Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Tosya Hayvan Pazarı, Şap Hastalığı Nedeniyle Karantinaya Alındı

Kastamonu Yayın: 18.12.2015 08:30
Yazar:
Tosya Hayvan Pazarı, Şap Hastalığı Nedeniyle Karantinaya Alındı

KASTAMONU Tosya Hayvan Pazarı, şap hastalığı nedeniyle bir ay süreyle karantinaya alınarak, ilçeye hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı. Ayrıca Tosya’da, bu yıl içerisinde 52 büyükbaş hayvan çiçek hastalığından telef olurken, 48 büyükbaş hayvan da tüberküloz hastalığı nedeniyle itlaf edildi. Kastamonu’da başta Devrekani ilçesi olmak üzere birçok ilçede hayvan hastalıkları, hayvan besicilerini korkutmaya devam ediyor. Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde bir işletmede bir süre önce 40 büyükbaş hayvan, tüberküloz hastalığı nedeniyle itlaf edildi. Ayrıca Kastamonu’da geçtiğimiz aylarda 5 ilçe, çiçek hastalığı nedeniyle karantinaya alınırken, Devrekani çöplüğünden kaynaklandığı ileri sürülen ve büyükbaş hayvanlarda görülen sarılık hastalığından dolayı da Devrekani’de bazı işletmelerde büyükbaş hayvanların telef olduğu belirtildi. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Kastamonu’da bu sefer şap hastalığı salgını yaşandı. Bu kapsamda Tosya Hayvan Pazarı, şap hastalığı nedeniyle Tosya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün kararıyla bir ay süreyle karantinaya alınarak, ilçeye hayvan giriş ve çıkışları da yasaklandı.
TOSYA’DA 52 BÜYÜKBAŞ HAYVAN, ÇİÇEK HASTALIĞINDAN TELEF OLDU
Tosya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün verilerine göre, Tosya’da 2015 yılı içerisinde 52 büyükbaş hayvan çiçek hastalığından telef olurken, 48 büyükbaş hayvanın da tüberküloz hastalığı nedeniyle itlaf edildiği açıklandı.
“BESİCİLER HASTALIĞA KARŞI DİKKATLİ OLSUN”
Tosya’da özel veteriner olarak görev yapan Veteriner Hekim Mustafa Çadıroğlu, Tosya’da geçmiş aylarda büyükbaş hayvanlarda sıklıkla görülen şap hastalığı karşısında Tosya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün yapmış olduğu aşılama çalışmalarıyla hastalığın bir nebze önüne geçildiğini belirterek, “Büyükbaş hayvanlarda özellikle yaz aylarında görülen şap ve çiçek hastalığı, besicilerimizi olumsuz olarak etkilemektedir. Çiftçi ve besicilerin hayvanlarında görülen bu hastalık karşısında anında Tarım İlçe Müdürlüğü’ne haber ederek aşılama ve tedavi yönünde çalışma yapmaları gerekmektedir. 2015 yılında Tosya ilçesinde büyükbaş hayvanlarda görülen çiçek hastalığı yüzünden 52 hayvan telef olmuştur. Son olarak besicilerimizin hayvanlarda görülen bu hastalığa karşı daha duyarlı ve dikkatli olmaları gerekmektedir” dedi.
Veteriner Hekim Çadıroğlu, ayrıca Tosya’da bir besi damında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından büyükbaş hayvanlarda sığır tüberkülozu tespit edilmesi üzerine, 48 büyükbaş hayvanın itlaf edildiğini söyledi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Giresun’un köyünden 50 ülkeye meyveli soda ihraç ediyorlar

Ekonomi Yayın: 06.05.2024 00:24
İhlas Haber Ajansı
Giresun’un köyünden 50 ülkeye meyveli soda ihraç ediyorlar

Giresun’un 200 nüfuslu İnişdibi köyü meyve aromalı maden suyu üretimi ile dikkat çekerken, yöredeki fabrikada işlenen meyveli sodalar dünyanın 50 ülkesine ihraç ediliyor.

Giresun’un İnişdibi köyünde şifalı olarak bilinen kaynak suyun ekonomiye kazandırılmasıyla başlayan hikayeyi anlatan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Freşa Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, bugün 200 nüfuslu bir köyden 50 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi.

Gıda toptancılığı yaparken, markalarının doğuşunun bir sohbet ortamında başladığını anlatan Hasan Çakırmelikoğlu, “Bizim asıl işimiz gıda toptancılığı yapmaktı. 1997 yılında bir sohbet ortamında konuşurken yöremizde bir şifalı su olarak bilinen İnişdibi maden suyunu satın alma fikri ortaya çıktı. Yapılan incelemelerde mineral bakımında İnişdibi maden suyu dünyanın en kaliteli maden suları arasında olduğu tespit edildi. Biz de bu işe ilk olarak maden suyu olarak başladık. Daha sonra meyve aromalı maden suyuna geçiş yaptık. Tabi bunu pazarda kabul ettirmek hiç de kolay olmadı. Bir sektör çıkıyor ortaya ve kimse bilmiyor, gazoz desen gazoz değil, kola desen kola değil, herhangi bir konsepte ürünü yerleştiremiyorlar. Ancak, bugün meyve aromalı maden suyu olarak içecek sektöründe bir konsept oluştu. Hangi iş yapılırsa yapılsın gelişim olmadığı sürece yenilik sağlanamıyor. Ar-Ge çalışmalarımızla çeşitlerimizi artırmaya devam ediyoruz” dedi.

Bugün 200 haneli bir köyden yurt içinin yanı sıra 50 ülkeye ihracat yaptıklarını da anlatan Çakırmelikoğlu, “Firmamız yöre insanına istihdam imkanı sağlamasının yanı sıra hem yöre hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Bugün 200 haneli bir köyde üretim yapan firmamızın Bursa’da da bir kolu vardır. Grup olarak bünyemizde 300 kişiye istihdam sağlamaktadır. Önceliğimiz yöre insanımızı istihdam etmektir. Giresun’da 200 haneli bir köyde doğan ürünlerimiz yurt içinde pazar lideri olmamızın yanı sıra içerisinde Avrupa Birliği, Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkelerin yer aldığı 50’ye yakın ülkeye ihracat yapılmaktadır” diye konuştu.

Başarılı olmanın sırrını da açıklayan Çakırmelikoğlu, ”Her şeyden önce bu işin sırrı sadece kaliteli ürün üretmekten geçmiyor. Ürettiğin bu ürünleri talepler doğrultusunda iyi bir pazarlama ağıyla müşteriye ulaştırmak da gerekiyor. İstediğin kadar kaliteli ürün üret eğer bunun dağıtımında sorun yaşıyorsa başarılı olamazsın. Tabi bizim kaliteli ürün üretmemizin başında ise maden suyumuzun dünyanın en kaliteli maden suları arasında yer aldığını da belirtmek gerekiyor” dedi.