlaşıyorlar, kemençe ile çalışıp, imece usulü ile ekinlerini ekiyorlar. Yöresel kıyafetlerini giyip tarlaya gelen kadınlar hem çalışıyorlar hem de atalarından gördükleri imece usulünü yaşatıyorlar. Köy sakinlerinden Murat Yılmaz, asırlardır bu şekilde mısır ekme geleneğinin devam ettiğini ifade ederek bir gelenek olarak bu anları yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

Yılmaz, “Atalarımızdan gördüğümüz geleneğimiz bizim köyle beraber birkaç köyde yaşatılmaya devam ediyor. Çok önceden daha fazla imece sayısı, daha fazla arazi vardı ama daha sonra nüfusun artması nedeniyle araziler küçüldü. Bizde ne olursa olsun gelenekten kopmama açısından imece usulünü devam ettirmedeyiz. Biz bu şekilde mısır, ekiyoruz ardından mısırın otunu kazıyoruz. Burada sadece amaç yardımlaşarak işleri kolaylaştırmak. Tek başına birkaç günde bitirilecek işleri komşuların yardımıyla bir günde bitiriyoruz. Kemençenin de eşlik etmesiyle adeta horon oynar gibi bir ritim ve neşe içerisinde ekinlerimizi ekiyoruz” dedi.

Kuşdili ile imeceye çağrılıyor

İmeceye Kuşdili ile çağırdığını anlatan Gülizar Kır ise “Bizim bu köylerde hemen hemen herkes Kuşdilini bilir. Zaten hala köylerimizin her yerinde telefon çekmediği için Kuşdili önemli bir iletişim aracımız olmaya devam ediyor. Biz de Kuşdili ile imecemizi çağırdık. Gelenlerle de iki günde kazacağımız tarlayı bir günde kazmış olduk. Buralarda tarlada tüm haberleşmeyi de neredeyse Kuşdili ile yapan köylüler her gün bir başka tarlada bir araya gelip bahar döneminde ekin ekiyorlar” diye konuştu.