Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Kasım, 2023 12:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Tek tek elleriyle oyuyorlar 750 yıllık kültürü yaşatıyorlar

Tokat’ta El Sanatları Merkezi’nde eğitim alan kadınlar, 750 yıllık tarihi olan Tokat yazmalarının desenlerinin yer aldığı kalıpları tek tek elleriyle oyarak hazırlıyor.
Tokat’ta bulunan El Sanatları Merkezi’nde kadınlar 750 yıllık geleneği yaşatmaya devam ediyor. Tokatlı kadınlar, asırlık motifleri makine kullanmadan, el işçiliği ile ıhlamur ağaçlarından elde edilen kalıplara işliyor. Ihlamur ağacının zımparalanarak başlatılan işlem üzerine işlenen motifin özel bıçaklar yardımıyla oyulmasıyla son buluyor. Oyma işleminin ardından yazma, yastık kılıfı, yorgan ve kıyafetler üzerine baskı yapılıyor. Kadınların tek tek elleriyle yaptığı ürünler yurt içinden ve yurt dışından yoğun ilgi görüyor.
750 yıllık kültürü yaşatıyorlar
750 yıllık geleneği yaşattıklarını belirten Bilge Çelikdemir, "Tahta baskı unutulmaya yüz tutmuş bir sanattır, 750 yıllık bir geçmişi vardır. Bizler bu sanatı yaşatmak ve gelecek nesille aktarmak için burada emek veriyoruz. Bizim tahta baskıda göz bebeğimiz ıhlamur ağacıdır. Biz kalıplarımızı ıhlamur ağacından elde ederiz. Bunların aşamaları var, ıhlamur ağaçlarına zımpara yaparız, geleneksel motifleri karbon kağıt yardımıyla ağaca geçiririz. Ardından da ellerimizle özel bıçaklarımızı kullanarak tek tek işleriz. Bu işlemlerin makinası çıktı ancak bizim burada ki amacımız geçmişi yaşatmak. Bizler el baskısı üzerine çalışıyoruz. Bir yazma burada 6 kişinin elinden geçiyor. Bu desenler zamanla her yerde olmaya başladı. Buraya meslek edinmek için gelen kursiyerlerimiz var. Hatta ruhuna iyi geldiği için gelen öğrencilerimizde oldu. Evliya çelebinin seyahat namesinde Tokat için elvan diyarı diye bahseder. Elvanda geçmişin bir dalıdır" Şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Mustafa Akgün tarafından
03 Ekim, 2025 10:09 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

250 Bin Lira Faizsiz Evlilik Kredisi Başvuruları Başladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu kapsamında güncellenen faizsiz evlilik kredisi başvurularının başladığını açıkladı.

Yeni düzenlemeye göre 18-25 yaş arası çiftler 250 bin lira, 26-29 yaş arası çiftler ise 200 bin lira faizsiz kredi kullanabilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu destek paketine ilişkin konuşan Bakan Göktaş, “Gençlerimizin yuva kurma süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla kredi miktarlarını artırdık. Başvurular bugünden itibaren alınmaya başlandı” dedi.

Gelir Şartları Güncellendi
Fon kapsamında gelir kriterlerinde de değişikliğe gidildi. Başvuru için son 6 aylık gelir şartı, asgari ücretin 2,3 katından 2,5 katına çıkarıldı. Böylece daha fazla gencin fondan yararlanabilmesinin önü açıldı. Ayrıca, evlilikten sonraki 48 ay içinde çocuk sahibi olan çiftlerin kredi geri ödemeleri, her çocuk için 12 ay süreyle ertelenecek.

Başvurular e-Devlet’ten
Evlilik kredisi başvuruları e-Devlet ve ailegenclikfonu.aile.gov.tr adresleri üzerinden yapılabiliyor. Fonun hayata geçtiği günden bu yana Türkiye genelinde 158 bini aşkın çift başvuru yaparken, 59 binden fazla çift krediden yararlanmaya hak kazandı. Ayrıca 117 bin çift evlilik ve danışmanlık desteği aldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin