Trabzon’un iki mahallesinde heyelan tehlikesi - Karabük Haber Postası
Karabük
İmsak 05:30
Güneş 06:55
Öğle 13:04
İkindi 16:23
Akşam 19:02
Yatsı 20:22
İftara son --:--
trabzonun iki mahallesinde heyelan tehlikesi pDTTnkmr
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Kasım, 2024 12:15 tarihinde yayınlandı
0
0

Trabzon’un iki mahallesinde heyelan tehlikesi

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’un Ortahisar ilçesinde bulunan nüfusun yoğun olduğu Beşirli ve Akyazı mahallerinin heyelan sahaları nedeniyle tehlikeli olduğunu söyledi.

Trabzon’da bir dönem tütün tarlası olarak kullanılan arazilere yapılan yüksek katlı binalar tehlikeye de beraberinde getirdi. Yaklaşık 50 yıl önce Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmanın ardından heyelan sahası olması nedeniyle yapılaşmaya kapatılan Beşirli ve Akyazı mahalleri günümüzde en yoğun yapılaşmanın ve nüfusun olduğu mahalleler arasında yer aldı.

3 riskli fay ortasında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde uzmanlar özellikle dolgu ve heyelanlı alanlara yapılan yüksek katlı binalara karşı uyarılarda bulundu. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’un kuzeye bakan yamaçlarının çok faylı, kırıklı bloklar halinde ve heyelanlı bir saha olduğunu söyledi. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün 1970’li yıllarda Beşirli ve Akyazı mahallerinde metropol adı altında bir haritalama yaptığını kaydeden Bektaş, “Gelecekteki şehirleşmeye ışık tutabilmek için bu amaçlanmıştı. Orada heyelan sahaları tespit edildi. 50 yıl önce o heyelan sahalarında risk sıfırdı. Oralar tamamen tütün tarlasıydı. Ama bugün o heyelan sahalarında çok katlı binalar var. O heyelan sahalarının önünde artı olarak Akyazı, Beşirli gibi dolgu alanları oluşturduk. Şehir Hastanesi ve stat var. Bu iki stratejik yapı dolgu alanı üzerinde duruyor. Burada iki tehlikenin olduğunu bilmemiz gerekiyor. Orası Akyazı heyelan sahasının ön cephesinde yer alıyor. Kuzeyde olabilecek bir kitle hareketi doğrudan dolguyu etkileyecek. Beşirli’de de aynı sorun var. Bunlar için uydudan kitle hareketlerini incelememiz lazım. Bunun masrafı yok. Pahalı bir şey değil. Üniversitedeki harita bölümü bunu rahatlıkla yapabilir. Ancak ilk önce tehlikenin bilincine varmamız lazım. Biz bilimi kullanmazsak bu doğal olaylar afete dönüşmeye devam edecektir” dedi.

“Uydudan sürekli gözleyip olabilecek yer hareketlerini anında tespit etmemiz lazım”

Tehlikeye rağmen Beşirli ve Akyazı mahallelerindeki şehirleşmenin büyüdüğünü dile getiren Bektaş, “Doğal afetin olmasının en büyük nedeni bizleriz. Bilimi kullanmıyoruz. Bütün dünya kitle hareketlerini uydudan takip edebilir. Milimetre cinsinden hareketini takip ediyor. Beşirli ve Akyazı’daki yerleşim yerlerinden hala nüfus büyüyor. Şehirleşme artıyor. Bu insanların can ve mal güvenliği için oraların belediyece şehirleşme açısından ivedilikle uydudan sürekli olarak gözlemlenmesi lazım. Yerden yapılan jeolojik etütlerle bu tehlike bertaraf edilemez. Beşirli eskiden beri kayıyor. Daha önce Beşirli heyelan sahası olduğu için imara kapanmıştı. Ama daha sonra siyasi kararlarla Beşirli ve Akyazı’yı imara açtılar. Hatta bazı binalar kaydığı için yapılaşmayı durdurdular. Politik kararlar bilimin önüne geçerek her taraf yerleşime açıldı. Ancak Beşirli ve Akyazı heyelan sahası basamaklar halindedir. Bu basamaklar üzerinde yerleşim alanları, çok katlı binalar sürekli gelişiyor. Akçaabat ilçesindeki Yıldızlı mahallesinde de aynı şekilde tehlike var. Ama bu tehlikeleri uydudan sürekli gözleyip olabilecek yer hareketlerini anında tespit etmemiz lazım. Yer deformasyonu olduktan sonra binaya yansıyorsa çok geç kalmış oluyoruz. Binada deformasyon olduğu zaman bina zaten çökmüş demektir” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
15
Mart Pazar
1447 HİCRİ Ramazan 25
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
05:30
  Güneş
06:55
  Öğle
13:04
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:23
  Akşam
19:02
  Yatsı
20:22

Video Haberler

bayram kp kapak

Berberlerde Ramazan Bayramı yoğunluğu

ulasim

Karabük’te ulaşım zamlandı

kpgozlerpark

ÇİFT SIRA PARK SORUNUNA BELEDİYEDEN ÖNLEM

ilyaserbaykapak

600 YIL ÖNCE FOTOĞRAFIMIZI ÇEKMİŞ !

yasak kap kapaka

Sürücü dikkatini dağıtan cihazlara yasak geldi

kpchpkapak

CHP’den İthal Edilen İngiliz Rayına Tepki

kbukp kapak

KBÜ Orman Fakültesi’nden “Yeşil Vatan” vizyonuna akademik katkı

bayram kp kapak
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
15 Mart, 2026 15:05 tarihinde yayınlandı
0
0

Berberlerde Ramazan Bayramı yoğunluğu

Karabük’te Ramazan Bayramı öncesi berber ve kuaförlerde yoğunluk dikkat çekiyor.

Bayrama sayılı günler kala vatandaşlar, tıraş ve kişisel bakım ihtiyaçlarını karşılamak için berber ve kuaförlere akın ediyor.

Normalde hafta sonları Pazar günü kapalı olan berberler  bayram hazırlıkları nedeniyle Pazar günü de hizmet verdi.  Randevu sistemiyle hizmet veren işletmelerde vatandaşlar, yoğunluğu önlemek için önceden randevu almayı tercih ediyor.

Berberler, bayram öncesi yoğunluğun her yıl arttığını belirterek, vatandaşlara randevu alarak gitmelerini tavsiye ediyor. Özellikle öğle ve akşam saatlerinde yoğunluğun zirveye çıktığı ifade ediliyor.

Yoğunluk nedeniyle bazı berberler, ekstra personel çalıştırarak müşterilerin bekleme sürelerini azaltmaya çalışıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
15
Mart Pazar
1447 HİCRİ Ramazan 25
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
05:30
  Güneş
06:55
  Öğle
13:04
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:23
  Akşam
19:02
  Yatsı
20:22

Video Haberler

bayram kp kapak

Berberlerde Ramazan Bayramı yoğunluğu

ulasim

Karabük’te ulaşım zamlandı

kpgozlerpark

ÇİFT SIRA PARK SORUNUNA BELEDİYEDEN ÖNLEM

ilyaserbaykapak

600 YIL ÖNCE FOTOĞRAFIMIZI ÇEKMİŞ !

yasak kap kapaka

Sürücü dikkatini dağıtan cihazlara yasak geldi

kpchpkapak

CHP’den İthal Edilen İngiliz Rayına Tepki

kbukp kapak

KBÜ Orman Fakültesi’nden “Yeşil Vatan” vizyonuna akademik katkı