Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Aralık, 2024 20:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Tıp dünyasında tek vaka: 15 yaşındaki kız çocuğunun hiçbir neden yokken eklemleri yerinden çıkıyor

Samsun’da yaşayan 15 yaşındaki bir kız çocuğu, dünyada sadece kendisinde görülen nadir bir hastalık nedeniyle "tıpta bir ilk" oldu. Hastanın doktoru Prof. Dr. İlker İlhanlı, bu durumun "dünyada tek vaka" olarak kayda geçmesi için çalışma başlattı.
Köprücük kemiğinin göğüs kemiğine bağlandığı eklemin ve köprücük kemiği ile kürek kemiğinin birbirine birleştiren eklemin hiçbir neden yokken sürekli çıkması nedeniyle hastaneleri dolaşan kız çocuğu şifayı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde buldu.
Atakum ilçesinde ikamet eden lise öğrencisi 15 yaşındaki Asel Sena Tengiz, tıpta nadir görülen bir hastalığa yakalandı. ’Spontan bilateral sternoklavikular eklem dislokasyonu’ yaşayan Asel’in 1 yıl önce hiçbir neden yokken köprücük kemiğinin göğüs kemiğine bağlandığı eklemde ve köprücük kemiği ile kürek kemiğinin birbirine birleştiren ekleminde çıkık meydana geldi. Hastalığından dolayı hastaneleri dolaşan Asel Sena Tengiz, problemine çare bulamadı. Sosyal hayatında sürekli eklemlerinin çıkmasından dolayı yaşam kalitesi düşen Asel, akabinde OMÜ Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne giderek fizik tedaviye başladı.
"Dünyada tek vaka"
Asel Sena Tengiz’in tedavisiyle ilgilenen OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. İlker İlhanlı, hastanın, köprücük kemiği ile kürek kemiğinin birbirine birleştiren eklemde kendiliğinden çıkık meydana gelen dünyada tek vaka olduğunu açıkladı. Prof. Dr. İlhanlı, "Hastamız çok nadir görülen bir vakadır. Dünya üzerinde 1979 yılından bu yana 60 tane rapor edilmiş bir hastalığa sahiptir. ’Köprücük kemiğinin göğüs kemiğine bağlandığı eklemin iki taraflı olarak kendiliğinden çıkığı’ durumu söz konusudur. Bu 1979 yılından bugüne kadar 60 vaka aslında ‘tek taraflı veya iki taraflı’ olanları içeriyor. Kızımızın farkı şu: İki taraflı olarak çıkığının olmasıdır. O tarihten bu yana rapor edilen vaka sayısı ise sadece 10’dur. Ekstradan bir durumumuz daha var. O da özellikli hale getiriyor. Bu nedenle de dünyada tek vaka haline geliyor. Ayrıca köprücük kemiği ile kürek kemiğinin birbirine birleştiren eklemde de yine kendiliğinden çıkık meydana gelmiş olan dünyada tek vakadır. Kişiye özel tedavi ve rehabilitasyon uygulaması gerçekleştirdik. Neticesinde de tamamen başarılı sonuçlarla karşı karşıyayız. Artık herhangi bir çıkık hadisesi meydana gelmiyor. Duruşu oldukça düzelmiş vaziyettedir. Eklemle alakalı sıkıntılarını toparlamış durumdayız. Dünyada tek olması sebebiyle vaka takdiminde bulunacağız. İlgi çekecektir. Böyle bir vakayla karşılaşacak birçok hekim açısında yol gösterici olacağına inanıyoruz” dedi.
"Durduk yere ve sebepsiz bir şekilde oldu”
Yaşadığı zorlukları anlatan Asel Sena Tengiz, "Bu durumu, bir sene önce kolumu kaldırdığımda fark ettim. O zaman durduk yere ve sebepsiz bir şekilde oldu. Aslında sebepsiz olması sıkıntıydı. Çok fazla hastaneye, doktora başvurduk. Genel olarak önerdikleri şey, cerrahiydi. Yaptığımız araştırmada, cerrahi operasyonun bizim için ileride bazı sıkıntılar oluşturabileceğini öğrendik. Son olarak İlker hocama başvurduk. Bir yıldır uygulanan fizik tedavi sonuç verdi. Dünyada tek vaka olmamdan dolayı akademik araştırmalar yapıldı. Yapılan her şey deneyseldi fakat ona rağmen yine de büyük bir gelişme sağlandı” diye konuştu.
"Çok güzel ilerlemeler kaydettik"
Merkezde fizyoterapist olan Elif Ulukan, "Tamamen Asel’e özgü bir tedavi programı uyguladık. Solunum egzersizlerini tedavi programına ekledik. Bantlama tedavisi uyguladık. Asel dünyada iki tarafı da hiçbir neden göstermeksizin çıkan tek vakadır. Çok güzel ilerlemeler kaydettik” şeklinde konuştu.
Tedavilerine devam eden Asel, her geçen gün daha iyiye gidiyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Haziran, 2025 04:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Gümüşhane’de KKKA hastalığı nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisiyle tedavi altına alınan bir kişi hayatını kaybetti.
Kelkit ilçesinde yaşayan 68 yaşındaki Mehmet D., bulantı ve kusma şikayetleriyle Gümüşhane Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Hastaneye yatışının ikinci gününde, oğlu tarafından bedeninde fark edilen kene sonrası yapılan tetkiklerde Mehmet D.’ye KKKA teşhisi konuldu. Yaşlı adam daha sonra buradan Erzurum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. 10 gün boyunca hayat gayreti veren yaşlı adam geçen pazar günü hayatını kaybetti.
Yaşlı adamın cenazesi memleketi Üst Alıçlı köyünde toprağa verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin