Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Kasım, 2023 12:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Tek tek elleriyle oyuyorlar, 750 yıllık kültürü yaşatıyorlar

Tokat’ta El Sanatları Merkezinde eğitim alan kadınlar, 750 yıllık tarihi olan Tokat yazmalarının desenlerinin yer aldığı kalıpları tek tek elleriyle oyarak hazırlıyor.
Tokat’ta bulunan El Sanatları Merkezinde kadınlar 750 yıllık geleneği yaşatmaya devam ediyor. Tokatlı kadınlar, asırlık motifleri makine kullanmadan, el işçiliği ile ıhlamur ağaçlarından elde edilen kalıplara işliyor. Ihlamur ağacının zımparalanarak başlatılan işlem üzerine işlenen motifin özel bıçaklar yardımıyla oyulmasıyla son buluyor. Oyma işleminin ardından yazma, yastık kılıfı, yorgan ve kıyafetler üzerine baskı yapılıyor. Kadınların tek tek elleriyle yaptığı ürünler yurt içinden ve yurt dışından yoğun ilgi görüyor.

750 yıllık kültürü yaşatıyorlar
750 yıllık geleneği yaşattıklarını belirten Bilge Çelikdemir, "Tahta baskı unutulmaya yüz tutmuş bir sanattır, 750 yıllık bir geçmişi vardır. Bizler bu sanatı yaşatmak ve gelecek nesille aktarmak için burada emek veriyoruz. Bizim tahta baskıda göz bebeğimiz ıhlamur ağacıdır. Biz kalıplarımızı ıhlamur ağacından elde ederiz. Bunların aşamaları var, ıhlamur ağaçlarına zımpara yaparız, geleneksel motifleri karbon kağıt yardımıyla ağaca geçiririz. Ardından da ellerimizle özel bıçaklarımızı kullanarak tek tek işleriz. Bu işlemlerin makinesi çıktı ancak bizim buradaki amacımız geçmişi yaşatmak. Bizler el baskısı üzerine çalışıyoruz. Bir yazma burada 6 kişinin elinden geçiyor. Bu desenler zamanla her yerde olmaya başladı. Buraya meslek edinmek için gelen kursiyerlerimiz var. Hatta ruhuna iyi geldiği için gelen öğrencilerimiz de oldu. Evliya Çelebi Seyahatname’sinde Tokat için ’elvan diyarı’ diye bahseder. Elvan da geçmişin bir dalıdır" şeklinde konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mart, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te uyuşturucu operasyonunda 1 tutuklama

Karabük’te düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan kuşkulu, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Karabük İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat, Narkotik Kabahatlerle Gayret ve Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Ofis Amirliği grupları uyuşturucu tacirlerine göz açtırmıyor. Vilayet merkezinde düzenlenen operasyonda S.Y. isimli şahıs gözaltına alındı. Şüphelinin ikameti, iş yeri ve aracında yapılan aramalarda daralı yükü 0.50 gram bonzai, net yükü 21.13 gram peçeteye emdirilmiş vaziyette 5 modül bonzai, birer adet cam aparat, rulo peçete, şişe saf su, ruhsatsız tabanca, pompalı tüfek, muşta, 3’er adet aseton, tabanca fişeği ve 10 adet kartuş ele geçirildi. Gözaltına kuşkulu, süreçlerinin akabinde sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.