Tıp öğrencileri önlüklerini giydi - Karabük Haber Postası
tip ogrencileri onluklerini giydi qdF9vCir jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Nisan, 2024 20:24 tarihinde yayınlandı
0
0

Tıp öğrencileri önlüklerini giydi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Tıp Fakültesi birinci sınıfta öğrenim gören 135 öğrenci, düzenlenen törenle beyaz önlüklerini giydi.

KBÜ Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonu’nda gerçekleşen törene; rektör yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ak, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara, KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Doğan ile akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Törende konuşan Rektör Yardımcısı Hasan Solmaz, hekimlik mesleğinin, iyi bir iletişim, mütevazılık ve empatiyle çok başarılı ve faydalı bir meslek olduğunu belirtti. Hekimlik mesleğinin zor bir meslek olduğunu ifade eden Solmaz, “Fedakarlık isteyen, bazen uzun nöbetler tutulması gereken, eğitimi zor bir meslek. Orada da empati kurduğumuz zaman, o gelen hastanın kendiniz, bir yakınınız, komşunuz, arkadaşınız olabileceğini göz önüne alarak davranmanız başarı şansınızı artıracaktır” dedi.

Hekimlik mesleğinin, usta çırak ilişkisi ile gelişen bir meslek olmasından ötürü öğrenmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Solmaz, “Okudukça, yeni gelişmeleri takip ettikçe inşallah çok iyi ve başarılı hekimler olacaksınız ve sizlerin bu iyi hekimler olmanız neticesinde de hem ülkemizdeki hem dünyadaki sağlık sistemi, insanların sağlıklı olması daha iyi olacak. Sizleri ve ailenizi tebrik ediyorum ve eğitim hayatınızda da başarılar diliyorum” diye konuştu.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ak da “Bugün burada sizlere önlüklerinizi beyaz olarak teslim ediyoruz. Siz ve önlüğünüz hayat boyunca hep beyaz kalsın. Kirletilmesine müsaade etmeyin. Sorumluluğunuzu hiç unutmayın. Sizler insan canı ile uğraşacaksınız. Bu uğurda yapacağınız fedakarlıklar için hiçbir zaman yakınmayın. Hastalarınız sizlerle en gizlilerini paylaşacak, konuşacaklar. Size duyulan güveni, namusunuz bilin. Unutmayın, tıp eğitimi bir yönüyle usta çırak ilişkisidir” dedi.

KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Doğan ise önlük giyen öğrenciler için bugünden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacağını, çünkü bugün hekimlik mesleğinin simgesi olan beyaz önlükleri giydiklerini belirtti. Doğan, “Giydiğiniz bu önlük 2 sadece iki metrelik beyaz bir kumaş değildir, bu önlüğün anlamını çok iyi bilmek lazım. Önlüğün renginin beyaz olması hem fiziksel hem de vicdani temizliği temsil eder. Beyaz önlük saflıktır, temizliktir, güçtür, kudrettir, sorumluluktur, vebaldir. Üzerindeki lekeler, kanlar, kırışıklıklar ise çalışkanlıktır, gururdur, kutsallığın nişanesidir. En kutsal anlamı ise hastaların duası, yakınlarının minnettarlığıdır. Beyaz önlüğün bize yüklediği sorumluluklar vardır. İnsanlarla iyi iletişim kurmak, onların güvenini kazanmak, dertlerine çare olabilmek, insani ve vicdani davranmak, görevlerimizi yerine getirmek, mesleğimizin gerektirdiği bilgi ve beceriyi kazanarak profesyonelleşmektir” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Tıp Fakültesi öğrencileri, Solmaz ve Karaş, İsmail Ak, İsmail Kara, Doğan ve akademisyenlerin ellerinden beyaz önlüklerini giydi. Free Mover programı ile Karabük Üniversitesine gelerek 15 günlük eğitim alan Özbekistan Alfraganus Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri de hekimliğe ilk adımı atmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
prof dr hatice kumcagizdan sosyal medya uyarisi sosyal medya bicak gibidir wk7lVYQt
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Nisan, 2026 04:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Prof. Dr. Hatice Kumcağız’dan sosyal medya uyarısı: “Sosyal medya bıçak gibidir”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hatice Kumcağız, sosyal medyanın evliliğe etkisi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Hatice Kumcağız, sosyal medyanın çiftler arasında kıskançlık oluşturduğunu, bu nedenle evliliklerin zedelendiğini vurguladı. Kumcağız, boşanmalarda sosyal medyanın da bir nebze etkisi olduğunu ancak sosyal medyanın çiftler arasında iletişim sağladığını da söyledi.

“Evliliklerin yıpranmasına neden oluyor”

Sosyal medyadaki pırıltılı yaşamın çiftlerin evliliklerinin yıpranmasına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Hatice Kumcağız, “Araştırmalar, Türkiye’de bireylerin 3 ila 5 saatini sosyal medyada geçirdiklerini göstermektedir. Bu durumda çiftler aynı evde, aynı odada, aynı koltukta oturdukları halde uzun süre birlikte olmalarına rağmen fiziksel olarak birlikte, ancak ruhsal olarak birlikte değillerdir. Bu da ilişkilerin zamanla kopmasına vesile olmaktadır. Evlilik birliğinin zedelenmesine, evlilikteki eşlerin birbirlerinden uzaklaşmasına neden oluyor. Sosyal medyadaki o pırıltılı yaşamı zamanla kendi evlilikleriyle kıyaslamaktalar ve gerçekte kendi evliliklerinde böyle bir durum olmadığını gördüklerinde bu, zamanla ilişkilerin yıpranmasına neden olmaktadır” diye konuştu.

“Sosyal medya kıskançlık duygusu oluşturuyor”

Sosyal medyanın eşlerin birbirini kıyaslamasına neden olduğunu vurgulayan Kumcağız, “Eşler arasında sosyal medyada paylaşılan içerikler zamanla kıskançlık duygularının yaşanmasına neden oluyor. Burada başkalarından gelen beğeniler, hikayelerde bırakılan notlar, başkalarının yorumları vesaire, eşlerin birbirine karşı olumsuz düşünceler içerisinde olmalarına yol açıyor. Çünkü eşlerin birbirleriyle kıyaslama yapmaları, ister istemez zamanla evlilik birliğinin çatırdamasına ve sonlanmasına doğru giden bir sürece çiftleri götürebilir” ifadelerini kullandı.

“Sosyal medyanın evlilikleri bitirme noktasında etkileri var”

Prof. Dr. Hatice Kumcağız, “TÜİK verilerine göre 2025 yılında boşanma oranı binde 2,26 oranında artış gösterdi. Bu, son 25 yıl değerlendirildiğinde yüksek bir oran olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu boşanmalarda tabii ki sosyal medyanın doğrudan etkisi yoktur ancak dolaylı olarak sosyal medyanın evlilikleri bitirme noktasında etkileri vardır” dedi.

“Sosyal medyanın iyi yanları da var”

Sosyal medyanın olumlu yanlarına da vurgu yapan Hatice Kumcağız, “Sosyal medya hep kötü ve olumsuz bir şey olarak ifade edilmemelidir, böyle bir algı oluşmasını istemem. Örneğin uzun süre birbirinden ayrı kalan ya da farklı şehirlerde çalışan çiftler, birbirlerine gönderdikleri mesajlar ve videolarla ‘seni düşünüyorum, seni önemsiyorum, seni seviyorum’ mesajını iletmektedirler. Bu da çiftler arasındaki iletişime önemli katkı sunmaktadır.” diye ifade etti.

“Sosyal medya bir bıçak gibidir”

Sosyal medyanın dikkatli kullanılması gerektiğini söyleyen Kumcağız, “Burada en temel kural, dijital dünya ile gerçek dünya arasında bir sınır çizmektir. Bunun için belirli zamanlarda sosyal medya detoksu yapılabilir. Aile üyelerinin bir arada olduğu zamanlarda, özellikle akşam yemeklerinde ve yatak odalarında sosyal medya kullanılmamalıdır. Kısacası şunu söylemek isterim: Sosyal medya bir bıçak gibidir; onunla bir ekmek de kesebilirsiniz, elinizi de kesebilirsiniz.” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin