blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Ocak, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Trafik kazasında ağır yaralanmıştı, hayatını kaybetti

Kastamonu’da 2 ay evvel meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan vatandaş, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Kaza, Kasım ayında Kastamonu-Taşköprü karayolunda meydana gelmişti. Edinilen bilgiye nazaran, yolda meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan Muhammed Sürlü, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Yaklaşık iki aydır tedavisi süren Muhammed Sürlü, kötüleşerek hayatını kaybetti.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Ocak, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kenevir kabinlerinde melezleme yöntemiyle yeni kenevir çeşitleri elde etmeye çalışıyorlar

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından kurulan kenevir kabinlerinde, yerli kenevir çeşitlerinin lif oranını artırılması için yüksek lif oranına sahip yabancı çeşitler ile melezleme yapılarak yeni çeşitler elde edilmeye çalışıyor. OMÜ, ayrıyeten bu çalışma ile dünyadaki tüm kenevir genotiplerinin gen bankasını oluşturmayı amaçlıyor.

OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü yeni kenevir çeşitleri ortaya çıkarma, kenevirden katma kıymeti yüksek eserler elde etmek, bütün kenevir genotiplerinin gen bankasını oluşturmak emeliyle yıllardır çalışmalar yürütüyor. Enstitüsünün çabucak yanında kurulan serada kenevir yetiştirilerek akademik çalışmalar yürütülüyor. Sera içinde bulunan kenevir kabinlerinde yeni kenevir çeşitleri elde etmek için ağır bir çalışma yaptıkları söyleyen Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, “Bu kabinler kenevir genotiplerini melezleme kabinleridir. Kabinlerde çelik profille yapıldı ve etrafı polen geçirmeyecek örtülerle sarıldı. Biz burada melezleyeceğimiz genotipleri muhakkak bir sıra halinde içine ekmekteyiz. Orada toz alışverişi istediğimiz anne ve baba ortasında olur. Meydana gelen yavru istediğimiz genotip özelliklerle sağlanmış olur. Kabinler dışarıya polen veremezler. Dışarıdan da polen alamazlar. Kendi içerisinde bizim seçeceğimiz ebeveynler oluşacağı için ıslah çalışmalarında bu kabinleri kullanmaktayız. Buradaki 16 kabinde 16 farklı genotip melezlemesini burada yapabilmekteyiz. Yıl içerisinde bu kabinlerde birkaç kuşak yapmak suretiyle istek ettiğimiz 32 yahut daha yüksek kombinasyonda melezleme çalışması yapıyoruz. Bu kombinasyonlar daha sonra müşahede bahçelerine dönüştürülüyor. Tahminen onlarca, yüzlerce genotip elde ediyoruz. Bunların içerisinde gerek ölçüm gerekse de laboratuvar çalışmalarımız sonucunda yeni adaylarımız ortaya çıkıyor. Burada lif oranı, verimlilik, tohum randımanı üzere özellikler araştırılarak yeni çeşitlere yol çıkarmaktayız. Tıpkı vakitte ilaç aktif unsuru gayeli üretim çalışmalarımız evvel laboratuvar ortamında ve kabinlerde devam ediyor” dedi.

“Gen bankası oluşturmak istiyoruz”

“Bütün kenevir genotiplerinin gen bankasını oluşturmak istiyoruz” diyen Prof. Dr. Aytaç şunları söyledi:

“Bizim için kıymetli olan üniversitemiz bünyesinde dünyadaki bütün kenevir genotiplerinin gen bankasını oluşturmaktır. Gen bankasını geliştirme çalışmamız var. Burada asıl gayemiz genetik varyasyon oluşturmaktır. Bugün dünyada esmeri, sarısı, beyazı her türlü insan var. Kenevirinde her türlü genetiğini bulunduran genotipleri elde etmek istiyoruz. Kısa boyludan uzun boyluya, kollu olandan kolsuz olana , tohumu iri olandan küçük olana üzere mümkün olduğunca farklı varyasyonlar oluşturmak istiyoruz.”

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.