Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ağustos, 2023 16:36 tarihinde yayınlandı
0

Tescilli ’yassı semaver’ revaçta

Samsun’un Vezirköprü ilçesine has olan ve klâsik tekniklerle üretilen ’yassı semaver’ ilgi görüyor. Dizaynından ötürü suyu çabuk kaynayan semaveri kullananlar, çayının tadının bir diğer olduğunu söyledi.

200 yıldır el emeği ile üretilen coğrafik işaret tescilli ’yassı semaver’, 32 modülden oluşuyor. Semaver dizaynıyla suyun daha çabuk kaynamasına sebep oluyor. Yurt içi ve yurt dışından talep gören yassı semaver, Vezirköprü’de ustalar tarafından üretiliyor. Yassı semaver satıcısı Ahmet Erkaplan, “Vezirköprü’de bunu yapabilen üç tane usta kaldı. 32 kesimden oluşuyor. Hepsi el imali olarak sacdan ve tenekeden yapılıyor. Bunun erken kaynamasının sebebi dar olmasından kaynaklanıyor. Ateşliği yakın olunca mecburen çayı erken kaynatıp güzelce demliyor. Tadı daha bir değişik oluyor. Üstüne bir de porselenden demlik koyarsan daha âlâ oluyor. Vezirköprü semaverini Türkiye Cumhuriyeti’nin öbür bir yerinde bulamazsınız” dedi.

Satıcı Hasan Ünlü ise, “Yassı semaver ismiyle bilinir. Kalaylı tenekeden yapılmaktadır. 32 kesimi vardır. Çayı lezzetli olur. Özellikleri Türkiye’nin öbür yerinde

yapılmaz. Tescillidir ve elle üretilmektedir. Haftada toplam 10-15 adet semaver yapılmaktadır. Vezirköprü vatandaşı bunu erken kaynadığından ötürü tercih ediyor. Fiyatı 300 ile 400 lira ortasında değişmektedir. İlçemize gelen herkes bu semaveri yıllardır tercih ediyor” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
8f871a35 e9ee 48be a696 5fb958d1a9d0
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
25 Mayıs, 2026 15:10 tarihinde yayınlandı
Yapay Zeka
Yazıyı sesli dinle
0

Cevdet Akay Neden Sessiz?

Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki (CHP)  mutlak butlan kararının ardından, Karabük İl Başkanı Vedat Yaşar, Merkez İlçe Başkanı Ali Yavuz ve Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse Özgür Özel’den yana  net bir tavır sergilerken, Karabük Milletvekili Cevdet Akay’ın konuya ilişkin henüz açıklama yapmamış olması partililer arasında eleştiri konusu oluyor.

Genellikle hem ülke gündemi hem de Karabük’ün sorunlarına dair açıklamalarıyla bilinen Akay’ın bu konudaki sessizliği, parti içinde sorgulanıyor. Akay’dan bir an önce tavrını netleştirmesi yönünde beklenti olduğu belirtiliyor.

Parti kulislerinde, Akay’ın henüz pozisyonunu netleştirmemiş olmasının farklı nedenlere dayanabileceği konuşuluyor. Siyasi süreçlerde zaman zaman temkinli duruşun tercih edildiği, özellikle parti içi dengelerin hızlı değiştiği dönemlerde bazı isimlerin açıklamalarını geciktirebildiği ifade ediliyor. Akay’ın ilerleyen günlerde nasıl bir tutum sergileyeceği ise merakla takip ediliyor.

Öte yandan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin ismi de kulislerde öne çıkıyor. Uzun süredir olası milletvekilliği adaylığıyla ilgili değerlendirmeler yaptığı bilinen Köse’nin, Özgür Özel’in Karabük’teki mitinginde kendisine yönelik övgü dolu ifadeler alması, siyasi geleceğine dair yorumları artırmıştı. CHP’de yaşanan gelişmelerin ise Köse’nin olası planlarını yeniden gözden geçirmesine neden olabileceği belirtiliyor.

CHP’de  önümüzdeki dönemde nasıl bir tablo oluşacağı, teşkilatlarda  dengelerin nasıl şekilleneceği ve olası yeni saflaşmaların ortaya çıkıp çıkmayacağı ise siyasi çevreler tarafından yakından izleniyor.(Nurettin Acar)

 

Bizi sosyal medyadan takip edin