Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
09 Kasım, 2023 00:12
blank
İhlas Haber A.

Tokat’ta 120 yıllık saat kulesinin tarihini değiştirecek iddia

A+ A-

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü Dr. Öğr. Emel Şenel Boy, Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yer alan Tokat Belediyesinden, İçişleri Bakanlığına gönderilen telgrafa dayanarak, Sultan Abdülhamit han tarafından inşa ettirilen Tokat Saat kulesinin bilindiği gibi 1902 yılında değil, 1900 yılında hizmete açıldığını ileri sürdü.
Tokat şehrinin simgeleri arasında bulunan Tokat Saat kulesinin birçok kaynakta 1902 yılında tamamlandığı belirtiliyor. Yapılan bir araştırma sonucunda tarihi saat kulesinin 1900 yılında tamamlandığı iddia edildi. Konu hakkında açıklamada bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü Dr. Öğr. Emel Şenel Boy, "O dönemin gazetesi olan Tercüman-ı Hakikat gazetesinde Tokat belediyesinden İçişleri bakanlığına gönderilen telgraf name suretidir başlıklı yazıda, Tokat Saat kulesi başta olmak üzere birçok yapının 1900 yılında tamamlandığı bilgisi bulunmamaktadır. Saat kulesinin üzerinde bulunan kitabe Hicri olarak 1317 yılı yazmaktadır. Bu da bize yapının 1900 yılında tamamlandığını göstermektedir" ifadelerini kullandı.
"Hrista usta kulenin yapımını 31 Ağustos 1900 yılında tamamlamıştır"
Tarihi saat kulesinin 1900 yılında tamamlandığını belirten Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü Dr.Öğr. Emel Şenel Boy, "Saat kuleleri, batılılaşma etkileri altında kalan Osmanlı bürokratlarının modernleşen kentlerin bir ihtiyacı olarak görülmektedir. Saat kulelerinin Osmanlı coğrafyasının tamamına yayılması 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. Yılına tekabül etmekte olup 2. Abdülhamid valilere gönderdiği yazılarla saat kulelerini istemiştir. Bunun üzerine valiler bulundukları şehirlerin meydanlarına saat kuleleri yaptırmışlardır. Tokat saat kulesine baktığımızda Behzat semtinde bulunuyor. Resmi kurumların bulunduğu bir meydan olarak günümüze kadar gelmiştir. İnşaatı için bütçesinin bir kısmı belediye tarafından, bir kısmı ise halktan toplanan paralar ile sağlanmış. Saat kulelerine baktığımız zaman taş malzemenin kullanılmış olduğunu görmekteyiz. Taş malzeme yapının sağlamlığını sağlamıştır ve estetik katmıştır. Tokat saat kulesi Çarşamba kazasından gelen hrista usta tarafından yapılmıştır. İlk yapıldığında 27 metre yükseklikte yapılmıştır, saat mekanizması Fransa’dan sipariş edilmiştir. Samsun limanına gelen mekanizma karayoluyla Tokat’a gelmiştir. Hem inşaat hem de mekanizma için toplamda yüz bin kuruş ödenmiştir. O dönem için büyük bir miktardır. Hrista usta kulenin yapımını 31 Ağustos 1900 yılında tamamlamıştır" dedi.
"Yapının 1900 yılında tamamlandığı bilgisi bulunmamaktadır"
Yapılan önceki araştırmalarda yazılan tarihin yapım tarihi olmadığını belirten Dr. Öğr. Emel Şenel Boy, "Aslında birçok kaynakta yapının 1902 veya 1903 yıllarında bitirildiği geçmektedir. O dönemin gazetesi olan Tercüman-ı Hakikat gazetesinde Tokat belediyesinden İçişleri bakanlığına gönderilen telgraf name suretidir başlıklı yazıda Tokat Saat kulesi başta olmak üzere birçok yapının 1900 yılında tamamlandığı bilgisi bulunmamaktadır. Saat kulesinin üzerinde bulunan kitabe Hicri olarak 1317 yılı yazmaktadır. Bu bize yapının 1900 yılında tamamlandığını göstermektedir. Ekim 1900 yılında hriste ustaya nişan verilmiştir bu da bize yapının 1900 yılında tamamlandığını göstermektedir, daha öncesinde yapılan çalışmalarda tarihlendirmenin yanlış yapıldığını düşünmekteyiz. Yapı 15 yıl sonra bir onarım geçirmiştir, yapının tadilat sebebi sesinin duyulmasından dolayı 27 metre yükseklikten 33 metreye çıkarıldığı anlaşılmaktadır. Yapı günümüze kadar korunmuştur. Saat 8 günde bir tekrar kurulmaktadır" şeklinde konuştu.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

01 Kasım, 2024 00:52
blank
İhlas Haber A.

Rektör Özölçer, Zonguldaklı Roman Dernek yöneticilerini makamında kabul etti

Rektör Özölçer, Zonguldaklı Roman Dernek yöneticilerini makamında kabul etti
A+ A-

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak Romanlar Valilik İl Koordinatörü Birol Koçaklı, Zonguldak Roman Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Satı Çakıcı, Çaydeğirmeni Romanlar Derneği Başkanı Sezgin Keskin ile Gökçebey Romanlar Temsilcisi İsmail Demir’i makamında kabul etti.
BEUN Rektörlük makamında gerçekleşen ziyarette, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Roman Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erdem Dirimeşe ile Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Namal da yer aldı. Ziyarette Üniversite ile Zonguldak’ta faaliyet gösteren roman dernekleri arasında yürütülebilecek akademik ve sosyal çalışmalar çerçevesindeki ikili iş birlikleri değerlendirildi. 2024-2025 Akademik Yılı içerisinde gerçekleştirilecek ortak projeler üzerine misafirleriyle bir süre sohbet eden BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, nazik ziyaretlerinden dolayı konuklarına teşekkür etti. Zonguldak Romanlar Valilik İl Koordinatörü ile dernek başkanları da BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e misafirperverliğinden dolayı teşekkürlerini sunarak yeni akademik dönemde kendilerine ve üniversite ailesine başarılar diledi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Roman Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erdem Dirimeşe ve Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Namal, 2024 Mart ayında BEUN’da geçekleştirilen “Romanları Anlamak Çalıştayı II” etkinliği kapsamında sunulan bilimsel yayınların değerlendirilmesi sonucu “II. Romanları Anlamak Çalıştay Raporu ve Sonuç Bildirgesi” adlı kitabı Rektör Özölçer’e takdim etti.
BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, çalıştay sonrası ortaya konulan eserin üniversite, Roman vatandaşlar, Zonguldak ve ülke açısından hayırlı uğurlu olmasını dileyerek eserin bilim camiasına kazandırılmasında emeği geçen herkesi tebrik etti. Roman kültürünün anlaşılması ve bu alandaki çalışmaların desteklenmesinin önemini Rektör Özölçer, “Bu tür çalıştaylar, toplumun farklı kesimleri arasında köprüler kurarak kültürel çeşitliliği anlamamıza vesile oluyor. Elde edilen sonuçların, Roman vatandaşlarımıza ve genel olarak tüm topluma katkı sağlamasını umuyorum” şeklinde belirtti.
Ziyaret karşılıklı iyi niyet temennileri ile günün anısına binaen hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Uygar Eczanesi
Uygar Eczanesi
Adres

Besbınevler 75. Yıl Mahallesi 31 Nolu Sokak No:4/B Karabük

Telefon

(370) 433-6969

İrem Eczanesi
İrem Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi Sevim Apt No:2/B Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-5560

Canan Aslan Eczanesi
Canan Aslan Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Sağlık Sokak, No:38/1-C Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-1226

Deniz Eczanesi
Deniz Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Bülent Ecevit Caddesi, No:6/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3689