blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Ağustos, 2025 16:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Tokat’ta çeyiz asma geleneği yaşatılıyor

Tokat’ın Söngüt köyünde hafta sonu düğün planı yapan gelin adayı, yıllardır hazırladığı el emeği çeyizlerini köy geleneğine uygun halde sergiledi.
Merkeze bağlı Söngüt köyünde yaşayan ve hafta sonu Oğuzhan Yolcu ile dünya meskenine girecek olan Melike Önlü, yıllardır ihtimamla hazırladığı çeyizlerini sandığından çıkararak baba konutunun bir odasında sergiledi. Gelen konuklar, duvarlara ve masalara asılan el emeği eserleri tek tek inceleme fırsatı buldu. Damat tarafı ise köydeki geleneklere uygun biçimde, çeyiz odasının kapısına gelin tarafından asılan kurdeleye para takarak odaya girdi.

"Annem el emeğiyle hazırladı diye her gün bir adedini örtsün"
Hem oğlu hem de kızı için çeyiz geleneğini sürdürdüğünü belirten gelin annesi Esengül Önlü, "Oğlumu evlendirdim, ona da çeyiz asma geleneğini yaptım. Akabinde kızım için hazırlıklara başladım. Hiç kimseden almadım, hepsini kendi ellerimle hazırladım. Kızım internetten ne gördüyse örneklerini çıkarıp yaptım. Annem el emeği yaptı diye her gün bir adedini örtsün istedim" dedi.
Çeyiz odasını gezen yaşlılar ise kendi gençlik yıllarındaki düğün hazırlıklarını hatırlatarak, geçmişte çeyizlerin bir hafta boyunca asılı kaldığını lisana getirdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Kasım, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Samanlıkta işlenen cinayetle ilgili yargılama devam etti

Kastamonu’da samanlıkta balta ile öldürüldükten sonra çuvala koyup dereye atılan vatandaşın vefatıyla olayıyla ilgili sanıkların yargılanmasına devam edildi.
Olay, 17 Temmuz 2023 tarihinde Kastamonu’nun Merkez ilçesine bağlı Ahlat köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, meskenden ayrıldıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan 57 yaşındaki Satı Doğruoğlu’nun cenazesi, Kastamonu Vilayet Jandarma Komutanlığı grupları tarafından dere yatağında, çuval içerisinde bulundu. Takımlar, çuvalın izlerinin köyün yaklaşık 300 metre yakınındaki Behice Ç.’ye ilişkin konutun samanlığına kadar devam ettiğini tespit etti. Jandarma grupları, samanlıkta yaptıkları incelemede, 57 yaşındaki Satı Doğruoğlu’nun balta ile öldürüldükten sonra cesedinin çuvala koyulduğu ve sürüklenerek dereye atıldığını belirledi. Olayın akabinde gözaltına alınan Behice Ç. ile eşi Bayram Ç. ve oğlu Ümit Ç., isimli makamlarca tutuklandı.
Olayın akabinde şüpheliler hakkında "kasten öldürme" hatasından açılan dava, Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam etti. Duruşma salonunda tutuksuz yargılanan sanıklar Bayram Ç., Ümit Ç. ile maktulün yakınları ve taraf avukatları hazır bulundu. Bakırköy Ruh ve Hudut Hastalıkları Hastanesine sevk edilen tutuklu sanık Behice Ç. ise duruşmaya katılamadı.
Duruşmada savunma yapan Bayram Ç. ile oğlu Ümit Ç. hatasız olduklarını söyleyerek, beraatlarını talep etti.
Behice Ç.’nin avukatı Hasret Çiftçi ise, müvekkilin taciz edilmek istendiği sırada baltayla kendisini savunduğunu ve bu sebeple en üst düzeyde tahrik kararlarının uygulanması gerekğini belirterek, "Olay yasal müdafaadır, bu farklı, birde tahrik indirimi verilmesi zaruridir. Müvekkilim, 2,5 yıldır cezaevindedir. Yargılamanın uzamasından kendisinin de bir kusuru ya da kabahati yoktur. Şu etapta kanıtlar toplanmıştır, kanıt karartma durumu, kaçma kuşkusu yoktur. Kendisi konut kadınıdır. Tüm bu konular göz önüne alınarak müvekkilimin isimli denetim kuralıyla tahliye edilmesini talep ederiz" dedi.
Mahkeme heyeti, Behice Ç.’nin İstanbul İsimli Tıp 4. İhtisas Konseyinde cezai ehliyetinin olup olmadığına dair rapor alınmasını ve bu raporun dönüşünün beklenmesini kararlaştırarak, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin