Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Aralık, 2023 00:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Tehlike oluşturan eski su depoları kontrollü şekilde böyle yıkıldı

Samsun’da Büyükşehir Belediyesi Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından ekonomik ömrünü tamamlamış ve tehlike oluşturan eski su depoları kontrollü bir şekilde yıkılıyor.
SASKİ; ekonomik ömrünü tamamlamış su kaybına neden olan mevcut depoları yıkarak, yenilerini inşa ediyor. Son olarak 35 yıl önce yapılan 30 metre ayak yüksekliğine sahip su deposunun yıkımı gerçekleştirildi. Depo, 100 metre küp hacminde içme suyu depoluyordu. Fiziki açıdan da tehlike oluşturan eski su deposu ekipler tarafından gerekli güvenlik önlemleri alınarak kontrollü bir şekilde yıkıldı. Yıkım anı havadan dron ile de görüntülendi.
"Güzel hizmetleri şehrimize kazandırmaya devam edeceğiz"
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, kendisine ait sosyal medya hesabından konu hakkında yaptığı açıklamada, “Samsun’un güçlü bir altyapıya kavuşması için hummalı bir çalışma yürütüyor; suyu verimli kullanmak, hemşerilerimizin sağlıklı ve kesintisiz içme suyu ihtiyacını koruma altına almak amacıyla da sondaj kuyuları açıp su depoları inşa ediyoruz. 4.5 yıl içerisinde şehrimize kazandırdığımız arıtma tesisleri, içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatları, derin kuyu sondajları ve su depolarıyla önemli bir altyapı çalışmalarına imzamızı attık. Daha nice güzel hizmetleri bu şehre kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.
Öte yandan ekipler tarafından ayrıca yıkımı gerçekleştirilen su deposunun yerine 30 metre ayak yüksekliğinde 100 metre küp su hacminde yeni bir ayaklı su deposu inşa edilecek. İlaveten Canik’te Samsun Şehir Hastanesi’ni ve ilçeyi besleyecek 1 adet bin metre küp, 2 adet 200 metre küp ve 1 adet de 50 metre küp depo inşaatları devam ediyor. Yine İlkadım Toybelen’de mevcut depoyu yenilemek amacıyla bin metre küp içme suyu deposunun inşaatı da devam ediyor.
17 ilçede yaşayan vatandaşlara kesintisiz ve sağlıklı içme suyu verilmesi için çalışmaların devam ettiği ifade edilirken son 4,5 yıl içerisinde 260’tan fazla yeni depo inşa edildiği belirtildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Asya kökenli kene için hastalık bulaştırma riski şimdilik yok, patojen taraması yapılacak

Türkiye’de birinci defa görülen Asya uzun boynuzlu kenesinin şu an için hastalık taşıdığına dair rastgele bir bulgu bulunmadı.
Türkiye’de birinci kere tespit edilen Asya uzun boynuzlu kenesi (Haemaphysalis longicornis) hakkında açıklamalarda bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Adem Keskin, şu an için ülkemizde tespit bu çeşide ilişkin örneklerin rastgele bir hastalık etkeni taşıdığına dair bilimsel bir bilgi bulunmadığını belirtti. Keskin, kenenin sonlu bir bölgede bulunduğunu, vatandaşlara panik yapmamaları davetinde bulundu. Kenelerin tabiatta birçok canlıdan kan emerek ömrünü sürdüren dış parazitler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Keskin, bu nedenle hastalık taşıma potansiyeline sahip olsalar da, her vakit hastalığı bulaştırma da rol alacağı manasına gelmediğini vurguladı. Türkiye’de yaygın olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ana taşıyıcısının "Hyalomma marginatum" isimli kene çeşidi olduğunu tabir eden Keskin, bu virüsün dünya genelinde 30’dan fazla kene çeşidinde tespit edilebildiğini lakin bunların hepsinin bulaştırıcı olmadıklarını belirtti.

Prof. Dr. Keskin; "Bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez"
Dünyada binden fazla kene çeşidi bulunduğunu belirten Keskin, "Keneler parazit canlılardır ve hastalık bulaştırma potansiyeli olan parazitlerdir. Fakat bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez" dedi.
"Şu anda bu yeni tespit edilen tıbbın (Haemaphysalis longicornis) KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir bulgu yok"
Yeni tespit edilen "Haemaphysalis longicornis" çeşidi için şimdi rastgele bir bilimsel çalışmanın yapılmadığını tabir eden Keskin, mevzuyla ilgili projelerin hazırlandığını ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından desteklenen çalışmalar kapsamında toplanılan kenelerde patojen taraması yapılacağını söyledi. Bu taramalarla, kelam konusu kene cinsinde patojen taraması yapılacak. "Şu anda bu yeni çeşidin KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir risk kelam konusu değil. Ülkemizde bu hususta net bir bulgu yok. İlgili kurumlarla temas halindeyiz, iş birliği içinde yapılacak bilimsel araştırmalar sonuçlandığında kamuoyuyla şeffaf formda paylaşacağız" diyen Prof. Dr. Keskin, yapılan çalışmalar tamamlanmadan kesin yargılarda bulunmanın hakikat olmadığını da kelamlarına ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin