Reklam
Reklam
trafik kazasinda agir yaralanan genc kizin organlari 4 hastaya umut oldu f27KLsjD
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Ocak, 2025 00:45 tarihinde yayınlandı
0

Trafik kazasında ağır yaralanan genç kızın organları 4 hastaya umut oldu

Giresun’un Espiye ilçesinde 2 Ocak’ta meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan 21 yaşındaki Nergiz Abdioğlu’nun beyin mevti gerçekleşti. Ailesi, kızlarının organlarını bağışlama kararı alarak 4 hastaya hayat verdi.

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınan genç kızın, beyin vefatının gerçekleşmesinin akabinde Organ ve Doku Nakil Ünitesi gruplarının yaptığı görüşme sonucunda ailesi tarafından kalbi, iki böbreği, akciğeri ve karaciğeri bağışlandı. Samsun Bölge Uyum Merkezi ile irtibat kurularak başlatılan süreçler doğrultusunda, Abdioğlu’nun organları, başarılı bir operasyonun akabinde nakil bekleyen hastalara ulaştırıldı. Kalp ve akciğer Ankara’ya, böbrekler ve karaciğer ise Erzurum’a gönderildi.

İş görüşmesinden dönüyordu

Kazadan kısa bir müddet evvel iş görüşmesine gitmek üzere meskenden ayrıldığı öğrenilen Nergiz Abdioğlu’nun ailesi, yaşadıkları acıyı paylaşırken, organ bağışı kararı aldıklarını belirtti. Baba Menderes Abdioğlu, “Kızımızı kaybettik ancak en azından öbür aileler kaybetmesin. Birilerine umut olabilmek acımızı biraz olsun hafifletecektir. Kızıma da Allah rahmet eylesin. Bir yerlerde yaşar, birilerine hayat verir inşallah” dedi.

Türkiye’de 33 binden fazla hasta organ nakli bekliyor

Organ bağışını kabul eden aileye, bu onurlu davranışlarından ötürü teşekkür edilerek Türkiye genelinde organ bekleyen 33 bin 498 bireye dikkat çekildi. Yetkililer, organ bağışının hayat kurtaran tek tedavi yolu olduğunu vurgulayarak, bağış sürecine katkı sağlayan tüm sıhhat takımlarına teşekkürlerini iletti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
silvikultur egitim tatbikati yenicede tamamlandi Nlq2M26Z
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Silvikültür eğitim tatbikatı Yenice’de tamamlandı

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından tüm işletme müdürlüklerinde düzenlenen “Silvikültür Uygulamaları Eğitim Tatbikatları”, Yenice Orman İşletme Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen son programla tamamlandı.

Bölge Müdürü Halil Oflu başkanlığında, Bölge Müdür Yardımcısı Osman Araz koordinesinde gerçekleştirilen eğitimlerde; genç meşcere bakımları, sıklık ve aralama müdahaleleri, doğal gençleştirme teknikleri ile meşcere kuruluşlarının biyolojik gelişim süreçleri sahada uygulamalı olarak ele alındı.

Silvikültür Şube Müdürü Hüseyin Albayrak tarafından verilen uygulamalı eğitimlerde, yetişme ortamı analizinin silvikültürel müdahalelerdeki önemine dikkat çekildi. Eğitimlerde bonitet tespiti, bakı durumu, eğim, yükselti, toprak derinliği, taşlılık, diri örtü yapısı ve yağış rejimi gibi kriterlerin teknik karar alma süreçlerine etkisi anlatıldı.

Tatbikat kapsamında meşcere kapalılık durumuna göre bakım müdahaleleri, istikbal ağacı seçimi, fertler arası rekabetin azaltılması, kök ve gövde gelişiminin yönlendirilmesi ile kar, rüzgar ve biyotik zararlılara dayanıklı meşcere kuruluşu gibi konular uygulamalı örneklerle işlendi.

Orman İdaresi ve Planlama Şube Müdürü Handan Sertel tarafından verilen eğitimlerde ise amenajman planları doğrultusunda etanın meşcereden çıkarılması, genç meşcerelerde bakım programları, işletme sınıfı değişiklik süreçleri ve olağanüstü hâsılat etası raporlarının hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken teknik kriterler değerlendirildi.

Tatbikat sonunda konuşan Bölge Müdürü Halil Oflu, silvikültürün yalnızca ağaç yetiştirmek değil, geleceğin ormanını bugünden planlamak anlamına geldiğini belirterek, yapılan her bakım müdahalesinin ağacın gelişimi, karbon depolama kapasitesi ve ekosistem direnci üzerinde doğrudan etkili olduğunu ifade etti.

Eğitim tatbikatına Yenice Orman İşletme Müdürü Bahri Yücel, işletme müdür yardımcıları, işletme şefleri ve orman muhafaza memurları katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin