Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Kasım, 2024 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Trabzon’da çöp eylemi

Trabzon’un Araklı ilçesindeki katı atık tesisinde toplanan çöpler nedeniyle çıkan koku mahalle sakinleri tarafından protesto edildi. Çöp tesisinin bulunduğu bölgede toplanan mahalle sakinlerine destek olan AK Partili Araklı Belediye Başkanı Hüseyin Avni Coşkun Çebi de çöp konusuna sitem etti. Maskesiz durmanın imkansız olduğunu belirten Başkan Çebi, “Burada 1 saat kalan insanın kimyası bozulur. Bu kabul edilebilir bir koku değil” dedi.
Trabzon ve Rize İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (TRABRİKAB) öncülüğünde bir süre önce faaliyete başlayan ve EVRA Katı Atık Yönetimi Ticaret ve Limited Şirketi tarafından işletilen Trabzon’un Araklı ilçesinde Taşönü Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesisi’ne tepkiler sürüyor.

Araklı Belediye Başkanı Çebi de eyleme destek verdi
Çıkan kötü koku nedeniyle zor anlar yaşayan mahalle sakinleri ellerine aldıklarını pankartlarla tesisi protesto etti. AK Partili Araklı Belediye Başkanı Hüseyin Avni Coşkun Çebi’nin de destek verdiği protestoda mahalle sakinleri koku nedeniyle maske taktıklarını ve evlerinde pencere açamadıklarını söyledi.
Çöp eyleminde mahalle sakinlerinin yanında olan Belediye Başkanı Çebi, toplanan mahalle sakinlerinin sayısını az bulduğunu, bu şekilde ses duyurulmayacağını söyledi. Böyle bir koku ile yaşamaya mecbur bırakıldıklarından dolayı mahalle sakinlerinden özür dileyen Çebi, “Bir kere bunun adını eylem olarak koymak doğru değil. Bir talep olarak bir dert anlatma, bir hasbihal olarak koysak daha iyi olur. Şuan üzgünüm. Burada sıkıntı var. Burada olması gerekenden az insan var. Bu nedenle bu şekilde tepki koyulmaz. Bu şekilde ses duyurulmaz. Araklı’daki 52 bin nüfusun çığlığı duyulmalıydı. Taşönü halkından ve Araklı halkından özür diliyoruz. Böyle bir koku ile yaşamaya mecbur bıraktığımızdan dolayı özür diliyoruz. Geldiğimden beri bu konuyla dertlerden kişilerden bir tanesiyim. Bizimde yapacaklarımız bir yere kadar. Hiçbir yasal sonuç alınamamış. Belediye olarak yapılması gereken yasal şeylerin hepsi yapılmış. Kalan kısım bunu siyasi büyüklerimize iyi anlatmak. Ben isterim siyasi büyüklerimiz gelsinler bu kokuyu alsınlar. Burada maskesiz durmak imkansız. Burada 1 saat kalan insanın kimyası bozulur. Bu kabul edilebilir bir koku değil” şeklinde konuştu.

“24 saat burada yaşayan insanların halini düşünemiyorum”
“Bıçak kemiğe dayanmıştır” diyen Çebi, “Müteahhit firma ile bu sabah görüştüm. Yapılan çalışmaların olumlu gittiğini, 3 firmayla görüşüldüğünü kısa bir zaman istediklerini, özellikle bir firmanın anlaşma konusunda çok yakın olduğunu söylediler. O nedenle tekrar sesleniyoruz. Evra Yönetim Kurulu üyeleri bu konunun tahammül edilecek tarafı kalmamıştır. Bıçak kemiğe dayanmıştır. İnsanların kimyası bozulmuştur. İnsanlar sağlıklı düşünme kabiliyetini kaybetmiştir. Bu konu sabah akşam gündemimizden çıkmasın. 27 Kasım’da katı atık birliğinden ikinci bir toplantı var. İnşallah oradan müjdeli bir haber bekliyoruz. Ben buraya geleli 15 dakika oldu kimyam değişti. Sinir sistemin allak bullak olmaya başladı. 24 saat burada yaşayan insanların halini düşünemiyorum. Yetkililer gelsinler burada 2 gün yaşasınlar. Kimyalarının ne hale geldiklerini görecekler. Buradaki halkı daha iyi anlarlar. Bu ilk ses duyurma eylemimiz olacak. İnşallah bundan sonra siyasilerle daha sık görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Kokudan midemiz bulanıyor”
Mahalle sakinlerinden Semra Özbek ise, gidecek hiçbir yerlerinin olmadığını belirterek, “Manzaram çöp tesisi. Camlarımız açamıyorum. Gidecek hiçbir yerimiz yok. Bu çöp tesisini burada istemiyoruz. Burası yapılırken söylenen proje bu değildi. Yurtdışı ile emsal olacağını söylenmişti. Bu mu emsal proje. O kadar yatırım yapmışsalar ellerini ceplerine atsınlar bu tesise ne gerekiyorsa onu yapsınlar. Kapanmayacağının bizde farkındayız. Ne sinekten, ne böcekten durabiliyoruz. Kapımızın önünde oturmak mümkün değil. Çocuklarımızı dışarıya çıkartamıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yöre sakinlerinden Kamile Eroğlu, “Kokudan midemiz bulanıyor. Yazın pencerelerimizi açamıyoruz. Fındık toplarken mide bulantısı ile eve geliyoruz. Bir an önce çözüm istiyoruz. Bu eylemimiz sürecek” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Haziran, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

İklim değişikliği bin kat hızlandı: Kıyılar tehlikede, ekosistem alarm veriyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet İdare Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, iklim değişikliğinin tabiatın binlerce yıl boyunca yaşadığı doğal bir süreç olduğunu lakin günümüzdeki suratın insan tesiriyle tehlikeli boyutlara ulaştığını söyledi.
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, geçmiş periyotlarda Güneş’in tesiri, astronomik döngüler, volkanik faaliyetler ve tektonik hareketler üzere doğal nedenlerle iklimin 150 bin yılda ortalama 1 derece ısınıp soğuduğunu, lakin günümüzde tıpkı sıcaklık artışının yalnızca 150 yılda gerçekleştiğini kaydetti. Kadıoğlu, "İklim değişikliği her vakit olan bir şey birinci defa olmuyor. Güneş, astronomik hareketler, volkan patlamaları, tektonik hareketlerden ötürü iklim geçmiş yıllarda daima dünyada 150 bin yılda yaklaşık 1 derece ısınıp soğumuş. Sanayi ihtilali ile baktığımız vakit 150 yılda bir ısındığımızı görüyoruz. Bu tabi insan kaynaklı. Doğal iklim değişikliğine nazaran bin kat süratli. Temel tehlike burada. Olağanda dünyanın soğuyor olması gerekiyordu. Fakat insan devreye girdi o denli bir iklimi değiştirdi ki bin kat süratli ve ekolojik sistem buna ayak uyduramıyor. Kimi çeşitlerde yok oluşlar üzere sorunlar yaşıyoruz. İklim değişikliği olağanda sorun olmadığı halde bu kadar süratli olması sorun teşkil ediyor" dedi.

"Deniz düzeyi 2070’e kadar 1,5 metre yükselebilir"
Küresel ısınmanın tesirlerinin sadece buzulların erimesiyle sonlu olmadığını tabir eden Kadıoğlu, asıl tehlikenin deniz suyu sıcaklıklarının artmasıyla yaşandığını vurguladı. Kadıoğlu, "Buzların erimesinden daha çok deniz sularının ısınmasından ötürü sular genleşiyor ve yükseliyor. Dünyanın genelinde ortalama 2070 yılına kadar 60 cm civarında su düzeyinin yükselmesi bekleniyor. Karadeniz kıyılarında bu 1,5 metre üzere iddia ediliyor. Burun kuralı diye bir kural var. Su dikey istikamette bir ünite yükselirse yatayda 100 ünite alana tesir ediyor. 60 cm yükselse 60 metre kıyıların su altında kalacağını, erozyona tabi olacağını, yer altı sularının tuzlanacağını düşünmek gerekiyor. 1 metre ise 1 kilometreden fazla kıyılar su altında kalacak. 2 derece ısınırsa neler su altında kalacak, 4 derece ısınırsa neler su altında kalacak üzere kimi simülasyonlar var. Trabzon kıyılarında 2 ve 4 derecede su alacak kıyılar muhakkak. Buna nazaran kıyıları kullanmamız lazım. Kıyıları daha çok rekreasyon, park ve bahçeler formunda yapmamız gerekiyor. Uzun yıllar ayakta kalacak sanat yapıları üzere şeyleri yapmamak lazım. Zira onlar sürdürülebilir olmayacak" biçiminde konuştu.

"Karadeniz’de ağaç hududu daha üst kayıyor"
İklim değişikliğinin tesirlerinin yalnızca deniz düzeyinde değil, direkt tabiatta da gözlemlendiğini söz eden Kadıoğlu, bilhassa Karadeniz Bölgesi’nde orman hudutlarının yükseldiğine dikkat çekerek, "İklim değişikliğinin tabiatta da işaretleri var. Karadeniz’de, Trabzon’da yaylaya hakikat ağaçların ilerlediğini görüyoruz. Ağaç sonu daha üst kayıyor. Evvelden bir ağaç sonu vardı. Oradan üst ağaç olmazdı. Isınma ile bir arada ağaç sonu yaylaya gerçek ilerliyor. Ormanlarda böceklenme görüyoruz. Kaçkarlardaki buzullarda da erimeler oluyor. Olağanda buzullar eriyor kışın geri geliyordu şuan geri gelme çok az. Değişik bitki çeşitleri, böcekler ortaya çıkıyor. Bunların hepsi iklimlerle alakalı olaylar" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin